Συμμετοχή στη δράση

Με αφορμή  την πρωτοβουλία της ΔΔΕ Τρικάλων να διοργανωθεί η συγκεκριμένη δράση, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης των Τρικάλων, θέλησαν να λάβουν μέρος σ΄ αυτή  και να εκφράσουν το καθένα απ’ αυτά  με τη δική του οπτική γωνία, τη δημιουργικότητά τους και την εφευρετικότητα τους. Έτσι στις 19/4/2024 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου οι  συμμετέχοντες έκαναν γνωστά τα έργα τους ( κάθε σχολείο με τον δικό του τρόπο) και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις.

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων με υπεύθυνη την κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικό του σχολείου, συμμετείχε στη γιορτή αυτή με δύο δράσεις, ένα ποίημα με τίτλο «Έξυπνη Πόλη» και ένα θεατρικό με τίτλο «Ρομπότ στο κυλικείο».

Λίγα λόγια για το καθένα

Ποίημα: «Έξυπνη Πόλη»

Η κα Αναγνωστοπούλου έγραψε στίχους υμνώντας την Τρικαλινή πόλη αναφερόμενη στη διαχρονική της αξία μέσα στην ιστορία(Ασκληπιός,Τσιτσάνης..) και τους συνέδεσε με στίχους που αναφέρονται στην σημερινή έξυπνη πόλη όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας πρωτοεμφανίστηκε στους τρικαλινούς δρόμους το λεωφορείο χωρίς οδηγό και το ρομποτάκι στον Μύλο των Ξωτικών. Το ποίημα το απήγγειλε η μαθήτριά της Κόπανου Ραφαηλία της Γ’ τάξης. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Θεατρικό:  «Ρομπότ στο κυλικείο»

Η κα Αναγνωστοπούλου θέλησε να μεταφερθεί στο άμεσο μέλλον  και έγραψε διαλόγους, όπου το σχολείο της προκρίθηκε μέσα σε τόσα άλλα να δοκιμαστεί πιλοτικά ένα ρομπότ στο κυλικείο. Οι συμμετέχοντες μαθητές-ηθοποιοί, θέλησαν να εκφράσουν βάζοντας τον νεανικό τους αυθορμητισμό και την προσωπική τους υποκριτική, τις φήμες που διαδίδονταν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και τη χαρά τους για το ρομπότ που θα έφτιαχνε σάντουιτς και θα έτρωγαν από τα χεράκια του. Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης: Κόπανου Ραφαηλία, Παπάζογλου Αγνή, Παπαποστόλου Αλεξάνδρα, Μπέσας Θεοφάνης, Παλιούρας Βασίλης, Μπελεμέζη Ιωάννα και της Β’ τάξης Στύλου Αθανασία και Φούντα Μαρία.
Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις αποτυπώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους  λίγες λέξεις για την εμπειρία τους.

“Όλα τα εκθέματα ήταν απίστευτα! Ομολογώ πως όλα ήταν υπέροχα! Πραγματικά φάνηκε η συνεισφορά των παιδιών και η δύσκολη δουλειά που έκαναν. Αυτό ήταν  μία φανταστική εμπειρία και ταυτόχρονα μία ανάμνηση που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μας.”
Κόπανου Ραφαηλία (τάξη Γ’)

“Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Συναισθήματα συγκίνησης, αγωνίας, άγχους και ενθουσιασμού με κατέκλυσαν!
Νιώθω πολύ χαρούμενη και συγχρόνως πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στη δράση αυτή. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που έζησα κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου. Δουλέψαμε όλοι μαζί ως ομάδα για ένα συλλογικό και κοινό σκοπό και ένιωσα ασφάλεια και σιγουριά μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας!
Νιώθω περήφανη  που αντιπροσωπεύσαμε το σχολείο μας.
Εύχομαι να επαναληφθεί μια ανάλογη δράση!”
Στύλου Αθανασία  (τάξη Β’)

Η κα Αναγνωστοπούλου και οι μαθητές της, ευχαριστούν θερμότατα τη Διευθύντρια του Σχολείου τους κα Ηλιάδη Αμαλία, η οποία στήριξε αυτήν την προσπάθειά τους, πίστεψε σε αυτήν και υλοποιήθηκε.

Βιολογία: Αναπαράσταση κυττάρων

Την Τετάρτη 10/4/2024 στην αίθουσα του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας, παρουσία της  Δ/ντριας  κας Ηλιάδη Αμαλίας και εκπαιδευτικών, οι μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης παρουσίασαν κατασκευές που αναπαριστούσαν φυτικά και ζωικά κύτταρα .Οι μαθητές εργάστηκαν στα σπίτια τους άλλοι μόνοι τους και άλλοι σε ομάδες.

Η φαντασία και τα έργα των μαθητών μας κατέπληξαν όλους γιατί τα παιδιά έφτιαξαν φυτικά και ζωικά κύτταρα με διάφορα υλικά όπως με πηλό, με πλαστελίνη, με φελιζόλ, με ψωμί, με κέικ προσπαθώντας να αναπαραστήσουν τα οργανίδια και τις δομές των κυττάρων όσο πιο πιστά μπορούσαν.

Στο τέλος, τους μαθητές τους περίμενε μια έκπληξη από την καθηγήτριά τους κα Γαρδίκα Μαρία, η οποία τους έφτιαξε δύο κέικ «κύτταρα» ένα φυτικό και ένα ζωικό χρησιμοποιώντας υλικά ζαχαροπλαστικής όπως: μαρμελάδα για το κυτταρόπλασμα, σοκολατάκια για πυρήνα, τρούφα σοκολάτας για ριβοσώματα, σοκολατάκια με πορτοκάλι  και μπισκότα για το σύμπλεγμα Golgi, ασημένια κουφέτα για το ενδοπλασματικό δίκτυο, γαλάζια τρούφα για το χυμοτόπιο, πράσινες καραμέλες για τους χλωροπλάστες, κόκκινη ζαχαρόπαστα για τα μιτοχόνδρια και πράσινη για το κυτταρικό τοίχωμα.

Τα δύο κέικ μοιράστηκαν στους μαθητές στο τέλος της εκδήλωσης.

Συγχαρητήρια από τη διευθύντρια του σχολείου δέχθηκαν η καθηγήτρια και ιδιαίτερα τα παιδιά που με χαρά συμμετείχαν σ΄ αυτή τη βιωματική και καινοτόμα δράση.

“Εικαστικά μετά …Μουσικής” της κας Τριμίντζιου Αναστασίας, Μουσικού του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής στη Γ’ Γυμνασίου και με αφορμή την ενότητα «Εικαστικά και μουσική …μουσική και εικαστικά» οι μαθητές του τμήματος Γ1 ασχολήθηκαν με την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών που αφορά την ακρόαση του έργου του Κλωντ Ντεμπυσύ (Debussy Claude 1862-1918) «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός Φαύνου». Τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης να ζωγραφίσουν σε απλή κόλλα χαρτί αυτό που τους ενέπνευσε το συγκεκριμένο ορχηστρικό μουσικό ποίημα, αφού προηγουμένως μιλήσαμε γύρω από αυτό….

Παρατίθενται τρία επιλεγμένα έργα των μαθητριών Κοσμά Χριστίνας, Πολυγένη Βησσαρίας και Βλαχοδήμου Αρετής.

Η πλήρης παρουσίαση της εργασίας και η λεπτομερής καλλιτεχνική διασύνδεση της Μουσικής τέχνης και των Εικαστικών εδώ.

Αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων από την Πολιτιστική Ομάδα της Β’ τάξης του Σχολείου μας

Η πολιτιστική ομάδα της Β’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη  Δ.Δ.Ε Τρικάλων πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν: Μύθοι και παραδόσεις» κέρασε την Τετάρτη, 3-4-2024 μαθητές και καθηγητές, παραδοσιακές πίτες του τόπου μας. Πίτες που έφτιαξαν με αγάπη, μεράκι, αγνά υλικά και κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες μαζί με τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Η πίτα, βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής γαστρονομίας, άρρηκτα δεμένη με την ιδιομορφία και τον χαρακτήρα του κάθε τόπου, με ξεχωριστό ρόλο στο τραπέζι όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και των διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων του παρελθόντος, συνεχίζει και σήμερα να έχει σημαντική θέση στη διατροφή μας.

Απολαύσαμε χορτόπιτα (λαχανόπιτα), πλαστό και μπατζίνα, κρεατόπιτα, ρυζόπιτα, τυρόπιτα, τεμπελόπιτα (κασιάτα) και άλλα είδη πίτας. Μια πανδαισία γεύσεων με διάθεση νοσταλγίας για την παράδοση.

Οι μαθητές μέσω αυτής της δράσης αποκόμισαν βιωματικά νέες γνώσεις και δεξιότητες. Πληροφορήθηκαν για την παρασκευή της κάθε πίτας, ασκήθηκαν σ’ αυτή και βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας. Ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της παράδοσης και ειδικότερα με ένα κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού μας. Γνώρισαν και εκτίμησαν ποικίλες παραδοσιακές γεύσεις. Είχαν την εμπειρία  της παρουσίασης της συνταγής τους σε κοινό και της βιντεοσκόπησής της. Πάνω απ’ όλα όμως χάρηκαν με την ψυχή τους τη συμμετοχή τους στη δράση και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η Διευθύντρια κα Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια του προγράμματος, κα Τσουμπέκου Σοφία, και οι  συνεργάτιδες καθηγήτριες, κα Καμπλιώνη Αρετή και κα Ντάνα Ειρήνη, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες και κυρίως τις οικογένειές τους για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και για τις εκπληκτικές πίτες τους.

Δείτε στιγμιότυπα από την όμορφη και λαχταριστή αυτή εκδήλωση εδώ!

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Την ημέρα αυτή μαθητές και καθηγητές του
9 ου Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια μιας όμορφης εκδήλωσης, ένωσαν τις φωνές τους
και είπαν ένα ηχηρό όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό που εξαπλώνονται
επικίνδυνα στη σχολική κοινότητα, υπονομεύοντας την ψυχοσυναισθηματική
ανάπτυξη παιδιών και εφήβων καθώς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Η
εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της σχολικής βίας ,από την αντίστοιχη ομάδα δράσης του σχολείου.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκδήλωσης στηρίχτηκε στην ενεργό συμμετοχή
των μαθητών. Πολλά παιδιά απέδωσαν εικαστικά τις σκέψεις και τα μηνύματά τους
και τα ζωγραφικά τους έργα αναρτήθηκαν στους τοίχους της αίθουσας εκδηλώσεων.
Προβλήθηκαν βίντεο και εργασίες που δημιούργησαν μαθητές/μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νοσηρό φαινόμενο της σχολικής βίας.
Απολαύσαμε αυτοσχέδιο δρώμενο από μαθητές της Α΄ τάξης που υποδύθηκαν με
επιτυχία νταήδες μαθητές. Μαθητές/μαθήτριες του Β2 τμήματος διάβασαν τα δικά
τους συγκινητικά μηνύματα προτρέποντας στο τέλος όσους υφίστανται κάποια μορφή
bullying να μιλήσουν άμεσα ,ξεπερνώντας το φόβο και δηλώνοντας πως η
εκφοβιστική συμπεριφορά δεν πρέπει να είναι ανεκτή.

Επίσης στοχευμένες αφηγήσεις ενημέρωσαν τους μαθητές για όλες τις πτυχές του
ζητήματος και ιδιαίτερα για τις συνέπειες της χρόνιας θυματοποίησης (άρνηση για το
σχολείο, φόβο για ανάπτυξη σχέσεων, μαθησιακά προβλήματα, συμπτώματα
κατάθλιψης κ.α). Προβλήθηκαν βίντεο από το Χαμόγελο του Παιδιού, κάποια με
μαρτυρίες θυμάτων, με τα οποία οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν ,μπήκαν στη θέση
του άλλου, ένιωσαν τον πόνο του θύματος, πήραν θέση ενάντια στη σχολική βία. Η
υπέροχη χορωδία μας τραγούδησε για την αγάπη και τη φιλία, αξίες που μπορούν να
διαμορφώσουν μια κοινωνία αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και
να λειτουργήσουν προληπτικά όσον αφορά τη βία και τον εκφοβισμό. Τα όμορφα
τραγούδια, τα βίντεο, οι αφηγήσεις, τα μηνύματα των παιδιών προκάλεσαν σε όλους
μας, μαθητές και καθηγητές, αφύπνιση ποικίλων συναισθημάτων και έντονης
ευαισθησίας.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή να καταφέρουμε να
διασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά ένα σχολείο ασφαλές, ειρηνικό, δημοκρατικό που
σέβεται τη διαφορετικότητα, ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καμπλιώνη Αρετή, Τριμίντζιου Αναστασία

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά, τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση, όσο και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την άψογη διοργάνωση και διεκπεραίωση.

Δείτε τα τραγούδια της χορωδίας μας και δύο βιντεάκια:

Τραγούδι – Αν όλα τα παιδιά της γης

Τραγούδι – Εσύ κι εγώ – Χάρτινο καράβι

Τραγούδι – Φιλαράκι

Βιντεάκι από τους μαθητές Στάθη Θάνο & Πλεξίδα Φάνη

Βιντεάκι από τις μαθήτριες Στύλου Νάσια & Φούντα Μαρία

Σεμινάριο Εικαστικής Δημιουργίας

Σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ της ΤΕΧΝΗΣ (εικαστικός-δημιουργός-εκπαιδευτικός) συντοπίτης μας κ. Ηλίας Κοτσίρας και πραγματοποίησε δίωρο σεμινάριο στους μαθητές της Γ’ τάξης με θέμα “Γνωριμία με το επάγγελμα του Εικαστικού”.
Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) και κάλυψε πολύπλευρα το εν λόγω αντικείμενο.

Μετά την πληρέστατη παρουσίαση του επαγγέλματος και μάλιστα διανθισμένη με πολλά προσωπικά βιώματα και αναφορές σε διάσημους δημιουργούς (Θεοτοκόπουλος, Renuar, Van Gogh, Picasso…) περάσαμε στο δημιουργικό μέρος με υλικό (χαρτί και έμπνευση) που μας παρεχώρησε απλόχερα ο Δάσκαλος.

Το αποτέλεσμα της συνεργατικής προσπάθειας των μαθητών μας, πιστεύουμε ότι ικανοποίησε τις προσδοκίες του Δασκάλου. Ευχαριστούμε θερμά κ. Ηλία!

«Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO»

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ του 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Ακολουθούν τα μαθητικά κείμενα (αφηγήσεις, περιγραφές, εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, σχόλια), εμπνευσμένα από τη μελέτη και την επεξεργασία του ακόλουθου εκπαιδευτικού υλικού:
https://www.greekunescomonuments.gr/
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/axiopio-to-iliko/
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db

Διαβάστε την εργασία ΕΔΩ
Συντονίστρια-Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ακολουθεί σχετική επιστολή:

Αγαπητή κ. Ηλιάδη,
ευχαριστούμε για την ενημέρωση, ως προς την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού με θέμα “Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO” από τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνάσιου Τρικάλων και συγχαίρουμε εσάς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τις εργασίες σχετικά με τα μνημεία, όπως αποτυπώθηκαν στο ψηφιακό έντυπο που μας προωθήσατε ηλεκτρονικά.
Μετά τη χρήση του υλικού, και με σκοπό την καλύτερη ανατροφοδότηση του Τμήματός μας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και το σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την χρήση του υλικού, που θα βρείτε στον ιστότοπο, στην ενότητα ΤΟ ΕΡΓΟ, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο σας

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων
& Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ε tepe.dmeep@culture.gr
1. Κεντρική Υπηρεσία, Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα ΤΚ 10677
2. Κτίριο Πρυτανείου 9, Αθήνα, Πλάκα ΤΚ 10556
Διοικητική-Γραμματειακή Υποστήριξη
Γιώτα Κόλλια, Τ 2103321764
Κυριακή Γεωργαλή, Τ 2103321709
Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
 Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ Αρχαιολόγος
Τ 2103321755, E akatselaki@culture.gr

Frohe Weihnachten!

Οι μαθητές των γερμανικών εύχονται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες που δημιούργησαν για σας! Για να απολαύσετε τις ευχές τους πατήστε ΕΔΩ!

Σκέψεις για τη γοητεία της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Λαογραφίας και της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας κατά τις εκπαιδευτικές-πολιτιστικές περιηγήσεις, της Δ/ντριας Αμαλίας Ηλιάδη.

Tο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1991 και 
λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. Μετά  την ανακαίνισή του   αποτελεί 
τον χώρο της λαογραφίας για τον Δήμο Τρικκαίων, με αντικείμενα 
καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών 
επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού αιώνα, 
φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περιόδου.



Mε αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση του Β1 τμήματος του 
9ου Γυμνασίου Τρικάλων σ΄αυτό το όμορφο και αξιόλογο μουσείο, την 
Παρασκευή, 15-12-2023, οι μαθητές μου Λέσι Χένρικ και Καλαντζής Ερμής, 
κατέθεσαν γραπτώς τις εντυπώσεις τους. Σταχυολογώ από το κείμενό τους 
τα ακόλουθα χωρία: “Πριν λίγο καιρό, η τάξη μας επισκέφτηκε το 
λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων με πρωτοβουλία της Διευθύντριας και 
καθηγήτριάς μας στην Ιστορία κ. Αμαλίας Ηλιάδη. Στο πλαίσιο του 
μαθήματος της Ιστορίας μπορεί να γίνει λόγος και για την τοπική 
Ιστορία, γι΄ αυτό και επιλέχτηκε το συγκεκριμένο μουσείο. Αυτά που μας 
εντυπωσίασαν περισσότερο από τα εκθέματα και τα ευρήματα ήταν τα σκεύη 
στις παλιές κουζίνες του 18ου και 19ου αιώνα, μέχρι και τις αρχές του 
20ου, πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά ήταν επίσης τα ρούχα και τα 
υφάσματα των ανθρώπων της παλιάς εποχής. Ακόμη, τα ζωγραφικά έργα, τα 
σχέδια σε κορνίζες, οι φωτογραφίες εποχής που έδειχναν πως ήταν τα 
παλιά Τρίκαλα στον σεισμό, στην πλημμύρα και στην ηρεμία της ακμής 
τους, μας έκαναν να θαυμάσουμε το πόσο ανθεκτική ήταν και είναι η πόλη 
αυτή στο χρόνο. Τέλος, ο χάρτης της πόλης με τα τοπόσημα και τα 
μνημεία που διασώζονται ως σήμερα, ήταν πολύ λεπτομερειακός και, γι΄ 
αυτό, κατατοπιστικός.


  Στις εκπαιδευτικές περιηγήσεις τους σε  μνημεία και μουσεία, 
προσφέρεται  η δυνατότητα, οι μαθητές να προσεγγίσουν όψεις   
πολιτισμού, μνημεία  και  προσωπογραφίες της κοινωνίας της παλαιάς 
ιστορικής περιόδου. Περιδιαβαίνουν ως φιλέρευνοι περιηγητές, 
απολαμβάνοντας  μια διδακτική επίσκεψη – αποκάλυψη ζωής μέσα στα 
χαλάσματα: οι αρχαίες πέτρες, τα  κάθε είδους υλικά κατάλοιπα, τα   
ευρήματα και εκθέματα  μιλούν για τον  πολιτισμό των περασμένων… 
Θαυμάζουν  τόσα και σημαντικά  που τους κατακλύζει η ρομαντική διάθεση 
μιας άλλης εποχής, με αργούς ρυθμούς, με στενή επαφή με το φυσικό 
περιβάλλον… έτσι,  τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που επιτυχώς 
αναστηλώνονται και ανακατασκευάζονται, τους γεμίζουν με πολύτιμες 
πολιτισμικές γνώσεις και εμπειρίες.


Οι μαθητές με τον τρόπο αυτό γίνονται κοινωνοί της πολιτιστικής 
κληρονομιάς μας, μυούνται στην κουλτούρα μας, κοινωνικοποιούνται, 
αναπτύσσουν διανθρώπινες σχέσεις, αλλάζουν παραστάσεις και 
αναζωογονούν την ψυχή και το πνεύμα τους. Όλα αυτά θα ήταν ανέφικτα, 
εάν το  σχολείο και οι λειτουργοί του ήταν απρόθυμοι, παρόντες 
δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως, ακούραστοι, πρόθυμοι και δημιουργικοί 
παιδαγωγοί αναλαμβάνουν με κάθε κόστος  να οργανώσουν και να 
υλοποιήσουν εκπαιδευτικές και διδακτικές επισκέψεις μαθητών σε Μουσεία.


Οι εκπαιδευτικές μας εξορμήσεις, ουσιαστικού 
περιπατητικού-περιηγητικού χαρακτήρα, μας εφοδιάζουν με πλήθος 
μορφωτικά ερεθίσματα και πάμπολλα κίνητρα μελέτης: για τις ποικίλες 
διαστάσεις και όψεις  του  πολιτισμού, για τα πρόσωπα, την Τέχνη, τον 
υλικό  βίο, τον πνευματικό  πολιτισμό,  τα μνημεία που τον σφράγισαν 
ανεξίτηλα, για τους μεγάλους του Ιστορικούς σταθμούς – κόμβους οι 
οποίοι, παράλληλα, αποκαλύπτουν  πτυχές  της  καθημερινότητας…

Συμμετοχή σε διαγωνισμό

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετέχει στον Διαγωνισμό για τα μπλουζάκια της ΕΗΓ (Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών). Την εικόνα σχεδίασε η μαθήτρια της Β’ τάξης, Στελλίνα Γιαννούλα.

Υπεύθυνη δράσης: Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας). Καλή επιτυχία!