«Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι»

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024, σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων  όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.  Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς  προς  επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.

Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν.

Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η  σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου και  Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και  Κόκκαλης Θωμάς, Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε την εισήγηση της διευθύντριας κας Ηλιάδη εδώ και τους δικαιολογημένους προβληματισμούς της συντονίστριας κας Ντάνα εδώ.

Εγγραφή των μαθητών της Γ’ τάξης στο Λύκειο

Σήμερα, Τρίτη 9/4/2024 στάλθηκε το παρακάτω email σε όλους τους λογαριασμούς των γονέων & κηδεμόνων των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας. Στην περίπτωση που δεν το λάβατε (λ.χ. τεχνικό πρόβλημα) μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω και να κατεβάσετε τα σχετικά αρχεία από τους αντίστοιχους συνδέσμους.

“Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες των μαθητών της Γ’ τάξης,
ενόψει της επικείμενης εγγραφής των παιδιών σας στο Λύκειο, παρακαλείστε να συμπληρώσετε τις 2 συνημμένες Υπεύθυνες Δηλώσεις (Α & Β) σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφει η συνημμένη ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, μας υποχρεώνει να τονίσουμε ότι πρέπει να ακολουθήσετε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τις εν λόγω οδηγίες, διαφορετικά θα υπάρξουν δυσκολίες και πιθανή ταλαιπωρία για σας, στις εγγραφές του ερχόμενου Ιουνίου.

Οι 2 Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να επιστραφούν ή να αποσταλλούν στο σχολείο μας μέχρι τις 22-04-2024, είτε με γνήσιο υπογραφής είτε μέσω Gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο (που πιστοποιεί αυτόματα την Υπεύθυνη Δήλωση) https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses

Συνημμένα αρχεία: Επιστολή, Υπεύθυνη Δήλωση Α, Υπεύθυνη Δήλωση Β

Πρόσκληση σε κοινή εκδήλωση 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Οι Διευθύνσεις του 3ου & του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: “Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι κι όχι αντίπαλοι” την Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:
η κ. Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων,  με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης”
και  ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α’, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Κόκκαλης Θωμάς (ΠΕ04.01)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
Ηλιάδη Αμαλία (ΠΕ02)

Η Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας

Με αφορμή το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και με πρωτοβουλία του 15μελούς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν σήμερα, 7-3-2024, πριν την αποχώρησή τους από το σχολείο από ένα σουβλάκι! Και του χρόνου!

Νέο έτος με ευχές και στόχους!


Μια ακόμη όμορφη και εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αυτή 
τη φορά, το απόγευμα της Παρασκευής 19-01-2024 στο καφέ του Μουσείου 
Τσιτσάνη, ανάμεσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου 
Γυμνασίου Τρικάλων, της ομάδας δράσης  ″Σχέσεις σχολείου- 
οικογένειας″ και της Διευθύντριας του σχολείου Κας Αμαλίας Ηλιάδη .
Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, γονείς και 
εκπαιδευτικοί  αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν απόψεις, εξέφρασαν   
προβληματισμούς, ανάγκες και επιθυμίες,  ενώ, παράλληλα, σχεδιάστηκαν 
από κοινού στοχευμένες επιμορφωτικές δράσεις για τους γονείς 
-κηδεμόνες του σχολείου μας.


Η Διευθύντρια Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια της ομάδας δράσης, Ντάνα 
Ειρήνη, τα μέλη της ομάδας δράσης Αναγνωστοπούλου Αθανασία, 
Μπουλογεώργος Στέφανος, Τσουμπέκου Σοφία και όλος ο Σύλλογος 
διδασκόντων του σχολείου μας  ευχαριστεί το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 
και Κηδεμόνων Σχολικού Έτους 2023-2024 (Πρόεδρος: Γιαννουλά-Γαλάνη 
Θεοδώρα, Αντιπρόεδρος: Λυπίτκα-Μαργαρίτη Γεωργία,
Γραμματέας: Βασιλειάδη-Κώτη Βάια, Ταμίας: Μιχαηλίδου-Φούντα Αναστασία, 
Μέλη: Μπίχτας Αντώνιος, Μπαρμπαρούση-Μπράτσου Ευαγγελία, 
Τεταγιώτη-Μπακλαβά Σοφία) και όλους τους γονείς – κηδεμόνες για την 
γόνιμη συνεργασία  και εύχονται υγεία και πρόοδο τη νέα χρονιά!

Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας Σχολείου

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τον εγκεκριμένο σχολικό κανονισμό μας που διασφαλίζει την εύρυθμη κι αρμονική λειτουργία του σχολείου και απηχεί την παιδαγωγική φιλοσοφία των εκπαιδευτικών του.

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Σχολικός Κανονισμός

Επιλέον, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ συνοπτικά τους κανόνες της τάξης και γενικότερα του σχολείου, οι οποίοι βοηθούν τόσο στην ομαλή διαδικασία του μαθήματος, όσο και στην διευκόλυνση της σχολικής ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρακαλούνται γονείς, κηδεμόνες και μαθητές να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τους κανόνες αυτούς. Η τήρηση τους από όλες τις πλευρές θα συνδράμει πραγματικά στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων του σχολείου!