Αποτίμηση και ανατροφοδότηση από την πολιτιστική ομάδα της β΄ τάξης

Μία ακόμα δημιουργική σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Η πολιτιστική ομάδα της β΄ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο της αποτίμησης και ανατροφοδότησης των δράσεων της κατά το σχολικό έτος 2023-24, πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια συνάντηση.

Η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια του πολιτιστικού προγράμματος, κυρία Τσουμπέκου Σοφία , οι συμμετέχουσες καθηγήτριες, κυρία Καμπλιώνη Αρετή και κυρία Αναγνωστοπούλου Αθανασία,  είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να μοιραστούν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν ,να αναστοχαστούν,  να αποτιμήσουν μαζί με τους συμμετέχοντες μαθητές τα πεπραγμένα των δράσεων τους και να  επαναπροσδιορίσουν  τους στόχους τους.

Συγκινητική υπήρξε η αναφορά των μαθητών της πολιτιστικής ομάδας στην οργάνωση και μεθοδολογία του πολιτιστικού προγράμματος: «Συνομιλώντας με το παρελθόν, Μύθοι και παραδόσεις» το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το διάστημα από Οκτώβριο 2023 έως Μάιο 2024. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσημα 30 μαθητές και μαθήτριες της β΄ τάξης. Η επιλογή των μαθητών από το σύνολο που εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, έγινε με κριτήριο τη δέσμευση των μαθητών για συνέπεια όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην ομάδα εργασίας και στις ανάγκες του προγράμματος. Η μέθοδος εργασίας που επιλέχθηκε για την υλοποίηση της δράσης ήταν η μέθοδος σχεδίων εργασίας και εκπαιδευτικές- βιωματικές εκδρομές .Οι εργασίες εκπονήθηκαν από μαθητές που δούλεψαν σε μικρές ομάδες ή ατομικά. Στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικές- βιωματικές μέθοδοι,  τεχνολογικά μέσα, κατασκευές, συνέντευξη και δημιουργία σύντομων βίντεο, τα οποία  έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και στο κανάλι μας στο youtube.

Ιδιαίτερες υπήρξαν οι στιγμές που οι μαθητές βίωσαν μέσα από τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές στην Αθήνα και στην Καστοριά. Όμως η μοναδική εμπειρία που έζησαν πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένο στο Βουκουρέστι, Σινάια, Μπραν, Μπρασόβ  αποτέλεσε το επίκεντρο της  αποτίμησης τους, αναφερόμενοι στα οφέλη που αποκόμισαν από μία τέτοιου είδους εκδρομή στο εξωτερικό.

Πράγματι οι σχολικές εκδρομές προσφέρουν ένα τεράστιο εύρος  πλεονεκτημάτων για τους μαθητές όχι μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ένα σχολικό ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια ωφέλιμη  εμπειρία από την άποψη της προσωπικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Οι μαθητές ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της τάξης και ανταλλάσσοντας νέες εμπειρίες ανέπτυξαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους. Ο χρόνος που πέρασαν ως ομάδα τους βοήθησε να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Επιπλέον η σχολική εκδρομή στο Βουκουρέστι τους πρόσφερε  την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους μάθησης και να εκπαιδευτούν με διαφορετικές οπτικές και μεθόδους. Η εμπειρία μιας άλλης χώρας και του πολιτισμού της έδωσε  στους μαθητές μας την δυνατότητα να γίνουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Χάρη σε αυτό το ταξίδι βίωσαν  πρωτοφανείς στιγμές , επιτεύχθηκε η μεταξύ τους σύσφιξη  σχέσεων ,ενισχύθηκε η πειθαρχία και καλή διαπαιδαγώγηση με αποτέλεσμα τη βελτίωση του χαρακτήρα τους και την μείωση του καθημερινού άγχους.

Η  ενασχόληση των μαθητών με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έδωσε από νωρίς πολλά θετικά στοιχεία που συνηγορούν στην περαιτέρω προσπάθεια να συνεχιστεί η συμμετοχή της Σχολικής Μονάδας και σε παρόμοια προγράμματα την επόμενη σχολική χρονιά .Παρατηρήθηκε ότι η συμμετοχή των μαθητών ήταν ενθουσιώδης. Οι μαθητές επέδειξαν δημιουργικότητα, φαντασία ,επινοητικότητα, πρωτοβουλία υπευθυνότητα και συνέπεια στον προγραμματισμό και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και κριτικό ενδιαφέρον για τα διάφορα θέματα που αντιμετώπισαν. Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις ικανότητες και την διαφορετικότητα τους λειτουργώντας όμως ισότιμα, μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο συμμετοχής και συλλογικής λήψης αποφάσεων. Κατάφεραν να εργαστούν ομαδικά και να επικοινωνήσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπεύθυνους καθηγητές  με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ήρθαν σε επαφή με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Βαλκανικών χωρών και ένιωσαν άνετα με τις ομοιότητες και της διαφορές που διαπίστωσαν στην κουλτούρα αυτών των λαών. Βελτιώθηκε επίσης ή αυτοεκτίμησή τους και η γενικότερη στάση τους μέσα στη σχολική τάξη.

Η Διευθύντρια και οι υπεύθυνοι καθηγητές συγχαίρουν την ομάδα πολιτισμού της β΄ τάξης για την άψογη συνεργασία , τους εύχονται καλό καλοκαίρι και δίνουν ραντεβού το Σεπτέμβρη με νέες δράσεις και στόχους.

Παρουσίαση Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Προγράμματος Αγωγής Υγείας

Για το τρέχον σχολικό έτος πραγματοποιήθηκαν στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων τρία Πολιτιστικά Προγράμματα και ένα Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, όλα συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλους:

 1. «ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ» με συντονίστρια του προγράμματος την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και την κα Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο – Ιστορικό)
 2. «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ» με συντονίστρια του προγράμματος την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και υπεύθυνους καθηγητές τον κο Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)
 3. «ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ» με συντονίστρια του προγράμματος την κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας) και υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογο) και την κα Ντάνα Ειρήνη (Χημικό)
 4. «Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΝΕΙ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ» με συντονίστρια του προγράμματος την κα Ντάνα Ειρήνη (Χημικό) και υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Γαρδίκα Μαρία (Φυσικό) και την κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).

Στα πλαίσια των τεσσάρων παραπάνω προγραμμάτων οι συμμετέχοντες οργανώθηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και την Τρίτη 28-05-2024 παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δράσεών τους, που είναι τα εξής:

6545646546 4546456 4 564646 45646

Αναμνηστική αφίσα για την 1η εκδρομή του σχολείου στο εξωτερικό
(δια χειρός admin)

 1. Έγχρωμες αφίσες και κολάζ, με εικόνες σχετικές με τα θέματα των προγραμμάτων, όπως την Αθήνα, τις Κυκλάδες (Σύρος, Τήνος, Μύκονος), την Αράχοβα και τους Δελφούς, την Κέρκυρα, τη Ρουμανία (Βουκουρέστι, Σινάια, Μπραν, Μπρασόφ), τα Τρίκαλα και άλλους τόπους ενδιαφέροντος, καθώς και αφίσα με τη διατροφική πυραμίδα,
 2. Εργασίες σε μορφή Powerpoint των συμμετεχόντων της Γ’ τάξης για τα πιο ενδιαφέροντα, από τουριστικής άποψης σημεία στην Αθήνα, τρία δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων και πέντε “must see” σημεία στην Κέρκυρα,
 3. Βίντεο για τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος της Β΄ τάξης και την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς και στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι, τη Σινάια, το Μπραν, το Μπρασόφ,
 4. Αναμνηστικά σε μορφή βίντεο από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις της Γ’ τάξης στην Αθήνα, την Αράχοβα & τους Δελφούς και την Κέρκυρα,
 5. Αναμνηστικό σε έντυπη μορφή από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βουκουρέστι, για τους μαθητές της Β’ τάξης και για το γραφείο διδασκόντων,
 6. Ηλεκτρονικό-διαδραστικό πόστερ με θέμα τη διατροφή, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους συμμετέχοντες, τις δράσεις του προγράμματος, βιντεάκια από την κατασκευή υγιεινών μπαρών, ερωτηματολόγια, συμπεράσματα και παραδοσιακές συνταγές,
 7. Παραδοσιακοί χοροί, όπως τσάμικα, νησιώτικα, ικαριώτικο και ζεϊμπέκικο από συμμετέχοντες μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς όλων των προγραμμάτων.

Η τελετή παρουσίασης έληξε σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης!

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Ηλιάδη Αμαλία, οι συντονίστριες των προγραμμάτων, κα Βαλκανιώτη Αθανασία, κα Τόγια Ευαγγελία, κα Τσουμπέκου Σοφία, και κα Ντάνα Ειρήνη, οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί, κος Ρίζος Σωτήριος, κα Γαρδίκα Μαρία, κα Καμπλιώνη Αρετή και κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά όλους τις συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες και τους ευχαριστούν ιδιαίτερα για την αμέριστη υποστήριξη και την αποτελεσματική βοήθειά τους, ώστε να υλοποιηθούν με απόλυτη επιτυχία όλες οι δράσεις των εν λόγω προγραμμάτων. Τέλος, τους εύχονται ολόψυχα να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τέτοιου είδους εποικοδομητικές και βιωματικές δραστηριότητες!

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Β’ τάξης στην Καστοριά

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Β’ τάξης στην Καστοριά, στο πλαίσιο των συνεργαζόμενων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας «Η υγιεινή διατροφή δίνει φωνή στη σωματική και πνευματική ζωή»  και Πολιτιστικών  «Συνομιλώντας με το παρελθόν – Μύθοι και παραδόσεις». Συντονίστριες των δύο προγραμμάτων είναι αντίστοιχα η κα Ντάνα Ειρήνη (Χημικός) και η κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής γλώσσας). Συνεργάτες η κα Γαρδίκα Μαρία (Φυσικός) και η κα Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογος). Στην εκδρομή συνόδευσαν οι κυρίες Ντάνα Ειρήνη, Γαρδίκα Μαρία και Καμπλιώνη Αρετή.

Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ανοιχτό Μουσείο Δισπηλιού, μας ταξίδεψε στον χρόνο και μας έδωσε μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα νεολιθικό χωριό δίπλα στη λίμνη περίπου 7.500 χρόνια πριν. Η αναπαράσταση του ήταν άμεση, απτή και βιωματική, βασισμένη πάντα στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας. Έτσι αντιληφθήκαμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της εποχής εκείνης ζούσαν, έβρισκαν την τροφή τους, μαγείρευαν και αποθήκευαν το πλεόνασμά της.

Επόμενος σταθμός μας ήταν η «Σπηλιά του Δράκου». Ένα φυσικό σπήλαιο με την είσοδό του στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων οι οποίοι στολίζουν τις 10 μικρές και μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, καθώς και οι 7 υπόγειες λίμνες, μας πρόσφεραν μια μοναδική εμπειρία ανεξίτηλης ομορφιάς και διέγειραν την φαντασία μας, ακούγοντας ταυτόχρονα το μύθο του δράκου του σπηλαίου σύμφωνα με τον οποίο στη σπηλιά υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος.

Στη συνέχεια περπατώντας στην όχθη της λίμνης σε μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, συναντήσαμε τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια Μονή που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τμήμα της και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της περιοχής, συμβάλλοντας κυρίως στην πνευματική ζωή του τόπου.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην περπατήσουμε στα λιθόστρωτα στενά της παραδοσιακής πόλης. Έτσι ξεκινώντας από την νότια παραλία, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, περνώντας από την συνοικία του Ντολτσό, φτάσαμε στο Απόζαρι και στη βόρια παραλία. Στη διαδρομή αυτή θαυμάσαμε τα επιβλητικά αρχοντικά της. Άλλα νεοκλασικά κι άλλα πιστά στην τοπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τη λαϊκή Τέχνη ανήκαν στην πλειονότητά τους σε πλούσιους εμπόρους και βιοτέχνες της γούνας και είναι αδιάψευστοι… μάρτυρες της οικονομικής άνθισης, τότε που οι γουνοποιοί επέκτειναν τις δραστηριότητές τους έξω από τη χώρα. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί κι άλλα έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ανάμεσά τους, δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες με πλούσιο ιστορικό φορτίο. Στα στενά δρομάκια της πόλης απλώνεται επίσης μια περήφανη γαστρονομική παράδοση, με τα όσπρια, το κρέας και τα γλυκά κουταλιού.

Δεν έπαψε όμως κάθε στιγμή να μας εντυπωσιάζει η όψη της λίμνης με την πόλη να καθρεφτίζεται πάνω της, με τους ψαράδες, τους πελεκάνους, τι πάπιες και τα υπόλοιπα πουλιά. Έχει τόσα πολλά να σου χαρίσει αυτή η πόλη απλά και μόνο κοιτώντας τη λίμνη της. Μοναδικό φυσικό τοπίο!  Έτσι η εκδρομή μας τελείωσε με πολύ όμορφες εντυπώσεις, τόσο από το φυσικό κάλλος της πόλης και της λίμνης, όσο και από την ιστορία της, αλλά και τη γαστρονομία της.

Οι συνοδοί της εκδρομής συγχαίρουν για ακόμα μία φορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και εύχονται και σε μελλοντικές εποικοδομητικές συνεργασίες!

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στην Κέρκυρα

Διαβάστε τις εντυπώσεις της μαθήτριας Κάκια Βασιλικής εδώ.

Για ακόμα μία χρονιά, μαθητές της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πανέμορφο νησί της Κέρκυρας. Από την Τετάρτη, 10-04-2024 έως και την Παρασκευή, 12-04-2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στο νησί των Φαιάκων, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά, με συντονίστριες την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και συνεργάτες τον κο Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κα Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο – Ιστορικό), εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι συνόδευσαν την ομάδα των μαθητών.

Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τα αξιοθέατα του νησιού και της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, όπως την Σπιανάδα, τον Άγιο Σπυρίδωνα, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Παλαιό Κάστρο, το Κανόνι, την Παναγία των Βλαχερνών, το Μον Ρεπό, το Casa Parlante, τη μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα και μέσα από όλα αυτά προσέλαβαν νέα βιωματική γνώση, ψυχαγωγήθηκαν και κυρίως ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το ομαδικό πνεύμα και το δέσιμο μεταξύ τους.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές συγχαίρουν ακόμα μία φορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και τους εύχονται ολόψυχα να συνεχίσουν μία ανοδική πορεία στο λύκειο, συμμετέχοντας πάντα σε τόσο δημιουργικές και βιωματικές δράσεις.

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, Κοινωνός πολιτισμού και παιδείας – Ταξιδεύοντας στη ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στις 7 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, σε εμάς, την πολιτιστική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων δόθηκε μια καταπληκτική και μοναδική ευκαιρία στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν-Μύθοι και Παραδόσεις», να επισκεφτούμε μια εξαίσια χωρά της Ευρώπης, τη Ρουμάνια, και να ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα της, το Βουκουρέστι, την πόλη Μπρασόβ, τη Σινάια και το παραδοσιακό, παραμυθένιο, μεσαιωνικό συγκρότημα του κάστρου Μπραν.

Την Κυριακή το πρωί ξεκινήσαμε με ανυπομονησία και – παρόλο που όλοι οι συμμαθητές μου είχαν ένα πολύ πρωινό ξύπνημα – η ιδέα ότι μας περίμεναν τέσσερις υπέροχες μέρες σε μια άλλη πόλη και χώρα, μας είχε ενθουσιάσει βαθύτατα! Την πρώτη μέρα την περάσαμε κυρίως στο λεωφορείο, παρακολουθώντας τα συνεχώς εναλλασσόμενα τοπία, καθώς αλλάζαμε πόλεις και σύνορα. Διασχίζοντας την πανέμορφη κοιλάδα του Στρυμόνα με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στο Ρούσε. Αν πρέπει να μου μείνει κάτι από την συγκεκριμένη διαδρομή, τότε σίγουρα θα είναι μια (από τις αρκετές) ενδιάμεση στάση στην Βουλγαρία, όπου τρέξαμε όλοι σε μια παιδική χαρά , νιώθοντας για μια ακόμα φορά παιδιά και διασκεδάζοντας με τους φίλους μας.

Η ακόμα πιο αξέχαστη θα είναι εκείνη η ώρα που αφιερώσαμε στο να δεθούμε περισσότερο με τις καθηγήτριες-συνοδούς μας όταν αρχίσαμε να εξιστορούμε γεγονότα που έχουν συμβεί στο σχολείο μας. Με όμορφη κουβεντούλα και γέλια περάσαμε τη Γέφυρα της Φιλίας που ενώνει τη Βουλγαρία με τη Ρουμάνια, πάνω από το Δούναβη. Το βράδυ όταν φτάσαμε στο Βουκουρέστι ήμασταν τόσο κατάκοποι που με το που πήραμε τα κλειδιά των δωματίων μας, πήγαμε κατευθείαν για ύπνο.

Την δεύτερη μέρα και πρωί της Δευτέρας, έπειτα από ένα θαυμάσιο πρωινό, ξεκινήσαμε για το αξιοθαύμαστο Παλάτι του Κοινοβουλίου ή αλλιώς «Παλάτι του Λαού», το οποίο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης, αποτελούμενο από 14 ορόφους και πάνω από 5000 δωμάτια, συμπεριλαμβάνοντας την Βουλή της Ρουμανίας. Μετά από μια λεπτομερή ξενάγηση σε ορισμένα από τα δωμάτια, ακολουθούμενη από ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας εξήγησε ο ξεναγός μας, κατευθυνθήκαμε προς το Πατριαρχείο του Βουκουρεστίου και τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, όπου προσκυνήσαμε με ευλάβεια τα ιερά λείψανα τους, όπως επίσης και του Αγίου Νεκταρίου.

Μετέπειτα, επισκεφτήκαμε το υπαίθριο εθνογραφικό και λαογραφικό μουσείο χωριού “Dimitrie Gusti”, όπου πήραμε μια γεύση για το πως ζούσαν οι Ρουμάνοι στα χωριά, καθώς επίσης και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, βλέποντας τις κατοικίες τους και τον τρόπο διαμόρφωσης κάθε δωματίου. Κατόπιν, το πρόγραμμα της εκδρομής μας επέτρεψε να κυκλοφορήσουμε σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα και να ψωνίσουμε πράγματα της αρεσκείας μας. Το απόγευμα της δεύτερης μέρας περιπλανηθήκαμε στην Παλιά Πόλη, θαυμάζοντας τα νεοκλασικά κτίρια, κι έπειτα επισκεφτήκαμε το περίφημο βιβλιοπωλείο “Cărturești Carusel”, όπου πολλοί μαθητές ψωνίσαμε μοναδικές εκδόσεις βιβλίων που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα. Η βραδιά έκλεισε με μια εξαίσια γευσιγνωσία της ρουμανικής κουζίνας και μια ακόμα βόλτα στην Παλιά Πόλη.

Την Τρίτη το πρωί ξυπνήσαμε πολύ νωρίτερα για να προλάβουμε την κίνηση και ξεκινήσαμε για το Κάστρο Μπραν που ήταν το κυρίαρχο τουριστικό αξιοθέατο της μέρας. Κάναμε μια στάση στην Πραχόβα, όπου επισκεφτήκαμε την Μονή του Κατακουζηνού στην Σινάια. Ο ξεναγός μας εκεί μας εξιστόρησε την ζωή του Κατακουζηνού και την όλη ιστορία του μοναστηριού. Αφήνοντας πίσω μας το ορεινό αυτό θέρετρο της κομητείας  Πραχόβα κατευθυνθήκαμε προς την πόλη του Μπραν η όποια ζει με τον μύθο και την ιστορία του κόμη Δράκουλα. Κι αυτός ακριβώς ο μύθος μας οδήγησε και μας έφερε ως πολιτιστική ομάδα μπροστά σ’ αυτό το μυθικό κάστρο, το Κάστρο του Μπραν. Χρισμένο στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και με αύρα μυστήριου και θρύλου, το κάστρο οφείλει τη φήμη του στους μύθους που δημιουργήθηκαν γύρω από τον Δράκουλα. Το μυθιστόρημα του ιρλανδού Μπραμ Στόκερ, που μεταφέρθηκε στη συνεχεία στον κινηματογράφο με τον Κρίστοφερ Λη στο ρόλο του αιμοσταγούς κόμη. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το μυθιστόρημα του Στοκερ, το κάστρο Μπραν, μιας μικρής πόλης  5000 κατοίκων 186 χλμ βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, θα ήταν ένα ακόμη από τα πολλά μεσαιωνικά μνημεία της Ρουμανίας κι όχι κορυφαίος προορισμός στη χωρά.  Όταν φτάσαμε στο Κάστρο Μπραν, ήμασταν ελεύθεροι να περιηγηθούμε στα διαφορετικά δωμάτια του κάστρου, μαθαίνοντας περισσότερα για τον «Δράκουλα των Καρπαθίων», όπως ονομάστηκε αργότερα ο Κόμης Βλαντ Τσεπες η Βλαντ ο Παλουκωτής διότι παλούκωσε 10000 οθωμανούς αιχμαλώτους. Κάθε δωμάτιο ήταν πιο ξεχωριστό από το άλλο. Χαρακτηριστικό τους οι τοξωτές οροφές και τα μυστικά περάσματα με τα όποια επικοινωνούν τα δωμάτια μεταξύ τους. Στον 4ο όροφο του κάστρου παρουσιάζοντα, με τη χρήση νέας τεχνολογίας τα πλάσματα της νύχτας, σύμφωνα με τους μύθους και τις δοξασίες της Τρανσυλβανίας.

Πριν την είσοδο στο κάστρο, υπήρχαν μικρά ξύλινα περίπτερα με πάσης φύσεως αναμνηστικά καθώς και μαγαζιά με τοπική κουζίνα. Πήραμε λοιπόν σουβενίρ για τις οικογένειές μας και γευτήκαμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές. Φεύγοντας από το καταπράσινο και γεμάτο μυστήριο Μπραν ταξιδέψαμε προς το Μπρασόβ μια πόλη των 400.000 κατοίκων, πανέμορφη, πλακόστρωτη και γεμάτη από εικόνες και μεγαλόπρεπα κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα. Ξεχυθήκαμε στην κεντρική πλατεία για να απολαύσουμε ένα δροσερό παγωτό ή να ψωνίσουμε κι άλλα σουβενίρ. Το βράδυ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, εμπλουτισμένοι με γνώσεις και εμπειρίες, έτοιμοι για την αναχώρηση της επόμενης μέρας.

Προσωπικά το Βουκουρέστι θα μου μείνει για πάντα μια αξέχαστη, βιωματική, εκπαιδευτική εμπειρία, που πρόσθεσε στη φαρέτρα μου επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες  για τον Βαλκανικό πολιτισμό, τους μύθους και τις παραδόσεις του. Η συγκεκριμένη τετραήμερη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου, και πιστεύω πως δίκαια αποκαλούν την πρωτεύουσα της Ρουμανίας: «Το Παρίσι των Βαλκανίων».

                                                                      

Εμείς, όλοι οι μαθητές που ανήκουμε στην πολιτιστική ομάδα της Β’ Γυμνασίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα την Διευθύντρια του σχολειού μας κα Ηλιάδη Αμαλία  η όποια με την προθυμία και την συγκατάβαση της στάθηκε διπλά μας σε κάθε μας βήμα, στήριξε αυτήν μας την προσπάθεια,  πίστεψε σε αύτη, με αποτέλεσμα την υλοποίηση αυτής της πραγματικά αξέχαστης εκπαιδευτικής-πολιτιστικής εκδρομής. Ευχαριστούμε, επίσης, την κα Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικής, συντονίστρια του πολιτιστικού αυτού προγράμματος και αρχηγό της εκδρομής και τις συνοδούς καθηγήτριες κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία, μαθηματικό, και κα Καμπλιώνη Αρετή, φιλόλογο για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής και την ευκαιρία που μας έδωσαν σε τόσο νεαρή ηλικία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό, την παράδοση και τους μύθους μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Ευαγγελία Καλαμπάκα
Μέλος της πολιτιστικής ομάδας της Β τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε όμορφες στιγμές από το ταξίδι μας εδώ καθώς και μια “αποκαλυπτική” συνέντευξη για τον Κόμη Δράκουλα εδώ.

Αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων από την Πολιτιστική Ομάδα της Β’ τάξης του Σχολείου μας

Η πολιτιστική ομάδα της Β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη  Δ.Δ.Ε Τρικάλων πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν: Μύθοι και παραδόσεις» κέρασε την Τετάρτη, 3-4-2024 μαθητές και καθηγητές, παραδοσιακές πίτες του τόπου μας. Πίτες που έφτιαξαν με αγάπη, μεράκι, αγνά υλικά και κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες μαζί με τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Η πίτα, βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής γαστρονομίας, άρρηκτα δεμένη με την ιδιομορφία και τον χαρακτήρα του κάθε τόπου, με ξεχωριστό ρόλο στο τραπέζι όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και των διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων του παρελθόντος, συνεχίζει και σήμερα να έχει σημαντική θέση στη διατροφή μας.

Απολαύσαμε χορτόπιτα (λαχανόπιτα), πλαστό και μπατζίνα, κρεατόπιτα, ρυζόπιτα, τυρόπιτα, τεμπελόπιτα (κασιάτα) και άλλα είδη πίτας. Μια πανδαισία γεύσεων με διάθεση νοσταλγίας για την παράδοση.

Οι μαθητές μέσω αυτής της δράσης αποκόμισαν βιωματικά νέες γνώσεις και δεξιότητες. Πληροφορήθηκαν για την παρασκευή της κάθε πίτας, ασκήθηκαν σ’ αυτή και βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας. Ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της παράδοσης και ειδικότερα με ένα κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού μας. Γνώρισαν και εκτίμησαν ποικίλες παραδοσιακές γεύσεις. Είχαν την εμπειρία  της παρουσίασης της συνταγής τους σε κοινό και της βιντεοσκόπησής της. Πάνω απ’ όλα όμως χάρηκαν με την ψυχή τους τη συμμετοχή τους στη δράση και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η Διευθύντρια κα Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια του προγράμματος, κα Τσουμπέκου Σοφία, και οι  συνεργάτιδες καθηγήτριες, κα Καμπλιώνη Αρετή και κα Ντάνα Ειρήνη, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες και κυρίως τις οικογένειές τους για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και για τις εκπληκτικές πίτες τους.

Δείτε στιγμιότυπα από την όμορφη και λαχταριστή αυτή εκδήλωση εδώ!

Οι μικροί Chefs του Σχολείου μας

Στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά, με συντονίστριες την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και συνεργάτες εκπαιδευτικούς τον κο Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κα Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο – Ιστορικό, Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων), μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στα προγράμματα μας κατέπληξαν με τις μαγειρικές τους ικανότητες (καθώς και η κα Τόγια), αφού μας κέρασαν εδέσματα από πολλά μέρη της Ελλάδας!

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά διασκέδασαν, ενίσχυσαν το ομαδικό πνεύμα μέσα από τις ομάδες συνεργασίας, ανέπτυξαν δεξιότητες σε διάφορους τομείς, όπως η μαγειρική, η παρουσίαση των έργων τους με μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη σε κοινό, η δημοσιογραφία και φυσικά η γευσιγνωσία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απολαύσαμε κέικ και κουλουράκια από Νησιά, Πελοπόννησο και Κρήτη, και αλμυρές κρέπες, που προέρχονται μεν από τη γαλλική κουζίνα, αλλά τις βρίσκει κανείς πλέον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλα πήραν ΑΡΙΣΤΑ!!! Έπεται συνέχεια ….

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στους Δελφούς και στην Αράχωβα

Διαβάστε τις εντυπώσεις τη μαθήτριας Νταούλα Ευαγγελίας ΕΔΩ

Την Παρασκευή, 16-02-2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στους Δελφούς και στην Αράχωβα, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία μέσα από την επίσκεψη αυτή να αποκτήσουν δημιουργική επαφή με ελληνικούς τόπους μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και γνώση σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων, στοιχείων και αξιοθεάτων της Ελλάδας, με στόχο τη σύγκρισή τους με τοπικά πολιτιστικά μνημεία και δρώμενα.

Η περιήγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Vagonetto, το οποίο είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στον ελληνικό χώρο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μπουν στη ζωή των μεταλλωρύχων και να επισκεφτούν μια πραγματική υπόγεια στοά, στην οποία ο χρόνος ‘πάγωσε’ στα μέσα του 20ου αιώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση και περιήγηση το Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τον “Ομφαλό της Γης” στους πρόποδες του Παρνασσού. Απόλαυσαν το υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες και είδαν από κοντά το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Τέλος, περιηγήθηκαν στην πανέμορφη και γραφική Αράχωβα, βασικό προορισμό για τον χειμερινό τουρισμό της Ελλάδας και ανέβηκαν τη μεγάλη «σκάλα» που οδηγεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελείται από 264 σκαλοπάτια και την προσπάθεια της ανάβασης ανταμείβει φυσικά η πανοραμική θέα.

Συντονίστριες των προγραμμάτων και συνοδοί: κα. Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογος) και κα. Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)

Συμμετέχοντες καθηγητές και συνοδοί: κος. Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος), κα. Ντάνα Ειρήνη (Χημικός)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα. Ηλιάδη Αμαλία, και οι συντονίστριες και συνοδοί καθηγητές συγχαίρουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες, τόσο για το ήθος και την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια της δράσης, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις εργασίες που υλοποιούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων και τους εύχονται να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Έπεται συνέχεια…

Για να διαβάσετε εντυπώσεις των μαθητών μας για την εκδρομή, πατήστε ΕΔΩ

Προγράμματα για το σχ. έτος 2023-2024

Κατά το τρέχον σχολικό έτος υλοποιούνται στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων τα εξής προγράμματα, εγκεκριμένα από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Τρικάλων.

Γ’ τάξη: Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Εξερευνώντας τα Ελληνικά Νησιά”.

Υπεύθυνη: Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας), συνεργάτες: Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογος-Ιστορικός), Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογος)

Γ’ τάξη: Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές”.

Υπεύθυνη: Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογος), συνεργάτες: Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος), Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)

Β’ τ’αξη: Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Συνομιλώντας με το παρελθόν. Μύθοι και Παραδόσεις”.

Υπεύθυνη: Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας), συνεργάτες: Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογος), Ντάνα Ειρήνη (Χημικός)

Β’ τάξη: Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: “Η υγιεινή διατροφή δίνει φωνή στη σωματική και πνευματική ζωή”.

Υπεύθυνη: Ντάνα Ειρήνη (Χημικός), συνεργάτες: Γαρδίκα Μαρία (Φυσικός), Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας)

Τα παραπάνω προγράμματα είναι συνεργαζόμενα μεταξύ τους. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο και οι τελικές εργασίες θα παρουσιαστούν τον Μάιο σε σχετική εκδήλωση, καθώς και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Παρουσίαση Πολιτιστικών Προγραμμάτων

Για το τρέχον σχολικό έτος πραγματοποιήθηκαν στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων δύο συνεργαζόμενα μεταξύ τους Πολιτιστικά Προγράμματα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλους:

 1. “Επτάνησα: Αξιοθέατα και Πολιτισμός” με συντονίστρια του προγράμματος την κ. Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κ. Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο)
 2. “Λευκάδα & Κέρκυρα: Έθιμα και Παραδοσιακή Κουζίνα” με συντονίστρια του προγράμματος την κ. Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κ. Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)

Στα πλαίσια των παραπάνω προγραμμάτων οι συμμετέχοντες των δύο παραπάνω προγραμμάτων συνεργάστηκαν, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες και

 1. κατασκεύασαν μία κοινή αφίσα με τοπία και φαγητά των Επτανήσων και μία αφίσα με φωτογραφίες και λεζάντες από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην Κέρκυρα,
 2. πήραν συνέντευξη από υπεύθυνη παραδοσιακού εστιατορίου της Κέρκυρας,
 3. δημιούργησαν σχετικές με το θέμα εργασίες σε μορφή Power Point και
 4. χόρεψαν νησιώτικους χορούς κατά την παραμονή τους στην Κέρκυρα.                          Οι εργασίες και η αφίσα παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας, την Παρασκευή, 26-5-2023, πριν τη λήξη του σχολικού έτους.

Εργασίες που ολοκλήρωσαν οι ομάδες των μαθητών μας:

Κερκυραϊκή Κουζίνα

Λευκάδα: Έθιμα και Τοπική Κουζίνα

Σκορπιός Λευκάδας

Στα πλαίσια των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε και τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα.