9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Η Δράση μας στο πρόγραμμα ΘΕ-ΤΑΛΩΣ

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

Την Παρασκευή, 19/4/2024 έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης μας, συγκεκριμένα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, η δράση ΘΕ-ΤΑΛΩΣ, η οποία συνδιοργανώθηκε από τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης, το σχολείο μας, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πήρε μέρος με μια πρωτότυπη εργασία με τίτλο ‘’Τρίκαλα έξυπνη  και κλιματικά ουδέτερη πόλη’’ . Πρόκειται για μία εργασία, που εκπονήθηκε από ομάδα μαθητών της Α’ τάξης.

Οι μαθητές μας  με υπομονή, προσεκτική μελέτη δεδομένων, αναζήτηση πληροφοριών-γνώσεων στο διαδίκτυο και τη χρήση τεχνολογικών  μέσων προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό προσεγγίζοντας  θέματα που άπτονται της ενέργειας  και της φιλικής στάσης των πολιτών της πόλης μας στο περιβάλλον με τη χρήση φωτοβολταϊκών  .

Ο  μαθητής μας Ζαχαράκης Νικόλαος και ο καθηγητής Μπουλογεώργος Στέφανος, συντονιστής της δράσης, είχαν την ευκαιρία να δώσουν συνέντευξη στο European Web Ραδιόφωνο, το οποίο εξέπεμπε ζωντανά στο Youtube την ημέρα της δράσης, αναλύοντας  περαιτέρω   το περιεχόμενο της εργασίας μας .

Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ηλιάδη Αμαλία, πάντα αρωγός  στις σχολικές δράσεις και οι υπεύθυνοι καθηγητές  της δράσης Κ.  Μπουλογεώργος  Στέφανος, καθηγητής πληροφορικής και η Κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών ευχαριστούν ολόθερμα τους συμμετέχοντες  μαθητές της δράσης, Ασπρούδη Ευαγγελία, Βασιλείου Ελευθερία, Ζαχαράκη Νικόλαο, Κατσιάβα Ιωάννη, Κατσιγιάννη Βασιλική, Κίσσα Χρήστο, Μαλικιώση Ιωάννη για την πολύτιμη προσφορά τους και τους εύχονται καλή πρόοδο και δια βίου μάθηση.

Συμμετοχή στη δράση

Με αφορμή  την πρωτοβουλία της ΔΔΕ Τρικάλων να διοργανωθεί η συγκεκριμένη δράση, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης των Τρικάλων, θέλησαν να λάβουν μέρος σ΄ αυτή  και να εκφράσουν το καθένα απ’ αυτά  με τη δική του οπτική γωνία, τη δημιουργικότητά τους και την εφευρετικότητα τους. Έτσι στις 19/4/2024 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου οι  συμμετέχοντες έκαναν γνωστά τα έργα τους ( κάθε σχολείο με τον δικό του τρόπο) και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις.

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων με υπεύθυνη την κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικό του σχολείου, συμμετείχε στη γιορτή αυτή με δύο δράσεις, ένα ποίημα με τίτλο «Έξυπνη Πόλη» και ένα θεατρικό με τίτλο «Ρομπότ στο κυλικείο».

Λίγα λόγια για το καθένα

Ποίημα: «Έξυπνη Πόλη»

Η κα Αναγνωστοπούλου έγραψε στίχους υμνώντας την Τρικαλινή πόλη αναφερόμενη στη διαχρονική της αξία μέσα στην ιστορία(Ασκληπιός,Τσιτσάνης..) και τους συνέδεσε με στίχους που αναφέρονται στην σημερινή έξυπνη πόλη όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας πρωτοεμφανίστηκε στους τρικαλινούς δρόμους το λεωφορείο χωρίς οδηγό και το ρομποτάκι στον Μύλο των Ξωτικών. Το ποίημα το απήγγειλε η μαθήτριά της Κόπανου Ραφαηλία της Γ’ τάξης. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Θεατρικό:  «Ρομπότ στο κυλικείο»

Η κα Αναγνωστοπούλου θέλησε να μεταφερθεί στο άμεσο μέλλον  και έγραψε διαλόγους, όπου το σχολείο της προκρίθηκε μέσα σε τόσα άλλα να δοκιμαστεί πιλοτικά ένα ρομπότ στο κυλικείο. Οι συμμετέχοντες μαθητές-ηθοποιοί, θέλησαν να εκφράσουν βάζοντας τον νεανικό τους αυθορμητισμό και την προσωπική τους υποκριτική, τις φήμες που διαδίδονταν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και τη χαρά τους για το ρομπότ που θα έφτιαχνε σάντουιτς και θα έτρωγαν από τα χεράκια του. Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης: Κόπανου Ραφαηλία, Παπάζογλου Αγνή, Παπαποστόλου Αλεξάνδρα, Μπέσας Θεοφάνης, Παλιούρας Βασίλης, Μπελεμέζη Ιωάννα και της Β’ τάξης Στύλου Αθανασία και Φούντα Μαρία.
Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις αποτυπώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους  λίγες λέξεις για την εμπειρία τους.

“Όλα τα εκθέματα ήταν απίστευτα! Ομολογώ πως όλα ήταν υπέροχα! Πραγματικά φάνηκε η συνεισφορά των παιδιών και η δύσκολη δουλειά που έκαναν. Αυτό ήταν  μία φανταστική εμπειρία και ταυτόχρονα μία ανάμνηση που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μας.”
Κόπανου Ραφαηλία (τάξη Γ’)

“Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Συναισθήματα συγκίνησης, αγωνίας, άγχους και ενθουσιασμού με κατέκλυσαν!
Νιώθω πολύ χαρούμενη και συγχρόνως πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στη δράση αυτή. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που έζησα κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου. Δουλέψαμε όλοι μαζί ως ομάδα για ένα συλλογικό και κοινό σκοπό και ένιωσα ασφάλεια και σιγουριά μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας!
Νιώθω περήφανη  που αντιπροσωπεύσαμε το σχολείο μας.
Εύχομαι να επαναληφθεί μια ανάλογη δράση!”
Στύλου Αθανασία  (τάξη Β’)

Η κα Αναγνωστοπούλου και οι μαθητές της, ευχαριστούν θερμότατα τη Διευθύντρια του Σχολείου τους κα Ηλιάδη Αμαλία, η οποία στήριξε αυτήν την προσπάθειά τους, πίστεψε σε αυτήν και υλοποιήθηκε.

«Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι»

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024, σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων  όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.  Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς  προς  επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.

Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν.

Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η  σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου και  Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και  Κόκκαλης Θωμάς, Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε την εισήγηση της διευθύντριας κας Ηλιάδη εδώ και τους δικαιολογημένους προβληματισμούς της συντονίστριας κας Ντάνα εδώ.

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών της Γ΄ τάξης για το κάπνισμα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου για το κάπνισμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3/4/2024 στο αμφιθέατρο του σχολείου από την  κ. Παγδάτογλου Κική, Ιατρό Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου από την Σύμβουλο σχολικής ζωής, κα Κουκουδά Σημέλα (ΠΕ 81).

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για την πρόληψη του καπνίσματος ως παράγοντα διατήρησης της καλής τους υγείας.

Κατά την παρουσίαση η ιατρός ανέφερε ότι το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας, τις συνέπειες του καπνίσματος τόσο στους ενεργητικούς καπνιστές όσο και στους παθητικούς.

Επίσης επισημάνθηκε ότι όσοι ξεκινούν να καπνίζουν  σε νεαρή ηλικία είναι πιθανόν να γίνουν βαρείς καπνιστές και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Στο τέλος τονίστηκε ότι η ζωή είναι ωραία χωρίς κάπνισμα και εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παγδάτογλου Κ. για την άριστη παρουσίαση, τον πολύτιμο χρόνο της που διέθεσε και την άμεση ανταπόκριση της στο κάλεσμα μας.

Πρόσκληση σε κοινή εκδήλωση 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Οι Διευθύνσεις του 3ου & του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: “Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι κι όχι αντίπαλοι” την Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:
η κ. Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων,  με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης”
και  ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α’, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Κόκκαλης Θωμάς (ΠΕ04.01)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
Ηλιάδη Αμαλία (ΠΕ02)

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Την ημέρα αυτή μαθητές και καθηγητές του
9 ου Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια μιας όμορφης εκδήλωσης, ένωσαν τις φωνές τους
και είπαν ένα ηχηρό όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό που εξαπλώνονται
επικίνδυνα στη σχολική κοινότητα, υπονομεύοντας την ψυχοσυναισθηματική
ανάπτυξη παιδιών και εφήβων καθώς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Η
εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της σχολικής βίας ,από την αντίστοιχη ομάδα δράσης του σχολείου.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκδήλωσης στηρίχτηκε στην ενεργό συμμετοχή
των μαθητών. Πολλά παιδιά απέδωσαν εικαστικά τις σκέψεις και τα μηνύματά τους
και τα ζωγραφικά τους έργα αναρτήθηκαν στους τοίχους της αίθουσας εκδηλώσεων.
Προβλήθηκαν βίντεο και εργασίες που δημιούργησαν μαθητές/μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β3 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νοσηρό φαινόμενο της σχολικής βίας.
Απολαύσαμε αυτοσχέδιο δρώμενο από μαθητές της Α΄ τάξης που υποδύθηκαν με
επιτυχία νταήδες μαθητές. Μαθητές/μαθήτριες του Β2 τμήματος διάβασαν τα δικά
τους συγκινητικά μηνύματα προτρέποντας στο τέλος όσους υφίστανται κάποια μορφή
bullying να μιλήσουν άμεσα ,ξεπερνώντας το φόβο και δηλώνοντας πως η
εκφοβιστική συμπεριφορά δεν πρέπει να είναι ανεκτή.

Επίσης στοχευμένες αφηγήσεις ενημέρωσαν τους μαθητές για όλες τις πτυχές του
ζητήματος και ιδιαίτερα για τις συνέπειες της χρόνιας θυματοποίησης (άρνηση για το
σχολείο, φόβο για ανάπτυξη σχέσεων, μαθησιακά προβλήματα, συμπτώματα
κατάθλιψης κ.α). Προβλήθηκαν βίντεο από το Χαμόγελο του Παιδιού, κάποια με
μαρτυρίες θυμάτων, με τα οποία οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν ,μπήκαν στη θέση
του άλλου, ένιωσαν τον πόνο του θύματος, πήραν θέση ενάντια στη σχολική βία. Η
υπέροχη χορωδία μας τραγούδησε για την αγάπη και τη φιλία, αξίες που μπορούν να
διαμορφώσουν μια κοινωνία αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και
να λειτουργήσουν προληπτικά όσον αφορά τη βία και τον εκφοβισμό. Τα όμορφα
τραγούδια, τα βίντεο, οι αφηγήσεις, τα μηνύματα των παιδιών προκάλεσαν σε όλους
μας, μαθητές και καθηγητές, αφύπνιση ποικίλων συναισθημάτων και έντονης
ευαισθησίας.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή να καταφέρουμε να
διασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά ένα σχολείο ασφαλές, ειρηνικό, δημοκρατικό που
σέβεται τη διαφορετικότητα, ένα σχολείο χωρίς βία και φόβο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καμπλιώνη Αρετή, Τριμίντζιου Αναστασία

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά, τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση, όσο και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την άψογη διοργάνωση και διεκπεραίωση.

Δείτε τα τραγούδια της χορωδίας μας και δύο βιντεάκια:

Τραγούδι – Αν όλα τα παιδιά της γης

Τραγούδι – Εσύ κι εγώ – Χάρτινο καράβι

Τραγούδι – Φιλαράκι

Βιντεάκι από τους μαθητές Στάθη Θάνο & Πλεξίδα Φάνη

Βιντεάκι από τις μαθήτριες Στύλου Νάσια & Φούντα Μαρία

Συμμετοχή των μαθητών στη Σχολική Ζωή. Ο ρόλος του 15μελούς Συμβουλίου.

Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά, με τη μάθηση και την αγωγή, για μια σωστή και αποδοτική ζωή, τα προετοιμάζει και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους σε μια ελεύθερη και δημοκρατική
κοινωνία μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Για το σκοπό αυτό καθιερώνει το διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή στην αναζήτηση και στη μετάδοση της ουσιαστικής γνώσης, ελευθερώνει και ενισχύει την πρωτοβουλία των παιδιών και ταυτόχρονα φροντίζει να τα εφοδιάζει με ό,τι είναι αναγκαίο για να γίνουν ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις δραστηριότητες, που συνεχώς αναπτύσσονται, της κοινωνίας μέσα στην οποία θα ζήσουν. 
Η σχολική ζωή είναι το πλαίσιο που καθημερινά δοκιμάζονται οι κοινωνικές σχέσεις και η αντίληψη ζωής που το ίδιο το σχολείο παρέχει. Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του αντανακλά την κοινωνική συνείδηση, αλλά και καθορίζει την αντίληψη που παρέχεται στα παιδιά για τη ζωή και την κοινωνία. Για να εκπληρώσει το σχολείο τον προορισμό του πρέπει, πρώτα απόλα, να είναι χώρος αποδοτικός και αποδεκτός από τους καθηγητές και τους μαθητές. Προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί η ύπαρξη σχολείου με σύγχρονη δομή, με παιδαγωγική και επιστημονική γνώση, με δημοκρατική σχολική ζωή. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πολιτεία παρέχει το πλαίσιο και τη συμπαράσταση που πρέπει να αξιοποιηθεί με την κοινή προσπάθεια καθηγητών και μαθητών καθώς και όλων των φορέων που έχουν σχέση με το σχολείο.
Στο πλαίσιο αυτό, η συντονίστρια της ομάδας δράσης αυτοαξιολόγησης του σχολείου μας, κα Καμπλιώνη Αρετή, φιλόλογος, παρουσίασε στο Δεκαπενταμελές τους στόχους της ομάδας για την διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος και την ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών /τριών και παρότρυνε τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου να συμβάλλουν, από τη θεσμική τους θέση, στην επίτευξη αυτών των στόχων. Η κυρία Δήμου Βαλεντίνα, κοινωνική λειτουργός, εξήγησε στους μαθητές τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας, της φιλικής, συνεργατικής διάθεσης, της ενσυναίσθησης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλους, τονίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να αναπτύξει το δεκαπενταμελές συμβούλιο στην επίλυση διαφορών. Η Διευθύντρια, κα. Ηλιάδη Αμαλία, επισήμανε την επίδραση της μαθητικής πρωτοβουλίας, μέσω των μελών του συμβουλίου, στην καλλιέργεια της συλλογικότητας και της συνεργασίας στη σχολική ζωή και στην εμπέδωση του σεβασμού στα δικαιώματα όλων.
Ανταποκρινόμενο στην πρόσκλησή μας και στις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές μας για μια πιο δημιουργική εκπλήρωση του ρόλου του, κατέθεσε τις απόψεις του και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων:
«Μετά τις μαθητικές εκλογές του Νοεμβρίου για να αναδειχθεί το 15μελές που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων για το έτος 2023-2024, προσπαθούμε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες για το καλύτερο. Η άριστη συνεργασία με την Διευθύντρια και τους καθηγητές μας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας των προσπαθειών μας, έτσι ώστε όλα να λειτουργούν άρτια. Εκτός από τις εκδρομές οι οποίες έχουν ήδη διεξαχθεί-πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των καθηγητών/τριών αλλά και της διευθύντριάς μας, θα υπάρξουν κι άλλες εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις για τους συμμαθητές και συμμαθήτριές μας. Επιπροσθέτως, τα μέλη του δεκαπενταμελούς έχουν διοργανώσει μια λαχειοφόρο με έναν ικανοποιητικό αριθμό δώρων που αφορούσε τους μαθητές/τριες όπως και τους καθηγητές μας. Έπειτα, ένα πολύ επιτυχημένο πάρτυ, με πρωτοβουλία του 15μελούς έχει λάβει ήδη χώρα για όλους τους μαθητές/τριες και θα γίνει ακόμη ένα κοντά στις απόκριες. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην τελευταία εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Τάξης στην Κέρκυρα. Τέλος, ως 15μελές μαθητικό συμβούλιο θα θέλαμε να επισημάνουμε πως οποιοσδήποτε μαθητής χρειαστεί ο,τιδήποτε που θα διευκολύνει την σχολική του καθημερινότητα, μπορεί να μας το αναφέρει. Το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου μας θα συνεχίζει να προσπαθεί για το καλό του σχολείου και των συμμαθητών/τριών μας».
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

«Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO»

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ του 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Ακολουθούν τα μαθητικά κείμενα (αφηγήσεις, περιγραφές, εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, σχόλια), εμπνευσμένα από τη μελέτη και την επεξεργασία του ακόλουθου εκπαιδευτικού υλικού:
https://www.greekunescomonuments.gr/
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/axiopio-to-iliko/
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db

Διαβάστε την εργασία ΕΔΩ
Συντονίστρια-Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ακολουθεί σχετική επιστολή:

Αγαπητή κ. Ηλιάδη,
ευχαριστούμε για την ενημέρωση, ως προς την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού με θέμα “Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO” από τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνάσιου Τρικάλων και συγχαίρουμε εσάς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τις εργασίες σχετικά με τα μνημεία, όπως αποτυπώθηκαν στο ψηφιακό έντυπο που μας προωθήσατε ηλεκτρονικά.
Μετά τη χρήση του υλικού, και με σκοπό την καλύτερη ανατροφοδότηση του Τμήματός μας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και το σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για την χρήση του υλικού, που θα βρείτε στον ιστότοπο, στην ενότητα ΤΟ ΕΡΓΟ, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο σας

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων
& Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ε tepe.dmeep@culture.gr
1. Κεντρική Υπηρεσία, Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα ΤΚ 10677
2. Κτίριο Πρυτανείου 9, Αθήνα, Πλάκα ΤΚ 10556
Διοικητική-Γραμματειακή Υποστήριξη
Γιώτα Κόλλια, Τ 2103321764
Κυριακή Γεωργαλή, Τ 2103321709
Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας
 Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ Αρχαιολόγος
Τ 2103321755, E akatselaki@culture.gr

Η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 15ΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

“Ο ρόλος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου στο σχολείο μας”, από την κα Ηλιάδη Αμαλία, Φιλόλογο – Ιστορικό, Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Μια όμορφη και εποικοδομητική συνάντηση είχαν τα μέλη της ομάδας δράσης για
τις σχέσεις μαθητών /τριών με την κοινωνική λειτουργό Βαλεντίνα Δήμου και το
15μελές συμβούλιο, στις κερκίδες του αύλειου χώρου του σχολείου μας, την Τρίτη
20-2-2024, την 5 η διδακτική ώρα.
Η συντονίστρια της ομάδας δράσης, κα Καμπλιώνη Αρετή, πρωτοβουλία της οποίας
ήταν η συνάντηση αυτή, παρουσίασε στο Δεκαπενταμελές τους στόχους της ομάδας για την διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος και την ενίσχυση των
διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών /τριών και παρότρυνε τα μέλη του
μαθητικού συμβουλίου να συμβάλλουν, από τη θεσμική τους θέση, στην επίτευξη
αυτών των στόχων.
Η κυρία Δήμου Βαλεντίνα, κοινωνική λειτουργός, εξήγησε στους μαθητές τη
σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας, της φιλικής, συνεργατικής διάθεσης,
της ενσυναίσθησης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου,
στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλους, τονίζοντας
τον διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να αναπτύξει το δεκαπενταμελές συμβούλιο
στην επίλυση διαφορών.
Η Διευθύντρια, κα. Ηλιάδη Αμαλία, επισήμανε την επίδραση της μαθητικής
πρωτοβουλίας, μέσω των μελών του συμβουλίου, στην καλλιέργεια της
συλλογικότητας και της συνεργασίας στη σχολική ζωή και στην εμπέδωση του
σεβασμού στα δικαιώματα όλων.
Η Διεύθυνση του σχολείου, η συντονίστρια της ομάδας δράσης, Καμπλιώνη Αρετή
και τα μέλη της ομάδας, Κουκουδά Σημέλα (Υπεύθυνη Σχολικής Ζωής), Τριμίντζιου Αναστασία και Χειράκης Απόστολος ευχαριστούμε την κα. Δήμου Β. για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές της προς το Δεκαπενταμελές
συμβούλιο για μια πιο δημιουργική εκπλήρωση του ρόλου του.

Εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Την Τετάρτη,14-2-24, η Β΄ τάξη του Σχολείου μας είχε την μοναδική ευκαιρία να
ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και τους τρόπους
ασφαλούς πλοήγησης σ’ αυτό από τους Αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης
Ασφαλείας Τρικάλων, κο. Καταραχιά Ε. και κο. Μπαλάφα Ε.
Ειδικότερα, μέσω επιλεγμένων βίντεο και μιας ουσιαστικής συζήτησης και
αλληλεπίδρασης με τους μαθητές, επισημάνθηκαν οι «παγίδες» του διαδικτύου, στις
οποίες εκτίθενται καθημερινά οι νέοι και ιδιαίτερα το φαινόμενο του διαδικτυακού
εκφοβισμού (cyber bullying )που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις λόγω της
υπερβολικής και αλόγιστης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους
μαθητές.
Στόχος της ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ασφαλούς
πλοήγησης στον κυβερνοχώρο, η ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων, η προστασία
των προσωπικών τους δεδομένων, η πρόληψη περιστατικών απάτης και διαδικτυακού
εκφοβισμού.
Η ενημερωτική εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της
σχολικής μονάδας από την ομάδα καθηγητών που υλοποιεί το σχέδιο δράσης
«Σχέσεις μεταξύ των μαθητών /τριών και πρόληψη της βίας και του Σχολικού
εκφοβισμού» με συντονίστρια την κα. Καμπλιώνη Αρετή και σε συνεργασία με τη υπεύθυνη Σχολικής Ζωής, κα. Κουκουδά Σημέλα.

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα. Ηλιάδη Αμαλία και οι καθηγητές της ομάδας δράσης, κα Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογος), κα. Κουκουδά Σημέλα (Τεχνολόγος), κα. Τριμίντζιου Αναστασία (Μουσικός) και κος Χειράκης Απόστολος (Θεολόγος) ευχαριστούμε θερμά τους Αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Τρικάλων, κο. Καταραχιά Ε. και κο. Μπαλάφα Ε. για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την εξαιρετική παρουσίαση του θέματος.