«Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού»

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα η Α’ Τάξη του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, διδακτική επίσκεψη της στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού: στην Παναγία Επίσκεψη, τον πρώτο Μητροπολιτικό ναό της πόλης των Τρικάλων, μετά την λήξη της μακραίωνης περιόδου της Τουρκοκρατίας και την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Παρασκευή. Η παρούσα επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας της Χριστιανικής Συνοικίας “Βαρούσι” και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ήταν μια περιήγηση με ξενάγηση στην Ιστορία, την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της παλιάς πόλης.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και Χειράκης Απόστολος, Θεολόγος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων θεωρώντας πως η Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία, η  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης αποτελούν αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας, ανέλαβαν  την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αφορμή υπήρξε  η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα: «Όμορφα μοναστήρια με υπέροχη θέα που όλοι λατρέψαμε, εντυπωσιακά και διαφορετικά μεταξύ τους, με κεντήματα εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά…τα οποία εκτείνονται σε όλους τους τοίχους, στο ταβάνι και στο πάτωμα (μαρμαροθετήματα). Όμορφες εκκλησίες που από το 14ο Βυζαντινό αιώνα οι άνθρωποι κατασκεύασαν με φοβερές τεχνικές και αρχιτεκτονικές γνώσεις», όπως καταθέτει η μαθήτρια της Β’ Τάξης Φούντα Μαρία.

Παναγία Επίσκεψη, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος: εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…Εκκλησιαστικός, Θρησκευτικός Τουρισμός που τονώνει το αίσθημα της Ιστορικότητας του τόπου μας (ως ανθρωπογενούς περιβάλλοντος).

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η κατάθεση εντυπώσεων και απόψεων της μαθήτριας Κατσιγιάννη Βασιλικής του Α3 τμήματος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων:

«Η αναχώρησή μας από το σχολείο για την διδακτική μας επίσκεψη στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας και του μαθήματος των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε περίπου 8:15 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά από την ξεναγό και διευθύντριά μας κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς το Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων, όπου και επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης. Στην Παναγία Επίσκεψη παρακολουθήσαμε ένα τμήμα της λειτουργίας των Προηγιασμένων και ακολούθησε ξενάγηση από την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, Θεολόγο, κατά την οποία πληροφορηθήκαμε πολλά πράγματα-βασικά στοιχεία του ναού. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1869 αλλά το καμπαναριό του το 1959. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή του, βασισμένη καθώς είναι σε δυτικοευρωπαϊκούς ρυθμούς  δεν περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες αλλά μεγαλοπρεπείς πίνακες αγίων και ιερών προσώπων σε κορνίζες. Ο ναός είναι βασιλική με τρούλο, δηλαδή έχει σταυρωτό τρούλο και τα κιονόκρανά του είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως και οι κίονες.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης, ξεναγηθήκαμε από την κ. Ηλιάδη στα παλιά σπίτια της περιοχής του Βαρουσιού. Τα σπίτια αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά εξαιτίας του τρόπου κατασκευής τους με την εναλλαγή δηλαδή της πέτρας, της λάσπης, του ξύλου, φυσικών υλικών που δημιουργούν  έναν ανθεκτικό «φλοιό» σαν κέλυφος για το σπίτι. Τα ψηλότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από λεπτόκοκα και ελαφρύτερα υλικά με απόρροια να μην πιέζουν τη βάση και να μένουν ανθεκτικά στο χρόνο.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο ναό των Αγίων Αναργύρων ο οποίος χρονολογείται στη Μεταβυζαντινή περίοδο (περίπου 1865-1870) με κατασκευή επιμελημένη, μικρού μεγέθους και χωρίς κίονες στο εσωτερικό του. Είναι χτισμένος με βάση βυζαντινούς ρυθμούς και πρότυπα και κατάγραφος, δηλαδή αγιογραφημένος από άκρη σε άκρη. Οι τοίχοι του, λοιπόν, είναι περιτριγυρισμένοι από εικόνες και παραστάσεις Αγίων κάθε κοινωνικής τάξης και αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιγραφές στους τοίχους και τα μετάλλια, οι κυκλικοί δίσκοι δηλαδή με εικόνες Αγίων. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε και τα εγκοιμητήρια, τους τόπους του ναού που οι ασθενείς προσκυνητές κοιμόντουσαν παρακαλώντας τους Αγίους Αναργύρους να τους θεραπεύσουν. Ο ναός αυτός είναι απλή Βασιλική, δηλαδή δεν έχει τρούλο.

Μετά από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που έχει παρόμοιο τέμπλο με αυτό του ναού της Αγίας Επίσκεψης. Εκεί, μας εντυπωσίασε η διαμόρφωση της κατασκευής του γυναικωνίτη και το χτίσιμό της πάνω από την σκάλα. Επίσης, τα κιονόκρανα της εκκλησίας είναι περίτεχνα και θυμίζουν Ιωνικό ρυθμό.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όλα αυτά τα κτίσματα(ναοί και οικίες) που επισκεφθήκαμε θα έπρεπε η κοινωνία να τους αποδίδει μεγαλύτερη πολιτισμική αξία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αναμφισβήτητα, η διδακτική αυτή επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων, στο Βαρούσι, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, επειδή όχι μόνο μάθαμε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον τόπο μας, αλλά η επίσκεψη αυτή έγινε επίσης αφορμή να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες μέσω της επικοινωνίας μας με τους καθηγητές μας, την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτή την πρωτοβουλία!».

“Εικαστικά μετά …Μουσικής” της κας Τριμίντζιου Αναστασίας, Μουσικού του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής στη Γ’ Γυμνασίου και με αφορμή την ενότητα «Εικαστικά και μουσική …μουσική και εικαστικά» οι μαθητές του τμήματος Γ1 ασχολήθηκαν με την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών που αφορά την ακρόαση του έργου του Κλωντ Ντεμπυσύ (Debussy Claude 1862-1918) «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός Φαύνου». Τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης να ζωγραφίσουν σε απλή κόλλα χαρτί αυτό που τους ενέπνευσε το συγκεκριμένο ορχηστρικό μουσικό ποίημα, αφού προηγουμένως μιλήσαμε γύρω από αυτό….

Παρατίθενται τρία επιλεγμένα έργα των μαθητριών Κοσμά Χριστίνας, Πολυγένη Βησσαρίας και Βλαχοδήμου Αρετής.

Η πλήρης παρουσίαση της εργασίας και η λεπτομερής καλλιτεχνική διασύνδεση της Μουσικής τέχνης και των Εικαστικών εδώ.

Διδακτική επίσκεψη στα Μετέωρα

.

Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης, αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα, στις Μονές Μεγάλου Μετεώρου και στη Μονή Βαρλαάμ την Πέμπτη, 4-04- 2024. Η διδακτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας με διδάσκουσα καθηγήτρια την κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και συνοδό την κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών.

Οι ιστορικές έρευνες, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα έργα συντήρησης που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ανέδειξαν στην τοπική, στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα, το ανυπέρβλητο  βάθος και πλάτος αυτών των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…

Στο Πέτρινο Δάσος των Μετεώρων, μεταξύ ουρανού και γης, νιώσαμε την προστατευτική ανάσα του Θεού, αναζωογονηθήκαμε, πνευματικά και ψυχικά, στην αγκαλιά της ανοιξιάτικης φύσης, μαγευτήκαμε από τη βυζαντινή αύρα αυτών των αετοφωλιών της παράδοσης, των μοναδικών Μετεωρίτικων Μοναστηριών…

Το Μεγάλο Μετέωρο και η Μονή Βαρλαάμ ανέπαυσαν τις ανήσυχες ψυχές μας με λόγια και έργα άξια Ανθρώπων…η τέχνη του Υψηλού συνεπήρε τις καρδιές και το πνεύμα μας πέρα και πάνω από τις γήινες, βιοτικές μέριμνες του χοϊκού ανθρώπου!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

«Εξερευνώντας το δίδυμο οθωμανικό λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» της Αμαλίας Ηλιάδη

Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας, αρχιτεκτονική  εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στο  δίδυμο οθωμανικό λουτρό στις παλιές φυλακές  Τρικάλων, την Πέμπτη, 21-03- 2024, όπως και στα παρακείμενα οθωμανικά μνημεία Κουρσούμ Τζαμί και το Μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ.

Στη νότια είσοδο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα το οποίο πλέον είναι επισκέψιμο δημιουργώντας μια νέα τουριστική δυναμική στην περιοχή. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της οδού Αθηνών – Καρδίτσας – Τρικάλων, στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, κοντά στο επιβλητικό οθωμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ και πλάι στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου (19ος αι.). Τα διπλά ή δίδυμα λουτρά ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα επισκέπτονται ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Το κτίριο στα Τρίκαλα είχε δύο κύριες εισόδους, μια στα νότια για το ανδρικό λουτρό, και μια στα βόρεια για το γυναικείο. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Τρικάλων, επισκέψιμο για τα σχολεία και το ευρύ κοινό.

Φτάνοντας σήμερα στην προστασία και ανάδειξη του δίδυμου οθωμανικού λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, πρέπει να αναλογιστούμε πως, στο παρελθόν,  η μορφή και η ακριβής θέση του λουτρού δεν ήταν  γνωστές, καθώς από το 1893 και μετά το κτίριο υπέστη πολλές επεμβάσεις, προκειμένου να στεγάσει το κεντρικό κτίριο των φυλακών Τρικάλων, οι οποίες λειτούργησαν εκεί ως το 2006.Οι  διερευνητικές εργασίες, οι οποίες οδήγησαν στην ταύτιση του ισογείου τμήματος των παλαιών φυλακών με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που αποτυπώνεται σε παλαιό τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης απέδειξαν πως η  αρχική στέγαση των λουτρών με θόλους καταστράφηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή, κατά τη μετατροπή του κτιρίου σε φυλακή και σίγουρα πολύ πριν την ανακατασκευή του ορόφου από οπλισμένο σκυρόδεμα στη δεκαετία του 1950.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση».  

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, οι μαθητές του Α1 και του Β1 τμήματος, κατά την πρώτη και δεύτερη διδακτική ώρα αντίστοιχα, διάβασαν ποιήματα του Τρικαλινού ποιητή Ηλία Κεφάλα από την ποιητική συλλογή «Τα Χαϊκού των Αιώνιων Εποχών» και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της φιλολόγου Καμπλιώνη Αρετής, αφήνοντας ελεύθερη την ευαισθησία και την δημιουργικότητά τους, έγιναν για λίγο ποιητές και έγραψαν τα δικά τους  χαϊκού. Το χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα με συνολικά 17 συλλαβές που οργανώνονται συνήθως σε 3 στίχους με 5,7 και 5 συλλαβές  σε καθέναν από τους τρεις στίχους. Είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, για τη Δημιουργική – Ποιητική Γραφή από μαθητές του Β2 με υπεύθυνη την κα Καλαμαρά Ευαγγελία, Φιλόλογο, διαβάστε ΕΔΩ.

Παραθέτουμε κάποια από τα  χαϊκού  που εμπνεύστηκαν οι μαθητές μας   καθώς και το ποίημα «Μαμά Φοβάμαι» που  έγραψε η μαθήτρια μας Στελλίνα Γιαννούλα.

Αγάπη μόνο
κι ο κόσμος ολόγυρα
γεμίζει με φως.        (Α.Κ.)

Μέσα στη φύση,
ο θρίαμβος της ζωής,
χίλια χρώματα.       (Α.Κ.)

Η φύση γύρω
ένας τόπος  όνειρο.
Χαρά στην ψυχή.   (Ελένη Γκούμα, Β1)

Τα μάτια σου
ήλιος και φεγγάρι
φεγγοβολούνε.    (Έλενα Λαζογιάννη, Β1)

Φύση κόκκινη
Θρύλος μέσα στην καρδιά,
ως στο κόκκαλο.       (Κωνσταντίνος Γαλάνης, Β1)

Φεύγει ο ήλιος.
Δεν χαμογελάει πια.
Χάνει το φως του.     (Στελλίνα Γιαννούλα, Β1)

Ένα δασάκι
με χρώματα φωτεινά
Θα είσαι εκεί.    (Έλενα Κόπανου, Β1)

Ήλιος φωτεινός,
στον γαλανό ουρανό,
χαρά προκαλεί.      (Νίκος Γιαννάκος, Β1)

Του καλοκαιριού
ο όμορφος ουρανός
βρήκε την Ελλάδα.  (Λυδία  Μαλέμη, Α1)

Μέσα στη χαρά
η λύπη διασπάστηκε,
η φύση γελά .     (Χαρά Μπουρνάζου, Α1)

Ο ήλιος βγήκε.
Τα λουλούδια άνθησαν.
Το γέλιο ηχεί.     (Εβελίνα Μπαταγιάννη, Α1)

Το φεγγάρι μας,
κόκκινο και σήμερα,
φωτίζει λαμπρά.   (Βαλέρια Κοντού, Α1)

ΜΑΜΑ ΦΟΒΑΜΑΙ

Φοβάμαι για το αύριο .
Θα βγει ο ήλιος;
Kι αν η νύχτα είναι
πολύ σκοτεινή;
Φοβάμαι πως τα άστρα
απόψε δεν θα λάμψουν.
Το φεγγάρι θα μείνει μόνο
ή μήπως δεν βγει ούτε αυτό;
Μαμά φοβάμαι
Φοβάμαι πως το σκοτάδι
δεν θα φύγει ποτέ…
ούτε από τον ουρανό,
ούτε απ’ το μυαλό μου.
Μαμά κοίτα !
Πέρασε καιρός, μα είμαι
ακόμα εδώ.
Πέρασε καιρός,
μα ο ήλιος βγήκε
Πέρασε καιρός, μα τα άστρα
επιτέλους έλαμψαν.
Κάνουν παρέα στο φεγγάρι
Μαμά κοίτα!
Πέρασε καιρός, πολύς καιρός!
Μα το σκοτάδι έφυγε.
Έμεινε μόνο φως
Μαμά, δες με
Έπαψα να φοβάμαι το σκοτάδι!             (Στελλίνα Γιαννούλα, Β1)

Η  ποίηση είναι τέχνη ισάξια με κάθε άλλη, είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τους προβληματισμούς σου για αυτά που βιώνεις και βλέπεις γύρω σου.

Η Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικός του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, από το 2017 συμμετέχει με ποιήματά της στο “ποιητικό συμπόσιο” που διοργανώνει κάθε χρονιά το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης”. Για τη χρονιά 2023-2024 θα συμμετάσχει με το ποίημα: Η ζωή που φεύγει…

Η ζωή που φεύγει

Σκοτάδι και θλίψη παντού
μονάχα οι άγγελοι του ουρανού
είναι αυτοί που ανατέλλουν τον ήλιο
στον βυθό του κακού.

Οι ανθρώπινες σχέσεις μαύρος χρυσός
διαμάντι κρυφό ο χρόνος ο καθημερινός.
Τα χαμόγελα αχνά και τα δάκρυα στεγνά
ματώνουν την καρδιά ,παγώνουν τη ματιά
σε θολωμένα  νερά.

Η ελπίδα, σκοτεινή και μακρινή
θυμίζει απόσταση σε άγονο νησί.
Η ζωή, στιγμές μοναδικές
που αφήνουν το αποτύπωμά τους
πάνω σε επιφάνειες υγρές.

Οι ανθρώπινες φιγούρες, σκιές μοναδικές
μοιάζουν με κούκλες παλιές
γεμάτες αναμνήσεις σε παιδικές σκηνές.                                                                  

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός)                      

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Την ημέρα αυτή μαθητές και καθηγητές του
9 ου Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια μιας όμορφης εκδήλωσης, ένωσαν τις φωνές τους
και είπαν ένα ηχηρό όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό που εξαπλώνονται
επικίνδυνα στη σχολική κοινότητα, υπονομεύοντας την ψυχοσυναισθηματική
ανάπτυξη παιδιών και εφήβων καθώς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Η
εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της σχολικής βίας ,από την αντίστοιχη ομάδα δράσης του σχολείου.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκδήλωσης στηρίχτηκε στην ενεργό συμμετοχή
των μαθητών. Πολλά παιδιά απέδωσαν εικαστικά τις σκέψεις και τα μηνύματά τους
και τα ζωγραφικά τους έργα αναρτήθηκαν στους τοίχους της αίθουσας εκδηλώσεων.
Προβλήθηκαν βίντεο και εργασίες που δημιούργησαν μαθητές/μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νοσηρό φαινόμενο της σχολικής βίας.
Απολαύσαμε αυτοσχέδιο δρώμενο από μαθητές της Α΄ τάξης που υποδύθηκαν με
επιτυχία νταήδες μαθητές. Μαθητές/μαθήτριες του Β2 τμήματος διάβασαν τα δικά
τους συγκινητικά μηνύματα προτρέποντας στο τέλος όσους υφίστανται κάποια μορφή
bullying να μιλήσουν άμεσα ,ξεπερνώντας το φόβο και δηλώνοντας πως η
εκφοβιστική συμπεριφορά δεν πρέπει να είναι ανεκτή.

Επίσης στοχευμένες αφηγήσεις ενημέρωσαν τους μαθητές για όλες τις πτυχές του
ζητήματος και ιδιαίτερα για τις συνέπειες της χρόνιας θυματοποίησης (άρνηση για το
σχολείο, φόβο για ανάπτυξη σχέσεων, μαθησιακά προβλήματα, συμπτώματα
κατάθλιψης κ.α). Προβλήθηκαν βίντεο από το Χαμόγελο του Παιδιού, κάποια με
μαρτυρίες θυμάτων, με τα οποία οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν ,μπήκαν στη θέση
του άλλου, ένιωσαν τον πόνο του θύματος, πήραν θέση ενάντια στη σχολική βία. Η
υπέροχη χορωδία μας τραγούδησε για την αγάπη και τη φιλία, αξίες που μπορούν να
διαμορφώσουν μια κοινωνία αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και
να λειτουργήσουν προληπτικά όσον αφορά τη βία και τον εκφοβισμό. Τα όμορφα
τραγούδια, τα βίντεο, οι αφηγήσεις, τα μηνύματα των παιδιών προκάλεσαν σε όλους
μας, μαθητές και καθηγητές, αφύπνιση ποικίλων συναισθημάτων και έντονης
ευαισθησίας.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή να καταφέρουμε να
διασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά ένα σχολείο ασφαλές, ειρηνικό, δημοκρατικό που
σέβεται τη διαφορετικότητα, ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καμπλιώνη Αρετή, Τριμίντζιου Αναστασία

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά, τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση, όσο και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την άψογη διοργάνωση και διεκπεραίωση.

Δείτε τα τραγούδια της χορωδίας μας και δύο βιντεάκια:

Τραγούδι – Αν όλα τα παιδιά της γης

Τραγούδι – Εσύ κι εγώ – Χάρτινο καράβι

Τραγούδι – Φιλαράκι

Βιντεάκι από τους μαθητές Στάθη Θάνο & Πλεξίδα Φάνη

Βιντεάκι από τις μαθήτριες Στύλου Νάσια & Φούντα Μαρία

Έκθεση Εικαστικής Δημιουργίας

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών, μαθητές και μαθήτριες του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων εκθέτουν ηλεκτρονικά τις εικαστικές τους δημιουργίες.

Μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση πατώντας επάνω στην παραπάνω αφίσα ή ΕΔΩ.

Υπεύθυνος καθηγητής: Σιγάλας Σταμάτης (ΠΕ08, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά, τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και τον κο Σιγάλα για τα υπέροχα έργα και τους εύχονται να συνεχίσουν να δημιουργούν!

Σεμινάριο Εικαστικής Δημιουργίας

Σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ της ΤΕΧΝΗΣ (εικαστικός-δημιουργός-εκπαιδευτικός) συντοπίτης μας κ. Ηλίας Κοτσίρας και πραγματοποίησε δίωρο σεμινάριο στους μαθητές της Γ’ τάξης με θέμα “Γνωριμία με το επάγγελμα του Εικαστικού”.
Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήριο Δεξιοτήτων (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) και κάλυψε πολύπλευρα το εν λόγω αντικείμενο.

Μετά την πληρέστατη παρουσίαση του επαγγέλματος και μάλιστα διανθισμένη με πολλά προσωπικά βιώματα και αναφορές σε διάσημους δημιουργούς (Θεοτοκόπουλος, Renuar, Van Gogh, Picasso…) περάσαμε στο δημιουργικό μέρος με υλικό (χαρτί και έμπνευση) που μας παρεχώρησε απλόχερα ο Δάσκαλος.

Το αποτέλεσμα της συνεργατικής προσπάθειας των μαθητών μας, πιστεύουμε ότι ικανοποίησε τις προσδοκίες του Δασκάλου. Ευχαριστούμε θερμά κ. Ηλία!

«Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO»

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ του 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Ακολουθούν τα μαθητικά κείμενα (αφηγήσεις, περιγραφές, εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, σχόλια), εμπνευσμένα από τη μελέτη και την επεξεργασία του ακόλουθου εκπαιδευτικού υλικού:
https://www.greekunescomonuments.gr/
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/axiopio-to-iliko/
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db

Διαβάστε την εργασία ΕΔΩ
Συντονίστρια-Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ακολουθεί σχετική επιστολή:

Αγαπητή κ. Ηλιάδη,
ευχαριστούμε για την ενημέρωση, ως προς την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού με θέμα “Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO” από τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνάσιου Τρικάλων και συγχαίρουμε εσάς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τις εργασίες σχετικά με τα μνημεία, όπως αποτυπώθηκαν στο ψηφιακό έντυπο που μας προωθήσατε ηλεκτρονικά.
Μετά τη χρήση του υλικού, και με σκοπό την καλύτερη ανατροφοδότηση του Τμήματός μας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και το σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την χρήση του υλικού, που θα βρείτε στον ιστότοπο, στην ενότητα ΤΟ ΕΡΓΟ, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο σας

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων
& Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ε tepe.dmeep@culture.gr
1. Κεντρική Υπηρεσία, Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα ΤΚ 10677
2. Κτίριο Πρυτανείου 9, Αθήνα, Πλάκα ΤΚ 10556
Διοικητική-Γραμματειακή Υποστήριξη
Γιώτα Κόλλια, Τ 2103321764
Κυριακή Γεωργαλή, Τ 2103321709
Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
 Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ Αρχαιολόγος
Τ 2103321755, E akatselaki@culture.gr

Παρακολούθηση της ταινίας “Τα παιδιά με τη βαλίτσα – Σκηνές από μία μετανάστευση”

Την Τρίτη, 13-2-2024 και ώρα 11:00 π.μ. η Γ’ τάξη και το τμήμα Β2 του Σχολείου μας παρακολούθησαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων την ελληνογερμανική ταινία: Τα παιδιά με τη βαλίτσα. Σκηνές από μία μετανάστευση. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το “μάθημα ιστορίας” που πήραν μέσα από την ταινία σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων προς τη Γερμανία.

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Παπαχρήστο Ευθύμιο, εκπαιδευτικό στη Νυρεμβέργη και κύριο συντελεστή της ταινίας, ο οποίος μοιράστηκε με μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς τις εμπειρίες τους, έδωσε συμβουλές και έλυσε απορίες σε σχέση με τα νοήματα της ταινίας.

Η παρακολούθηση της ταινίας έγινε στα πλαίσια των εναλλακτικών τρόπων μάθησης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις, με συντονίστρια την κα. Βαλκανιώτη Αθανασία, καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας.

Συνοδοί καθηγητές: Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας), Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος), Γαρδίκα Μαρία (Φυσικός), Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).