Ενδοσχολική επιμόρφωση από την Κοινωνική Λειτουργό, κα Δήμου Βαλεντίνα

Τη Δευτέρα, 27-05-2024, η κα Δήμου Βαλεντίνα (Κοινωνική λειτουργός), πραγματοποίησε τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων με θέμα την Εκπαιδευτική Ψυχολογία, και συγκεκριμένα “Τρόποι Μάθησης” & “Αμοιβές – Ποινές”. Μετά την παρουσίαση των δύο θεμάτων, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της κας Δήμου και των εκπαιδευτικών των σχολείου μας, με ανταλλαγή εμπειριών, κατάθεση απόψεων και επίλυση αποριών.

Η κα Δήμου συνεργάστηκε για το τρέχον σχολικό έτος με το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και κάθε Τρίτη οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις και συζητήσεις, οι οποίες ήταν πολύ ωφέλιμες για την προσαρμογή τους στη σχολική ζωή.


Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την κα Δήμου Βαλεντίνα, τόσο για την άψογη παρουσίαση της επιμορφωτικής δράση, όσο και για τη θαυμάσια επικοινωνία μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και εύχονται σε μία μελλοντική συνεργασία.

«Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι»

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024, σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων  όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.  Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς  προς  επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.

Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν.

Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η  σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου και  Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και  Κόκκαλης Θωμάς, Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε την εισήγηση της διευθύντριας κας Ηλιάδη εδώ και τους δικαιολογημένους προβληματισμούς της συντονίστριας κας Ντάνα εδώ.

Πρόσκληση σε κοινή εκδήλωση 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Οι Διευθύνσεις του 3ου & του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: “Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι κι όχι αντίπαλοι” την Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:
η κ. Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων,  με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης”
και  ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α’, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Κόκκαλης Θωμάς (ΠΕ04.01)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
Ηλιάδη Αμαλία (ΠΕ02)

Σεμινάριο Εικαστικής Δημιουργίας

Σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ της ΤΕΧΝΗΣ (εικαστικός-δημιουργός-εκπαιδευτικός) συντοπίτης μας κ. Ηλίας Κοτσίρας και πραγματοποίησε δίωρο σεμινάριο στους μαθητές της Γ’ τάξης με θέμα “Γνωριμία με το επάγγελμα του Εικαστικού”.
Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) και κάλυψε πολύπλευρα το εν λόγω αντικείμενο.

Μετά την πληρέστατη παρουσίαση του επαγγέλματος και μάλιστα διανθισμένη με πολλά προσωπικά βιώματα και αναφορές σε διάσημους δημιουργούς (Θεοτοκόπουλος, Renuar, Van Gogh, Picasso…) περάσαμε στο δημιουργικό μέρος με υλικό (χαρτί και έμπνευση) που μας παρεχώρησε απλόχερα ο Δάσκαλος.

Το αποτέλεσμα της συνεργατικής προσπάθειας των μαθητών μας, πιστεύουμε ότι ικανοποίησε τις προσδοκίες του Δασκάλου. Ευχαριστούμε θερμά κ. Ηλία!

Δειγματική Διδασκαλία στους φιλολόγους του σχολείου μας

Τη Δευτέρα, 19-02-2024, πραγματοποιήθηκε δειγματική διδασκαλία δίωρης διάρκειας στους φιλολόγους του σχολείου μας από την κα. Καλαμαρά Ευαγγελία, φιλόλογο και συντονίστρια γνωστικού πεδίου Φιλολόγων (ΠΕ02) του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’ Γυμνασίου: 5η ενότητα, “Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου”.

Η δειγματική διδασκαλία έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής της ετεροπαρατήρησης
ως μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων προς ενίσχυση της επαγγελματικής
ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Το εργαλείο αυτό αποφασίστηκε να εφαρμοστεί
από το σύλλογο και την ομάδα δράσης “καινοτόμες διδακτικές πρακτικές” , με τη
συνεργασία της συντονίστριας γνωστικού πεδίου φιλολόγων κ. Καλαμαρά
Ευαγγελίας. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να καταστήσουν το έργο
τους πιο ελκυστικό, ενδιαφέρον και παραγωγικό,με τη χρήση νέων τεχνολογιών, να
ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να γίνει ανατροφοδότηση.
Η δειγματική διδασκαλία, δίωρης διάρκειας (3 η και 4 η ώρα, Δευτέρα 19/02/24)
αφορούσε το μάθημα της Γλωσσικής διδασκαλίας της Α΄ Γυμνασίου, ενότητα 5 η, (Β1) :
«Γνωρίζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου» και την
παρακολούθησαν οι φιλόλογοι τους σχολείου.

Η συντονίστρια πραγματοποίησε διδασκαλία στο Α2 τμήμα, παρουσίασε το σχέδιο
μαθήματος, δομημένο στις βασικές αρχές της διδακτικής,και σε μορφή ppt στον
διαδραστικό πίνακα, έτσι ώστε τα μέρη του να είναι διακριτά .
Αρχικά έγινε σύνδεση με την προϋπάρχουσα γνώση, δηλώθηκε η μέθοδος
διδασκαλίας (κατευθυνόμενος διάλογος, ανακαλυπτική μάθηση, μαθητοκεντρικός
προσανατολισμός), και διαβάστηκαν οι στόχοι του μαθήματος (γνωστικοί,
κοινωνικοί μέσω ομαδοσυνεργατικότητας) και στη συνέχεια έγινε η αφόρμηση με
την παρουσίαση τρίλεπτου αποσπάσματος συνέντευξης από την κωμικό Ρένα
Βλαχοπούλου, με στόχο την κατανόηση του προφορικού λόγου και την εισαγωγή
στο αντικείμενο της ενότητας.

Στην παρουσίαση της νέας γνώσης, η μέθοδος της διδασκαλίας, που επιλέχθηκε,
στόχευε οι μαθητές να είναι σε θέση να οδηγηθούν σε συμπεράσματα μέσω της
παρατήρησης γραμματικών τύπων και στην εξαγωγή των κανόνων(φωνή, συζυγία,
διαθέσεις).Στη φάση αυτή δόθηκαν ασκήσεις για την εμπέδωση της γνώσης. Επίσης,
οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον διαδραστικό πίνακα για να σημειώνουν, ώστε να
υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους και ανατροφοδότηση.
Χρησιμοποιήθηκαν υπερσύνδεσμοι, όπως το ηλεκτρονικό λεξικό του Μ.
Τριανταφυλλίδη για την αναζήτηση ερμηνείας λέξεων της οικογένειας του θεάτρου
και του κινηματογράφου και για ηλεκτρονικό κουίζ λέξεων της ίδιας θεματολογίας,
με στόχο την βιωματική μάθηση μέσω της συμμετοχής τους στο παιχνίδι,
χωρισμένοι σε ομάδες.Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν στην παραγωγή προφορικού λόγου,
μέσω ομαδοσυνεργατικής εργασίας, ανακαλώντας επιχειρήματα υπέρ ή κατά ενός
θεάματος θεατρικού ή κινηματογραφικού. Τα συμπεράσματά τους τα απέδωσαν
μέσω αγώνα λόγου.

Στη συνέχεια δόθηκαν φύλλα εργασίας με κείμενα-αποσπάσματα από
παρουσιάσεις θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, με ερωτήσεις σύμφωνες με
τους αρχικούς στόχους του διδακτικού σχεδίο και στα πλαίσια της
διαφοροποιημένης μάθησης για μαθητές με ΔΕΠΥ.Οι μαθητές δούλεψαν και πάλι
ομαδοσυνεργατικά, παρουσίασαν τα συμπεράσματα και έγινε ανατροφοδότηση.
Στο τέλος ανατέθηκαν εργασίες παραγωγής γραπτού λόγου με βάση σχετικό
λεξιλόγιο, αλλά και συνθετικές, διερευνητικές , ως εργασίες για το σπίτι.
Οι μαθητές επέδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στην
καινοτόμο διδακτική πρακτική που εφαρμόστηκε, ενώ η Διευθύντρια του Σχολείου,
κ. Αμαλία Ηλιάδη, όπως επίσης και οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί, που
παρακολούθησαν την διδασκαλία, συνεχάρησαν θερμά τη συντονίστρια γνωστικού
πεδίου φιλολόγων για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της διδακτικής της πρότασης
και τους μαθητές για την απρόσκοπτη συνεργασία και συμμετοχή τους.

Ενδοσχολική επιμόρφωση για τη χρήση του νέου διαδραστικού πίνακα

Την Τετάρτη 7-2-2024 πραγματοποιήθηκε τρίωρη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με θέμα τη χρήση των νέων διαδραστικών πινάκων, οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σχολείο μας. Την επιμόρφωση ανέλαβε ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Ευαγγελακόπουλος (Πληροφορικής).

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας από τη Σχολική Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης κα Καραγιάννη Γεωργία-Κωνσταντία

Την Τετάρτη, 15/11/2023, μία το μεσημέρι, μας επισκέφθηκε ύστερα από πρόσκλησή μας η σχολική σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας, κ. Καραγιάννη Γεωργία-Κωνσταντία.

Κατά την τρίωρη επιμορφωτική μας συνάντηση, μας μίλησε για ενδεδειγμένους παιδαγωγικούς χειρισμούς στην σχολική καθημερινότητα. Η σύμβουλός μας, επικοινώνησε μαζί μας άμεσα, με τη γλώσσα του δασκάλου. Με εντυπωσιακή απλότητα και ελκυστικότητα, χωρίς να μας κουράσει καθόλου, εξέφρασε τον τρόπο επικοινωνίας που θα ήθελε να έχει με τον σύλλογο διδασκόντων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συναντώντας ταυτόχρονα και την δικιά μας επιθυμία για στενή συνεργασία, καθοδήγηση και στήριξη στο δύσκολο και πολύπλοκο παιδαγωγικό μας έργο. Εξάλλου, το έργο του σχολικού συμβούλου είναι από τη φύση του πολύπλευρο, απαιτεί γνώσεις, διδακτική εμπειρία σχολικής τάξης, καλή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και ικανότητα συνεργασίας με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη σχολική μάθηση.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο του σχολικού συμβούλου είναι επιμορφωτικό, συμβουλευτικό, ερευνητικό και αξιολογικό. Παράλληλα, στηριζόμενοι όλοι, σύμβουλος και εκπαιδευτικοί, στις προσωπικές εμπειρίες απ` το πεδίο της σχολικής πράξης, αποκομίσαμε πολλά οφέλη, γόνιμη σκέψη και δημιουργικές ιδέες προς εφαρμογή στην καθημερινή διδακτική και παιδαγωγική μας συνέργεια.

Η ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας, που έχει αναλάβει τον άξονα «Σχέσεις μαθητών μαθητριών: διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και πρόληψη – αντιμετώπιση ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού» στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, και με συντονίστρια την κα Καμπλιώνη Αρετή,  θεωρεί ότι οι παιδαγωγικές κατευθύνσεις της συμβούλου στους εκπαιδευτικούς, απολύτως σύμφωνες με το σύγχρονο παιδαγωγικό πνεύμα, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες και πολύτιμες, για την ενδεδειγμένη διαχείριση από μέρους των εκπαιδευτικών ζητημάτων στη σχολική τάξη, στις σχέσεις μεταξύ μαθητών –  μαθητριών, αλλά και δύσκολων περιπτώσεων μαθητών.

Απώτερος στόχος της επιμόρφωσης αυτής ήταν η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου και ειδικότερα ο εντοπισμός και η έγκαιρη και ενδεδειγμένη παρέμβαση σε δύσκολα περιστατικά της σχολικής ζωής, η προσέγγιση και η κατανόηση των μαθητών, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών – καθηγητών, η διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος και η πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού στο σχολικό χώρο.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Αμαλία Ηλιάδη ευχαριστούμε θερμά την κ. Καραγιάννη Γεωργία-Κωνσταντία που με χαρά, απόλυτη διαθεσιμότητα και παιδαγωγική ευαισθησία μας συνδράμει στο έργο μας!