Αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων από την Πολιτιστική Ομάδα της Β’ τάξης του Σχολείου μας

Η πολιτιστική ομάδα της Β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη  Δ.Δ.Ε Τρικάλων πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν: Μύθοι και παραδόσεις» κέρασε την Τετάρτη, 3-4-2024 μαθητές και καθηγητές, παραδοσιακές πίτες του τόπου μας. Πίτες που έφτιαξαν με αγάπη, μεράκι, αγνά υλικά και κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες μαζί με τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Η πίτα, βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής γαστρονομίας, άρρηκτα δεμένη με την ιδιομορφία και τον χαρακτήρα του κάθε τόπου, με ξεχωριστό ρόλο στο τραπέζι όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και των διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων του παρελθόντος, συνεχίζει και σήμερα να έχει σημαντική θέση στη διατροφή μας.

Απολαύσαμε χορτόπιτα (λαχανόπιτα), πλαστό και μπατζίνα, κρεατόπιτα, ρυζόπιτα, τυρόπιτα, τεμπελόπιτα (κασιάτα) και άλλα είδη πίτας. Μια πανδαισία γεύσεων με διάθεση νοσταλγίας για την παράδοση.

Οι μαθητές μέσω αυτής της δράσης αποκόμισαν βιωματικά νέες γνώσεις και δεξιότητες. Πληροφορήθηκαν για την παρασκευή της κάθε πίτας, ασκήθηκαν σ’ αυτή και βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας. Ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της παράδοσης και ειδικότερα με ένα κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού μας. Γνώρισαν και εκτίμησαν ποικίλες παραδοσιακές γεύσεις. Είχαν την εμπειρία  της παρουσίασης της συνταγής τους σε κοινό και της βιντεοσκόπησής της. Πάνω απ’ όλα όμως χάρηκαν με την ψυχή τους τη συμμετοχή τους στη δράση και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η Διευθύντρια κα Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια του προγράμματος, κα Τσουμπέκου Σοφία, και οι  συνεργάτιδες καθηγήτριες, κα Καμπλιώνη Αρετή και κα Ντάνα Ειρήνη, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες και κυρίως τις οικογένειές τους για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και για τις εκπληκτικές πίτες τους.

Δείτε στιγμιότυπα από την όμορφη και λαχταριστή αυτή εκδήλωση εδώ!