Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ και στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας για τις σχέσεις μαθητών και μαθητριών, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 επισκέφθηκε το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων ο κ. Κων/νος Μανώλης, πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ ΑμεΑ «ΑΣΤΕΡΑΣ» Τρικάλων. Αφού αναγνώστηκαν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το ιδιαίτερο αυτό «κομμάτι» της κοινωνίας μας, όπως το ποσοστό αυτών των ατόμων παγκοσμίως, τα είδη αναπηρίας όπως και πληροφορίες σχετικά με τη φετινή Παραολυμπιάδα που διεξήχθη στο Παρίσι, ο κος Μανώλης μίλησε στα παιδιά για τις ανάγκες των ΑμεΑ, τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την κοινωνία παλαιότερα αλλά και στη σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι είναι άνθρωποι με διάθεση για ζωή, κοινωνικά χρήσιμοι και επιθυμούν την κοινωνική αποδοχή.
Στη συνέχεια, περνώντας στο πρακτικό κομμάτι της δράσης, ο κ. Μανώλης προέτρεψε μαθητές/ριες αλλά και καθηγητές/ριες να δοκιμάσουν να παίξουν μπάσκετ καθισμένοι στο αναπηρικό καροτσάκι , αφού πρώτα εξήγησε τους κανόνες του παιχνιδιού στην περίπτωση των ΑμεΑ σε συνδυασμό με το χειρισμό του αμαξίδιου. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό στην προτροπή του κου Κ. Μανώλη και έπαιξαν ο καθένας από λίγα λεπτά της ώρας, βιώνοντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία, μπαίνοντας για λίγο στη θέση ενός παίκτη με αναπηρία.
Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου κ. Ηλιάδη Αμαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών ευχαριστούν θερμά και συγχαίρουν τον κ. Μανώλη για την παρουσία του στο σχολείο μας και για την εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά και εύχονται πάντα επιτυχίες σε όλα τα μέλη του «ΑΣΤΕΡΑ» Τρικάλων με υγεία.
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία δηλ. των ατόμων με κάποια σωματική ή πνευματική αναπηρία που προϋποθέτει ειδική μεταχείριση. Είναι μια αφορμή για να αναλογιστούμε τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα τους εξασφαλίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς αποκλεισμούς αλλά με ίσες ευκαιρίες και με ισότιμη κοινωνική εξέλιξη. Το σχολείο μας, με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, οργάνωσε δράσεις για την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα αναπηρίας, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καλλιέργεια του σεβασμού και της ενσυναίσθησης και την ενεργό υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ .
Οι μαθητές άκουσαν ομιλίες από τους καθηγητές τους, συζήτησαν για τις ανάγκες και τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία , αφηγήθηκαν σχετικά βιώματα και εμπειρίες από το περιβάλλον τους και εξέφρασαν τα συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης , δημιουργώντας ζωγραφιές με συγκινητικά μηνύματα και σχετική αφίσα στο μάθημα των καλλιτεχνικών. Μάλιστα δημιούργησαν με την καθηγήτριά τους κ. Καμπλιώνη Αρετή βίντεο ευαισθητοποίησης, όπου οι ίδιοι γίνονται «η φωνή» των ΑΜΕΑ.
Η κυρία Νίκη Ταμπρατζή, ψυχολόγος του σχολείου μας, οργάνωσε ένα καταπληκτικό παιχνίδι ρόλων στο Β2 τμήμα. Οι μαθητές υποδύθηκαν άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας, μπήκαν στη θέση τους, κατανόησαν τις ανάγκες τους, συνειδητοποίησαν την υποχρέωση να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για τους συμμαθητές τους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, βίντεο με τη συγκλονιστική ομιλία της ψυχολόγου Μαρίας Ιωαννίδου, ατόμου με εκ γενετής κινητική αναπηρία. Ο φόβος για το διαφορετικό στα βλέμματα, τα λόγια και της σιωπές των ανθρώπων δεν στένεψαν τα όριά της. Πέτυχε στη ζωή ό,τι ονειρεύονταν, καταρρίπτοντας την έννοια της ανικανότητας που βρίσκεται στον πυρήνα των στερεότυπων για τα ΑΜΕΑ. Επίσης οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πώς είναι να ζεις ως Αμεα από τον κ. Μανώλη, πρόεδρο της «Ένωσης Τρικάλων Αστέρας», ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια που επισκέφτηκε το Σχολείο μας με πρωτοβουλία της κυρίας Τριμίντζιου, να καθίσουν στο αμαξίδιο του και να προσπαθήσουν να παίξουν μπάσκετ κατανοώντας βιωματικά τις δυσκολίες. Με την ενεργό συμμετοχή στις δράσεις μας, τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να είναι στίγμα, ότι οι συνάνθρωποι μας με αναπηρία δικαιούνται να ζουν ισότιμα σε μια κοινωνία χωρίς εμπόδια ,αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.
Υπεύθυνοι των δράσεων ήταν οι καθηγητές της ομάδας δράσης του Σχολείου μας για τις «Σχέσεις μαθητών/τριών» κ.κ. Καμπλιώνη Αρετή ΠΕ02 (συντονίστρια), Τριμίντζιου Αναστασία ΠΕ79.01 και Στατήρη Λυδία ΠΕ08.
Στις σύγχρονες εξελισσόμενες πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι αναγκαία η ανοχή στη διαφορετικότητα, στην ποικιλομορφία, στις διαφορετικές εθνικές, ιδεολογικές ή άλλες ταυτότητες για να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Η ανοχή στη διαφορετικότητα δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας, λειτουργεί ως αντίδοτο σε κάθε μορφή ρατσισμού και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας.
Το σχολείο, ως βασικός χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών, είναι σημαντικό να καλλιεργήσει την ανοχή στη διαφορετικότητα. Έτσι προάγει τη θετική συμπεριφορά ,τον σεβασμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών, δημιουργώντας ατμόσφαιρα συμπερίληψης, ένα σχολείο όπου όλοι οι μαθητές αισθάνονται καλά και ασφαλείς.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδικό προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο στο Α1 τμήμα του σχολείου μας την Τετάρτη 27/11/2024. Οι μαθητές μας μιλώντας για όσα τους «χωρίζουν» και όσα τους ενώνουν, γνωριστήκαν καλύτερα, είδαν τις διαφορές τους ως κάτι απολύτως φυσιολογικό, κατανόησαν ότι οι αντιθέσεις τους και τα προσωπικά στοιχεία που τους διαφοροποιούν δεν πρέπει να εμποδίζουν τη συνύπαρξή τους. Κανένα σωματικό ή ψυχικό χαρακτηριστικό παιδιού δεν πρέπει να οδηγεί σε αποκλεισμό, περιθωριοποίηση ή βία. Η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρός αντίθετα εμπλουτίζει και χρωματίζει τη ζωή.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, με πρωτοβουλία της κ. Καμπλιώνη Αρετής, συντονίστριας της ομάδας, και της κ. Κουκουδά Σημέλας.
Η διευθύντρια του σχολείου κυρία Ηλιάδη Αμαλία και οι καθηγητές της ομάδας δράσης ευχαριστούμε θερμά το ειδικό προσωπικό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων για τον εξαιρετικό τρόπο που συνεργάστηκαν με τους μαθητές μας.
Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος τιμήθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν και πάλι δράσεις με στόχους:
την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών με σκοπό την πολυγλωσσία και την διαπολιτισμική κατανόηση
την προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας της Ευρώπης
την ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο
·
Οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, κες Τσουμπέκου Σοφία (Αγλικής Γλώσσας), Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και Πατραμάνη Ευαγγελία (Γαλλικής Γλώσσας), ανέλαβαν να διοργανώσουν ποικίλες δράσεις για τους μαθητές/τριες του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Έτσι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, από όλες τις τάξεις, ενθαρρύνθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορες δράσεις, όπως να δημιουργήσουν video, παρουσιάσεις, αφίσες και να ασχοληθούν με Quiz και παιχνίδια γλώσσας.
Δείτε το περιεκτικό βίντεο-παρουσίαση σχετικό με τις δράσεις αυτές, εργασία της μαθήτριας Στελλίνας Γιαννούλα της Γ’ τάξης.
Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα Ηλιάδη Αμαλία, και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς για τις όμορφες δράσεις και τις δημιουργικές εργασίες τους!
Η Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Μάνο Χατζιδάκι που αρκούντως απολαύσαμε την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, στην αυλή του σχολείου μας οφείλει πολλά και σε πολλούς. Για το λόγο αυτό και με το πέρας της εκδήλωσης μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση και παρουσίαση της.
Την διευθύντρια κ. Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογο-ιστορικό, για την αέναη στήριξη της σε παρόμοιες δράσεις και με κάθε τρόπο. Τον υποδιευθυντή του σχολείου, καθηγητή πληροφορικής κ. Κωνσταντίνο Ευαγγελακόπουλο για την ψηφιακή επεξεργασία της πρόσκλησης, του προγράμματος, του φωτογραφικού υλικού της παρουσίασης και διαχειριστή της ιστοσελίδας μας .
Το Σύλλογο Διδασκόντων Καθηγητών που συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναλαμβάνοντας επί μέρους αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα, την καθηγήτρια αγγλικών κ. Σοφία Τσουμπέκου που συνέβαλε τα μέγιστα στη διακόσμηση του χώρου της εκδήλωσης, σε συνεργασία με την υπεύθυνη μουσικό κ. Αναστασία Τριμίντζιου και την πρώην μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου Έρη (Ελευθερία) Παδιού για τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες. Τη χημικό μας κ. Ειρήνη Ντάνα, τον κ. Νικόλαο Ρέμμα και την επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών “U-Shop Trikala (Βενιζέλου & Β.Τσιτσάνη) για την προσφορά των εκτυπωμένων προγραμμάτων της εκδήλωσης και την κ. Αθανασία Βαλκανιώτη, καθηγήτρια γερμανικών για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, και βασικό συντάκτη της ιστοσελίδας μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων (Πρόεδρος: κ. Θεοδώρα Γιαννουλά-Γαλάνη, Αντιπρόεδρος: κ. Γεωργία Λυπίτκα-Μαργαρίτη, Γραμματέας: κ. Βάια Βασιλειάδη-Κώτη, Ταμίας: κ. Αναστασία Μιχαηλίδου-Φούντα, Μέλη: κ. Αντώνιος Μπίχτας, κ. Ευαγγελία Μπαρμπαρούση-Μπράτσου, κ. Σοφία Τεταγιώτη-Μπακλαβά) για τη συνεχή στήριξή του, ηθική και οικονομική, σε κάθε δράση και πρωτοβουλία του σχολείου μας.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τη βιομηχανία γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ και τη βιομηχανία αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ για την τροφοδοσία με σοκολατούχα γάλατα και χυμούς αντίστοιχα, για τα παιδιά και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Τον επαγγελματία φωτογράφο κ. Ηλία Ζαχαράκη και την επιχείρηση FotoCenter (Κονδύλη 25, Τρίκαλα) για την ευγενική του προσφορά όσον αφορά την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον μαθητή μας Νικόλαο Ζαχαράκη για το χειρισμό του Η/Υ, τους μικρούς μας “ηθοποιούς” Αθανάσιο Χύμα και Βασίλειο Παλιούρα και τους 14 μικρούς μας χορωδούς που καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους παρέμεναν στο σχολείο αδιαμαρτύρητα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρόβες όλων των εκδηλώσεων του σχολείου, δεδομένου ότι η χορωδία ειναι μια προαιρετική δράση που πραγματοποιείται εκτός διδακτικού ωραρίου.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2024 η εκδήλωση τελετής λήξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στην αυλή του σχολείου. Σαλπάραμε στο πέλαγος με τη βάρκα μας, αφού η μουσική μας εκδήλωση «καλοκαίριασε» τη διάθεσή μας και μας γέμισε ικανοποίηση και αισιοδοξία με την καλοκαιρινή της πνοή. Στο ξεχωριστό, για πολλούς λόγους, 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων σηματοδοτήθηκε το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς αποκτώντας πολύτιμα βιώματα που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μας και που στο μέλλον ίσως ανατρέξουμε με νοσταλγία σ’ αυτά για να ξαναζωντανέψουμε μνήμες και στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί, ταξιδεύοντας στα φτερά των γλάρων και της Μουσικής.
Η εκδήλωση ήταν ένα μουσικό αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Μάνο Χατζιδάκι, με τίτλο «Άλλος με τη βάρκα μας». Δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, δεκατέσσερα ναυτάκια με καραβοκύρη τον μεγάλο μουσουργό ταξίδεψαν το κοινό σε μια «άλλη» Ελλάδα παρελθόντων ετών, μια Ελλάδα διαφορετική από τη σημερινή. Το αφιέρωμα περιείχε εννέα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι τα οποία απέδωσε η χορωδία του σχολείου, όπως και κάποια solo, συνοδεία αρμονίου και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής κ.Τριμίντζιου Αναστασίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν κείμενα με πληροφορίες σχετικές με τις ελληνικές ταινίες όπου ακούστηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια με παράλληλη προβολή φωτογραφιών σε μορφή powerpoint.
Σ’ένα όμορφο αισθητικά και μουσικά «τοπίο», όπου ο θεός της Μουσικής, του κινηματογράφου, της Τέχνης χαμογέλασε στη φωτιά του ματιού μας, όπως λέει ο ποιητής, ενωμένη η σχολική κοινότητα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες, ονειρευτήκαμε, χαρήκαμε, καμαρώσαμε τα υπέροχα παιδιά μας, νιώσαμε ευτυχισμένοι που εκπληρώσαμε τον προορισμό μας!
Η εκδήλωση έκλεισε με video χαρούμενων αναμνήσεων από τη σχολική ζωή των αποφοίτων της Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο επιμελήθηκε η καθηγήτρια γερμανικών κ. Αθανασία Βαλκανιώτη.
Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου κ. Ηλιάδη Αμαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών συγχαίρουν θερμά την υπεύθυνη της εκδήλωσης κ. Τριμίντζιου Αναστασία, καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας και εύχονται στους μαθητές και στις μαθήτριες που αποφοιτούν καλή συνέχεια στο Λύκειο.
Την Παρασκευή, 19/4/2024 έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης μας, συγκεκριμένα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, η δράση ΘΕ-ΤΑΛΩΣ, η οποία συνδιοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.
Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης, το σχολείο μας, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πήρε μέρος με μια πρωτότυπη εργασία με τίτλο ‘’Τρίκαλα έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη’’ . Πρόκειται για μία εργασία, που εκπονήθηκε από ομάδα μαθητών της Α’ τάξης.
Οι μαθητές μας με υπομονή, προσεκτική μελέτη δεδομένων, αναζήτηση πληροφοριών-γνώσεων στο διαδίκτυο και τη χρήση τεχνολογικών μέσων προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό προσεγγίζοντας θέματα που άπτονται της ενέργειας και της φιλικής στάσης των πολιτών της πόλης μας στο περιβάλλον με τη χρήση φωτοβολταϊκών .
Ο μαθητής μας Ζαχαράκης Νικόλαος και ο καθηγητής Μπουλογεώργος Στέφανος, συντονιστής της δράσης, είχαν την ευκαιρία να δώσουν συνέντευξη στο European Web Ραδιόφωνο, το οποίο εξέπεμπε ζωντανά στο Youtube την ημέρα της δράσης, αναλύοντας περαιτέρω το περιεχόμενο της εργασίας μας .
Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ηλιάδη Αμαλία, πάντα αρωγός στις σχολικές δράσεις και οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης Κ. Μπουλογεώργος Στέφανος, καθηγητής πληροφορικής και η Κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών ευχαριστούν ολόθερμα τους συμμετέχοντες μαθητές της δράσης, Ασπρούδη Ευαγγελία, Βασιλείου Ελευθερία, Ζαχαράκη Νικόλαο, Κατσιάβα Ιωάννη, Κατσιγιάννη Βασιλική, Κίσσα Χρήστο, Μαλικιώση Ιωάννη για την πολύτιμη προσφορά τους και τους εύχονται καλή πρόοδο και δια βίου μάθηση.
Με αφορμή την πρωτοβουλία της ΔΔΕ Τρικάλων να διοργανωθεί η συγκεκριμένη δράση, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης των Τρικάλων, θέλησαν να λάβουν μέρος σ΄ αυτή και να εκφράσουν το καθένα απ’ αυτά με τη δική του οπτική γωνία, τη δημιουργικότητά τους και την εφευρετικότητα τους. Έτσι στις 19/4/2024 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν γνωστά τα έργα τους ( κάθε σχολείο με τον δικό του τρόπο) και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις.
Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων με υπεύθυνη την κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικό του σχολείου, συμμετείχε στη γιορτή αυτή με δύο δράσεις, ένα ποίημα με τίτλο «Έξυπνη Πόλη»και ένα θεατρικό με τίτλο «Ρομπότ στο κυλικείο».
Λίγα λόγια για το καθένα
Ποίημα: «Έξυπνη Πόλη»
Η κα Αναγνωστοπούλου έγραψε στίχους υμνώντας την Τρικαλινή πόλη αναφερόμενη στη διαχρονική της αξία μέσα στην ιστορία(Ασκληπιός,Τσιτσάνης..) και τους συνέδεσε με στίχους που αναφέρονται στην σημερινή έξυπνη πόλη όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας πρωτοεμφανίστηκε στους τρικαλινούς δρόμους το λεωφορείο χωρίς οδηγό και το ρομποτάκι στον Μύλο των Ξωτικών. Το ποίημα το απήγγειλε η μαθήτριά της Κόπανου Ραφαηλία της Γ’ τάξης. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.
Θεατρικό: «Ρομπότ στο κυλικείο»
Η κα Αναγνωστοπούλου θέλησε να μεταφερθεί στο άμεσο μέλλον και έγραψε διαλόγους, όπου το σχολείο της προκρίθηκε μέσα σε τόσα άλλα να δοκιμαστεί πιλοτικά ένα ρομπότ στο κυλικείο. Οι συμμετέχοντες μαθητές-ηθοποιοί, θέλησαν να εκφράσουν βάζοντας τον νεανικό τους αυθορμητισμό και την προσωπική τους υποκριτική, τις φήμες που διαδίδονταν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και τη χαρά τους για το ρομπότ που θα έφτιαχνε σάντουιτς και θα έτρωγαν από τα χεράκια του. Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης: Κόπανου Ραφαηλία, Παπάζογλου Αγνή, Παπαποστόλου Αλεξάνδρα, Μπέσας Θεοφάνης, Παλιούρας Βασίλης, Μπελεμέζη Ιωάννα και της Β’ τάξης Στύλου Αθανασία και Φούντα Μαρία. Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις αποτυπώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους λίγες λέξεις για την εμπειρία τους.
“Όλα τα εκθέματα ήταν απίστευτα! Ομολογώ πως όλα ήταν υπέροχα! Πραγματικά φάνηκε η συνεισφορά των παιδιών και η δύσκολη δουλειά που έκαναν. Αυτό ήταν μία φανταστική εμπειρία και ταυτόχρονα μία ανάμνηση που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μας.” Κόπανου Ραφαηλία (τάξη Γ’)
“Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Συναισθήματα συγκίνησης, αγωνίας, άγχους και ενθουσιασμού με κατέκλυσαν! Νιώθω πολύ χαρούμενη και συγχρόνως πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στη δράση αυτή. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που έζησα κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου. Δουλέψαμε όλοι μαζί ως ομάδα για ένα συλλογικό και κοινό σκοπό και ένιωσα ασφάλεια και σιγουριά μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας! Νιώθω περήφανη που αντιπροσωπεύσαμε το σχολείο μας. Εύχομαι να επαναληφθεί μια ανάλογη δράση!” Στύλου Αθανασία (τάξη Β’)
Η κα Αναγνωστοπούλου και οι μαθητές της, ευχαριστούν θερμότατα τη Διευθύντρια του Σχολείου τους κα Ηλιάδη Αμαλία, η οποία στήριξε αυτήν την προσπάθειά τους, πίστεψε σε αυτήν και υλοποιήθηκε.
Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024, σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.
Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς προς επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας.
Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν.
Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.
Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου και Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.