Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών – 26 Σεπτεμβρίου

Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.  Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος τιμήθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν και πάλι δράσεις με στόχους:

  • την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών με σκοπό την πολυγλωσσία και την διαπολιτισμική κατανόηση
  • την προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας της Ευρώπης
  • την ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο

 ·

Οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, κες Τσουμπέκου Σοφία (Αγλικής Γλώσσας), Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και Πατραμάνη Ευαγγελία (Γαλλικής Γλώσσας), ανέλαβαν να διοργανώσουν ποικίλες δράσεις για τους μαθητές/τριες του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Έτσι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, από όλες τις τάξεις, ενθαρρύνθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορες δράσεις, όπως να δημιουργήσουν video, παρουσιάσεις, αφίσες και να ασχοληθούν με Quiz και παιχνίδια γλώσσας.

Δείτε το περιεκτικό βίντεο-παρουσίαση σχετικό με τις δράσεις αυτές, εργασία της μαθήτριας Στελλίνας Γιαννούλα της Γ’ τάξης.

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς για τις όμορφες δράσεις και τις δημιουργικές εργασίες τους!

«Ταξιδεύοντας στα φτερά των γλάρων και της Μουσικής!»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2024 η εκδήλωση τελετής λήξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στην αυλή του σχολείου. Σαλπάραμε στο πέλαγος με τη βάρκα μας, αφού η μουσική μας εκδήλωση «καλοκαίριασε» τη διάθεσή μας και μας γέμισε ικανοποίηση και αισιοδοξία με την καλοκαιρινή της πνοή. Στο ξεχωριστό, για πολλούς λόγους, 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων σηματοδοτήθηκε το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς αποκτώντας πολύτιμα βιώματα που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μας και που στο μέλλον ίσως ανατρέξουμε με νοσταλγία σ’ αυτά για να ξαναζωντανέψουμε μνήμες και στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί, ταξιδεύοντας στα φτερά των γλάρων και της Μουσικής.

Η εκδήλωση ήταν ένα μουσικό αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Μάνο Χατζιδάκι, με τίτλο «Άλλος με τη βάρκα μας». Δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, δεκατέσσερα ναυτάκια με καραβοκύρη τον μεγάλο μουσουργό ταξίδεψαν το κοινό σε μια «άλλη» Ελλάδα παρελθόντων ετών, μια Ελλάδα διαφορετική από τη σημερινή. Το αφιέρωμα περιείχε εννέα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι τα οποία απέδωσε η χορωδία του σχολείου, όπως και κάποια solo, συνοδεία αρμονίου και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής κ.Τριμίντζιου Αναστασίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν κείμενα με πληροφορίες σχετικές με τις ελληνικές ταινίες όπου ακούστηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια με παράλληλη προβολή φωτογραφιών σε μορφή powerpoint.

Σ’ένα όμορφο αισθητικά και μουσικά «τοπίο», όπου ο θεός της Μουσικής, του κινηματογράφου, της Τέχνης χαμογέλασε στη φωτιά του ματιού μας, όπως λέει ο ποιητής, ενωμένη η σχολική κοινότητα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες, ονειρευτήκαμε, χαρήκαμε, καμαρώσαμε τα υπέροχα παιδιά μας, νιώσαμε ευτυχισμένοι που εκπληρώσαμε τον προορισμό μας!

Η εκδήλωση έκλεισε με video χαρούμενων αναμνήσεων από τη σχολική ζωή των αποφοίτων της Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο επιμελήθηκε η καθηγήτρια γερμανικών κ. Αθανασία Βαλκανιώτη.

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου κ. Ηλιάδη Αμαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών συγχαίρουν θερμά την υπεύθυνη της εκδήλωσης κ. Τριμίντζιου Αναστασία, καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας και εύχονται στους μαθητές και στις μαθήτριες που αποφοιτούν καλή συνέχεια στο Λύκειο.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ με υγεία και χαρά!

Πρόσκληση σε Μουσική Εκδήλωση του Σχολείου

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων σας προσκαλούν στη Μουσική Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο “Άλλος με τη βάρκα μας…” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 στην Αυλή του σχολείου μας με ώρα έναρξης 8:30 μ.μ. Υπεύθυνη εκδήλωσης η κ. Τριμίντζιου Αναστασία (Μουσικός).

Πρόγραμμα Εκδήλωσης – Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι
1. Οδός Ονείρων – από την ομώνυμη μουσικοθεατρική παράσταση, 1962
2. Τα Παιδιά του Πειραιά – από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», 1960
3. Τώρα που πας στην Ξενιτιά, τραγούδι από τη μαθήτρια Ραφαηλία Σιμήτα – από την ταινία «Ελλάς, η Χώρα των Ονείρων», 1961
4. Ξημερώνει, τραγούδι από τη μαθήτρια Κωνσταντίνα Τσιάτσιου και τη Χορωδία – από 
την ταινία «Η Λίζα και η άλλη», 1961
5. Το Φεγγάρι είναι κόκκινο, τραγούδι από τη μαθήτρια Ραφαέλα Κόπανου – από την ταινία «Στέλλα», 1955
6. Κεμάλ, απαγγέλλει ο μαθητής Βασίλης Παλιούρας και τραγουδάει η Χορωδία – 1968
7. Έχω ένα Μυστικό – από την ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», 1959
8. Ο Αμαξάς (ή Καροτσέρης) – από την ταινία «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», 1963
9. Ο Γλάρος, από τη μαθήτρια Ευαγγελία Ασπρούδη και τη Χορωδία – από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», 1963.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί το αναμνηστικό βίντεο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης που επιμελήθηκε η κ. Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)

Η Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
Αμαλία Ηλιάδη
Φιλόλογος – Ιστορικός

Ένταξη δημιουργικής-συνθετικής εργασίας μαθητών/τριών του Σχολείου στην «Ιστοσελίδα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Bιωματικής Mάθησης του Υπουργείου Παιδείας»

Η πρωτότυπη εργασία των μαθητών/τριών του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Βυζαντινής Ιστορίας Β’ Γυμνασίου και αφορά τα Ελληνικά Μνημεία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας μας που προστατεύονται από την UNESCO. Οι μαθητές/τριες σε στενή, ευδόκιμη, αρμονική συνεργασία με την καθηγήτριά τους κ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, παρήγαγαν πολύ ενδιαφέροντα κείμενα: αφηγήσεις, περιγραφές, εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, σχόλια εμπνευσμένα από τη μελέτη και την επεξεργασία του ακόλουθου εκπαιδευτικού υλικού του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
https://www.greekunescomonuments.gr/
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/axiopio-to-iliko/
και πλαισιωμένα με τις αντίστοιχες εικόνες και φωτογραφίες τους.

Διαβάστε την εργασία στο σύνδεσμο:
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db

Δείτε ανάλογο υλικό στον παρακάτω σύνδεσμο, στην κατηγορία Καινοτόμες δράσεις – 5ο ΓΕΛ & 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Υπουργείου Παιδείας https://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php/alles-kainotomes-draseis/6576-kainotomes-draseis-5o-gel-trikalon-9o-gymnasio-trikalon?fbclid=IwAR0RnxS_TPCLCpUC2Vz-rAy_qqkE2YXgQQ3ZcyhnIQ43TPbzzUX57zJIZeo

Η συμμετοχή στη δράση «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία – Γνωρίστε διαδικτυακά τα ελληνικά μνημεία της UNESCO» μέσω του διαδικτυακού τόπου «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO» αποτελεί τμήμα της ομώνυμης εκπαιδευτικής δράσης. Έχει σκοπό τη γνωριμία μικρών και μεγάλων σε όλον τον κόσμο με τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρωτότυπα ψηφιακά έντυπα φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, ενώ με τις προτάσεις δραστηριοτήτων και τα διαδραστικά παιχνίδια μπορείτε να «περιηγηθείτε» νοερά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας! Το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία της UNESCO» σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αρχαία ιερά, βυζαντινοί ναοί και μονές, μεσαιωνικές πολιτείες, κάστρα και λιμάνια, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζονται μέσα από το κοινό πρίσμα της εγγραφής τους ως Μνημεία Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας. Το πλούσιο αυτό υλικό παρέχεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή.
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας, τις δυνατότητες του χώρου και του χρόνου και το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τις έννοιες: Πολιτισμός, Ιστορία, Τέχνη, Μνημεία, Μουσεία, παλιές φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, ταινίες, ντοκουμέντα. Με τον τρόπο αυτό και μέσα από μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης, οι έφηβοι μαθητές μας γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, παρατηρώντας, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις, εξερευνώντας και εκφράζοντας τα συναισθήματά τους ελεύθερα, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Επομένως, προγράμματα σχεδιασμένα σύμφωνα με τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα, δίνουν την δυνατότητα ανάδειξης αξιόλογων εργασιών μαθητών που με την σειρά τους επιβεβαιώνουν το πολυποίκιλο έργο της εκπαίδευσης και των εναλλακτικών μορφών μάθησης και δημιουργίας, προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα καθηγητών και μαθητών.

Η Συντονίστρια-Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Έκθεση Τεχνολογίας και Καλλιτεχνικών

Την Τρίτη, 27-5-2024 οι μαθητές και μαθήτριες του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τεχνολογίας των μαθητών της Α’ τάξης με υπεύθυνη την κ. Κουκουδά Σημέλα (Τεχνολογίας), έργα ζωγραφικής από μαθητές και μαθήτριες όλων των τμημάτων με υπεύθυνο τον κ. Σιγάλα Σταμάτη (Καλλιτεχνικών), καθώς και αγγεία μαθητών του Α3 που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, με υπεύθυνη την κ. Καλαμαρά Ευαγγελία (Φιλόλογο).

Δείτε την παρουσίαση της έκθεσης στη διευθύντρια ΕΔΩ καθώς κι ένα σύντομο βίντεο των εκθεμάτων πατώντας ΕΔΩ.

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κ. Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα υπέροχα έργα τους, όσο και τους υπεύθυνους καθηγητές για την άψογη καθοδήγηση που προσέφεραν στους παραπάνω και τους εύχονται να συνεχίσουν να είναι τόσο δημιουργικοί και στο μέλλον!

«Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού»

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα η Α’ Τάξη του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, διδακτική επίσκεψη της στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού: στην Παναγία Επίσκεψη, τον πρώτο Μητροπολιτικό ναό της πόλης των Τρικάλων, μετά την λήξη της μακραίωνης περιόδου της Τουρκοκρατίας και την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Παρασκευή. Η παρούσα επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας της Χριστιανικής Συνοικίας “Βαρούσι” και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ήταν μια περιήγηση με ξενάγηση στην Ιστορία, την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της παλιάς πόλης.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και Χειράκης Απόστολος, Θεολόγος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων θεωρώντας πως η Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία, η  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης αποτελούν αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας, ανέλαβαν  την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αφορμή υπήρξε  η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα: «Όμορφα μοναστήρια με υπέροχη θέα που όλοι λατρέψαμε, εντυπωσιακά και διαφορετικά μεταξύ τους, με κεντήματα εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά…τα οποία εκτείνονται σε όλους τους τοίχους, στο ταβάνι και στο πάτωμα (μαρμαροθετήματα). Όμορφες εκκλησίες που από το 14ο Βυζαντινό αιώνα οι άνθρωποι κατασκεύασαν με φοβερές τεχνικές και αρχιτεκτονικές γνώσεις», όπως καταθέτει η μαθήτρια της Β’ Τάξης Φούντα Μαρία.

Παναγία Επίσκεψη, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος: εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…Εκκλησιαστικός, Θρησκευτικός Τουρισμός που τονώνει το αίσθημα της Ιστορικότητας του τόπου μας (ως ανθρωπογενούς περιβάλλοντος).

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η κατάθεση εντυπώσεων και απόψεων της μαθήτριας Κατσιγιάννη Βασιλικής του Α3 τμήματος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων:

«Η αναχώρησή μας από το σχολείο για την διδακτική μας επίσκεψη στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας και του μαθήματος των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε περίπου 8:15 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά από την ξεναγό και διευθύντριά μας κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς το Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων, όπου και επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης. Στην Παναγία Επίσκεψη παρακολουθήσαμε ένα τμήμα της λειτουργίας των Προηγιασμένων και ακολούθησε ξενάγηση από την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, Θεολόγο, κατά την οποία πληροφορηθήκαμε πολλά πράγματα-βασικά στοιχεία του ναού. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1869 αλλά το καμπαναριό του το 1959. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή του, βασισμένη καθώς είναι σε δυτικοευρωπαϊκούς ρυθμούς  δεν περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες αλλά μεγαλοπρεπείς πίνακες αγίων και ιερών προσώπων σε κορνίζες. Ο ναός είναι βασιλική με τρούλο, δηλαδή έχει σταυρωτό τρούλο και τα κιονόκρανά του είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως και οι κίονες.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης, ξεναγηθήκαμε από την κ. Ηλιάδη στα παλιά σπίτια της περιοχής του Βαρουσιού. Τα σπίτια αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά εξαιτίας του τρόπου κατασκευής τους με την εναλλαγή δηλαδή της πέτρας, της λάσπης, του ξύλου, φυσικών υλικών που δημιουργούν  έναν ανθεκτικό «φλοιό» σαν κέλυφος για το σπίτι. Τα ψηλότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από λεπτόκοκα και ελαφρύτερα υλικά με απόρροια να μην πιέζουν τη βάση και να μένουν ανθεκτικά στο χρόνο.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο ναό των Αγίων Αναργύρων ο οποίος χρονολογείται στη Μεταβυζαντινή περίοδο (περίπου 1865-1870) με κατασκευή επιμελημένη, μικρού μεγέθους και χωρίς κίονες στο εσωτερικό του. Είναι χτισμένος με βάση βυζαντινούς ρυθμούς και πρότυπα και κατάγραφος, δηλαδή αγιογραφημένος από άκρη σε άκρη. Οι τοίχοι του, λοιπόν, είναι περιτριγυρισμένοι από εικόνες και παραστάσεις Αγίων κάθε κοινωνικής τάξης και αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιγραφές στους τοίχους και τα μετάλλια, οι κυκλικοί δίσκοι δηλαδή με εικόνες Αγίων. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε και τα εγκοιμητήρια, τους τόπους του ναού που οι ασθενείς προσκυνητές κοιμόντουσαν παρακαλώντας τους Αγίους Αναργύρους να τους θεραπεύσουν. Ο ναός αυτός είναι απλή Βασιλική, δηλαδή δεν έχει τρούλο.

Μετά από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που έχει παρόμοιο τέμπλο με αυτό του ναού της Αγίας Επίσκεψης. Εκεί, μας εντυπωσίασε η διαμόρφωση της κατασκευής του γυναικωνίτη και το χτίσιμό της πάνω από την σκάλα. Επίσης, τα κιονόκρανα της εκκλησίας είναι περίτεχνα και θυμίζουν Ιωνικό ρυθμό.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όλα αυτά τα κτίσματα(ναοί και οικίες) που επισκεφθήκαμε θα έπρεπε η κοινωνία να τους αποδίδει μεγαλύτερη πολιτισμική αξία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αναμφισβήτητα, η διδακτική αυτή επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων, στο Βαρούσι, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, επειδή όχι μόνο μάθαμε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον τόπο μας, αλλά η επίσκεψη αυτή έγινε επίσης αφορμή να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες μέσω της επικοινωνίας μας με τους καθηγητές μας, την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτή την πρωτοβουλία!».

“Εικαστικά μετά …Μουσικής” της κας Τριμίντζιου Αναστασίας, Μουσικού του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής στη Γ’ Γυμνασίου και με αφορμή την ενότητα «Εικαστικά και μουσική …μουσική και εικαστικά» οι μαθητές του τμήματος Γ1 ασχολήθηκαν με την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών που αφορά την ακρόαση του έργου του Κλωντ Ντεμπυσύ (Debussy Claude 1862-1918) «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός Φαύνου». Τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης να ζωγραφίσουν σε απλή κόλλα χαρτί αυτό που τους ενέπνευσε το συγκεκριμένο ορχηστρικό μουσικό ποίημα, αφού προηγουμένως μιλήσαμε γύρω από αυτό….

Παρατίθενται τρία επιλεγμένα έργα των μαθητριών Κοσμά Χριστίνας, Πολυγένη Βησσαρίας και Βλαχοδήμου Αρετής.

Η πλήρης παρουσίαση της εργασίας και η λεπτομερής καλλιτεχνική διασύνδεση της Μουσικής τέχνης και των Εικαστικών εδώ.

Διδακτική επίσκεψη στα Μετέωρα

.

Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης, αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα, στις Μονές Μεγάλου Μετεώρου και στη Μονή Βαρλαάμ την Πέμπτη, 4-04- 2024. Η διδακτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας με διδάσκουσα καθηγήτρια την κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και συνοδό την κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών.

Οι ιστορικές έρευνες, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα έργα συντήρησης που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ανέδειξαν στην τοπική, στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα, το ανυπέρβλητο  βάθος και πλάτος αυτών των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…

Στο Πέτρινο Δάσος των Μετεώρων, μεταξύ ουρανού και γης, νιώσαμε την προστατευτική ανάσα του Θεού, αναζωογονηθήκαμε, πνευματικά και ψυχικά, στην αγκαλιά της ανοιξιάτικης φύσης, μαγευτήκαμε από τη βυζαντινή αύρα αυτών των αετοφωλιών της παράδοσης, των μοναδικών Μετεωρίτικων Μοναστηριών…

Το Μεγάλο Μετέωρο και η Μονή Βαρλαάμ ανέπαυσαν τις ανήσυχες ψυχές μας με λόγια και έργα άξια Ανθρώπων…η τέχνη του Υψηλού συνεπήρε τις καρδιές και το πνεύμα μας πέρα και πάνω από τις γήινες, βιοτικές μέριμνες του χοϊκού ανθρώπου!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

«Εξερευνώντας το δίδυμο οθωμανικό λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» της Αμαλίας Ηλιάδη

Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας, αρχιτεκτονική  εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στο  δίδυμο οθωμανικό λουτρό στις παλιές φυλακές  Τρικάλων, την Πέμπτη, 21-03- 2024, όπως και στα παρακείμενα οθωμανικά μνημεία Κουρσούμ Τζαμί και το Μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ.

Στη νότια είσοδο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα το οποίο πλέον είναι επισκέψιμο δημιουργώντας μια νέα τουριστική δυναμική στην περιοχή. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της οδού Αθηνών – Καρδίτσας – Τρικάλων, στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, κοντά στο επιβλητικό οθωμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ και πλάι στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου (19ος αι.). Τα διπλά ή δίδυμα λουτρά ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα επισκέπτονται ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Το κτίριο στα Τρίκαλα είχε δύο κύριες εισόδους, μια στα νότια για το ανδρικό λουτρό, και μια στα βόρεια για το γυναικείο. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Τρικάλων, επισκέψιμο για τα σχολεία και το ευρύ κοινό.

Φτάνοντας σήμερα στην προστασία και ανάδειξη του δίδυμου οθωμανικού λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, πρέπει να αναλογιστούμε πως, στο παρελθόν,  η μορφή και η ακριβής θέση του λουτρού δεν ήταν  γνωστές, καθώς από το 1893 και μετά το κτίριο υπέστη πολλές επεμβάσεις, προκειμένου να στεγάσει το κεντρικό κτίριο των φυλακών Τρικάλων, οι οποίες λειτούργησαν εκεί ως το 2006.Οι  διερευνητικές εργασίες, οι οποίες οδήγησαν στην ταύτιση του ισογείου τμήματος των παλαιών φυλακών με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που αποτυπώνεται σε παλαιό τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης απέδειξαν πως η  αρχική στέγαση των λουτρών με θόλους καταστράφηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή, κατά τη μετατροπή του κτιρίου σε φυλακή και σίγουρα πολύ πριν την ανακατασκευή του ορόφου από οπλισμένο σκυρόδεμα στη δεκαετία του 1950.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση».  

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, οι μαθητές του Α1 και του Β1 τμήματος, κατά την πρώτη και δεύτερη διδακτική ώρα αντίστοιχα, διάβασαν ποιήματα του Τρικαλινού ποιητή Ηλία Κεφάλα από την ποιητική συλλογή «Τα Χαϊκού των Αιώνιων Εποχών» και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της φιλολόγου Καμπλιώνη Αρετής, αφήνοντας ελεύθερη την ευαισθησία και την δημιουργικότητά τους, έγιναν για λίγο ποιητές και έγραψαν τα δικά τους  χαϊκού. Το χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα με συνολικά 17 συλλαβές που οργανώνονται συνήθως σε 3 στίχους με 5,7 και 5 συλλαβές  σε καθέναν από τους τρεις στίχους. Είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, για τη Δημιουργική – Ποιητική Γραφή από μαθητές του Β2 με υπεύθυνη την κα Καλαμαρά Ευαγγελία, Φιλόλογο, διαβάστε ΕΔΩ.

Παραθέτουμε κάποια από τα  χαϊκού  που εμπνεύστηκαν οι μαθητές μας   καθώς και το ποίημα «Μαμά Φοβάμαι» που  έγραψε η μαθήτρια μας Στελλίνα Γιαννούλα.

Αγάπη μόνο
κι ο κόσμος ολόγυρα
γεμίζει με φως.        (Α.Κ.)

Μέσα στη φύση,
ο θρίαμβος της ζωής,
χίλια χρώματα.       (Α.Κ.)

Η φύση γύρω
ένας τόπος  όνειρο.
Χαρά στην ψυχή.   (Ελένη Γκούμα, Β1)

Τα μάτια σου
ήλιος και φεγγάρι
φεγγοβολούνε.    (Έλενα Λαζογιάννη, Β1)

Φύση κόκκινη
Θρύλος μέσα στην καρδιά,
ως στο κόκκαλο.       (Κωνσταντίνος Γαλάνης, Β1)

Φεύγει ο ήλιος.
Δεν χαμογελάει πια.
Χάνει το φως του.     (Στελλίνα Γιαννούλα, Β1)

Ένα δασάκι
με χρώματα φωτεινά
Θα είσαι εκεί.    (Έλενα Κόπανου, Β1)

Ήλιος φωτεινός,
στον γαλανό ουρανό,
χαρά προκαλεί.      (Νίκος Γιαννάκος, Β1)

Του καλοκαιριού
ο όμορφος ουρανός
βρήκε την Ελλάδα.  (Λυδία  Μαλέμη, Α1)

Μέσα στη χαρά
η λύπη διασπάστηκε,
η φύση γελά .     (Χαρά Μπουρνάζου, Α1)

Ο ήλιος βγήκε.
Τα λουλούδια άνθησαν.
Το γέλιο ηχεί.     (Εβελίνα Μπαταγιάννη, Α1)

Το φεγγάρι μας,
κόκκινο και σήμερα,
φωτίζει λαμπρά.   (Βαλέρια Κοντού, Α1)

ΜΑΜΑ ΦΟΒΑΜΑΙ

Φοβάμαι για το αύριο .
Θα βγει ο ήλιος;
Kι αν η νύχτα είναι
πολύ σκοτεινή;
Φοβάμαι πως τα άστρα
απόψε δεν θα λάμψουν.
Το φεγγάρι θα μείνει μόνο
ή μήπως δεν βγει ούτε αυτό;
Μαμά φοβάμαι
Φοβάμαι πως το σκοτάδι
δεν θα φύγει ποτέ…
ούτε από τον ουρανό,
ούτε απ’ το μυαλό μου.
Μαμά κοίτα !
Πέρασε καιρός, μα είμαι
ακόμα εδώ.
Πέρασε καιρός,
μα ο ήλιος βγήκε
Πέρασε καιρός, μα τα άστρα
επιτέλους έλαμψαν.
Κάνουν παρέα στο φεγγάρι
Μαμά κοίτα!
Πέρασε καιρός, πολύς καιρός!
Μα το σκοτάδι έφυγε.
Έμεινε μόνο φως
Μαμά, δες με
Έπαψα να φοβάμαι το σκοτάδι!             (Στελλίνα Γιαννούλα, Β1)

Η  ποίηση είναι τέχνη ισάξια με κάθε άλλη, είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τους προβληματισμούς σου για αυτά που βιώνεις και βλέπεις γύρω σου.

Η Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικός του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, από το 2017 συμμετέχει με ποιήματά της στο “ποιητικό συμπόσιο” που διοργανώνει κάθε χρονιά το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων “Οδυσσέας Ελύτης”. Για τη χρονιά 2023-2024 θα συμμετάσχει με το ποίημα: Η ζωή που φεύγει…

Η ζωή που φεύγει

Σκοτάδι και θλίψη παντού
μονάχα οι άγγελοι του ουρανού
είναι αυτοί που ανατέλλουν τον ήλιο
στον βυθό του κακού.

Οι ανθρώπινες σχέσεις μαύρος χρυσός
διαμάντι κρυφό ο χρόνος ο καθημερινός.
Τα χαμόγελα αχνά και τα δάκρυα στεγνά
ματώνουν την καρδιά ,παγώνουν τη ματιά
σε θολωμένα  νερά.

Η ελπίδα, σκοτεινή και μακρινή
θυμίζει απόσταση σε άγονο νησί.
Η ζωή, στιγμές μοναδικές
που αφήνουν το αποτύπωμά τους
πάνω σε επιφάνειες υγρές.

Οι ανθρώπινες φιγούρες, σκιές μοναδικές
μοιάζουν με κούκλες παλιές
γεμάτες αναμνήσεις σε παιδικές σκηνές.                                                                  

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός)