Επίσκεψη της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Τρικάλων (2ο ΕΠΑΛ)

Την Τετάρτη, 24-04-2024, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Πρότυπο ΕΠΑΛ (2ο ΕΠΑΛ) Τρικάλων. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο και για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία που μπορεί να προσφέρει ένα απολυτήριο από το ΕΠΑΛ. Επίσης πληροφορήθηκαν για τη δυνατότητα φοίτησης σε πανεπιστημιακές σχολές. Τους μαθητές συνόδευσαν ο κος Ευαγγελακόπουλος Κωνσταντίνος (Πληροφορικής), ο κος Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος) και η κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Α’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στον Βόλο

Την Πέμπτη 18 /4/2024  η Α’ τάξη του 9ου  Γυμνασίου Τρικάλων στο 
πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων υλοποίησε μονοήμερη εκδρομή στον 
Βόλο.

Διαβάστε παρακάτω τις εντυπώσεις μαθητριών από την εκπαιδευτική μας 
εκδρομή στον Βόλο.

“Με την άφιξή μας  στον Βόλο  το πρώτο μέρος  που επισκεφτήκαμε ήταν 
το Βυζαντινό  μουσείο της Μακρινίτσας. Το μουσείο είχε ως σκοπό να 
κεντρίσει το  ενδιαφέρον  του επισκέπτη  μεταφέροντάς τον από  την 
γραφική πλατεία της Μακρινίτσας σε μια άλλη εποχή , αυτή της 
Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου της Ιστορίας μας. Πρόκειται για 
το πρώτο μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια που λειτουργεί στην 
ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Το μουσείο διαθέτει  270 εκθέματα  από 
την περιοχή της Μακρινίτσας, προερχόμενα ακόμα και από τον 13ο αιώνα . 
Το μουσείο  βρίσκεται στην πλατεία της Μακρινίτσας δίπλα από τον Ιερό 
Ναό Κοιμήσεως  της  Θεοτόκου . Μεταξύ  των σπάνιων και πολύτιμων   
βυζαντινών  κειμηλίων του , βρίσκονται το μαρμαρόγλυπτο έκθεμα της 
Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως , οι εικόνες του φημισμένου λαϊκού 
ζωγράφου Θεοφίλου καθώς και άλλες ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, 
λάβαρα, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά βιβλία κ.λπ.  

Έπειτα  επισκεφτήκαμε  το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως 
οικία Κοντού και μουσείο Θεοφίλου που βρίσκεται στην Ανακασιά στον Άνω 
Βόλο. Αρχικά το αρχοντικό  ήταν ιδιοκτησία  της οικογένειας   
Χατζηαναστάση  μέχρι  το 1905 που το αγόρασε  ο Γιάννης Κοντός . Το 
1912  ξεκίνησε  ένα  πρόγραμμα  ζωγραφικής διακόσμησης   της σάλας   
του τελευταίου ορόφου από τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ 
. Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα   νεότερα μνημεία  της 
περιοχής, καθώς  τόσο η ίδια όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος 
διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση 
πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο το ζωγραφικό έργο 
του Θεόφιλου.      

Κατάκοποι από τις αξιόλογες μουσειακές μας ξεναγήσεις , το μεσημέρι 
κατηφορίσαμε  από την  καταπράσινη Μακρινίτσα προς  την πόλη του 
Βόλου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο λιμάνι  της πόλης, να φωτογραφηθούμε στον μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και 
Ελένης, να απολαύσουμε  την βόλτα μας  στην παραλία του Βόλου και 
τελικά να γευματίσουμε έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο του Παγασητικού.

Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν το  Fashion City Outlet,  το Mall   
της Λάρισας. Εκεί μπορούσαμε να φάμε ένα παγωτό ή  να πάρουμε ένα 
snack  μέσα σε ένα  πλήθος  από Πασχαλινά  χρώματα και πλούσια 
διακόσμηση. Τέλος είχαμε την δυνατότητα να ψωνίσουμε ό,τι 
χρειαζόμασταν και ό,τι μας άρεσε.       

Η εκδρομή μας στον Βόλο ήταν μια από τις  ωραιότερες που έχουμε βιώσει 
ως μαθήτριες  και πιστεύουμε πως εκπλήρωσε όλους τους εκπαιδευτικούς 
στόχους στα πλαίσια των οποίων διοργανώθηκε. Αυτή μας η εκδρομή δεν θα 
μπορούσε να υλοποιηθεί εάν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της 
διευθύντριας  κ. Ηλιάδη  Αμαλίας, αρχηγό της εκδρομής  μας, την οποία 
και ευχαριστούμε ολόθερμα. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τις 
συνοδούς καθηγήτριες  κ. Τσουμπέκου  Σοφία  (αγγλικής ) και την κ. 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (μαθηματικό). Ήταν μία  αξέχαστη εκπαιδευτική 
εκδρομή !! 

Ασπρούδη Ευαγγελία και Κατσιγιάννη Βασιλική
Μαθήτριες  της  Α’ τάξης  του τμήματος  Α3’ του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων








«Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού»

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα η Α’ Τάξη του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, διδακτική επίσκεψη της στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού: στην Παναγία Επίσκεψη, τον πρώτο Μητροπολιτικό ναό της πόλης των Τρικάλων, μετά την λήξη της μακραίωνης περιόδου της Τουρκοκρατίας και την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Παρασκευή. Η παρούσα επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας της Χριστιανικής Συνοικίας “Βαρούσι” και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ήταν μια περιήγηση με ξενάγηση στην Ιστορία, την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της παλιάς πόλης.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και Χειράκης Απόστολος, Θεολόγος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων θεωρώντας πως η Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία, η  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης αποτελούν αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας, ανέλαβαν  την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αφορμή υπήρξε  η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα: «Όμορφα μοναστήρια με υπέροχη θέα που όλοι λατρέψαμε, εντυπωσιακά και διαφορετικά μεταξύ τους, με κεντήματα εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά…τα οποία εκτείνονται σε όλους τους τοίχους, στο ταβάνι και στο πάτωμα (μαρμαροθετήματα). Όμορφες εκκλησίες που από το 14ο Βυζαντινό αιώνα οι άνθρωποι κατασκεύασαν με φοβερές τεχνικές και αρχιτεκτονικές γνώσεις», όπως καταθέτει η μαθήτρια της Β’ Τάξης Φούντα Μαρία.

Παναγία Επίσκεψη, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος: εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…Εκκλησιαστικός, Θρησκευτικός Τουρισμός που τονώνει το αίσθημα της Ιστορικότητας του τόπου μας (ως ανθρωπογενούς περιβάλλοντος).

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η κατάθεση εντυπώσεων και απόψεων της μαθήτριας Κατσιγιάννη Βασιλικής του Α3 τμήματος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων:

«Η αναχώρησή μας από το σχολείο για την διδακτική μας επίσκεψη στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας και του μαθήματος των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε περίπου 8:15 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά από την ξεναγό και διευθύντριά μας κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς το Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων, όπου και επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης. Στην Παναγία Επίσκεψη παρακολουθήσαμε ένα τμήμα της λειτουργίας των Προηγιασμένων και ακολούθησε ξενάγηση από την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, Θεολόγο, κατά την οποία πληροφορηθήκαμε πολλά πράγματα-βασικά στοιχεία του ναού. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1869 αλλά το καμπαναριό του το 1959. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή του, βασισμένη καθώς είναι σε δυτικοευρωπαϊκούς ρυθμούς  δεν περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες αλλά μεγαλοπρεπείς πίνακες αγίων και ιερών προσώπων σε κορνίζες. Ο ναός είναι βασιλική με τρούλο, δηλαδή έχει σταυρωτό τρούλο και τα κιονόκρανά του είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως και οι κίονες.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης, ξεναγηθήκαμε από την κ. Ηλιάδη στα παλιά σπίτια της περιοχής του Βαρουσιού. Τα σπίτια αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά εξαιτίας του τρόπου κατασκευής τους με την εναλλαγή δηλαδή της πέτρας, της λάσπης, του ξύλου, φυσικών υλικών που δημιουργούν  έναν ανθεκτικό «φλοιό» σαν κέλυφος για το σπίτι. Τα ψηλότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από λεπτόκοκα και ελαφρύτερα υλικά με απόρροια να μην πιέζουν τη βάση και να μένουν ανθεκτικά στο χρόνο.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο ναό των Αγίων Αναργύρων ο οποίος χρονολογείται στη Μεταβυζαντινή περίοδο (περίπου 1865-1870) με κατασκευή επιμελημένη, μικρού μεγέθους και χωρίς κίονες στο εσωτερικό του. Είναι χτισμένος με βάση βυζαντινούς ρυθμούς και πρότυπα και κατάγραφος, δηλαδή αγιογραφημένος από άκρη σε άκρη. Οι τοίχοι του, λοιπόν, είναι περιτριγυρισμένοι από εικόνες και παραστάσεις Αγίων κάθε κοινωνικής τάξης και αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιγραφές στους τοίχους και τα μετάλλια, οι κυκλικοί δίσκοι δηλαδή με εικόνες Αγίων. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε και τα εγκοιμητήρια, τους τόπους του ναού που οι ασθενείς προσκυνητές κοιμόντουσαν παρακαλώντας τους Αγίους Αναργύρους να τους θεραπεύσουν. Ο ναός αυτός είναι απλή Βασιλική, δηλαδή δεν έχει τρούλο.

Μετά από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που έχει παρόμοιο τέμπλο με αυτό του ναού της Αγίας Επίσκεψης. Εκεί, μας εντυπωσίασε η διαμόρφωση της κατασκευής του γυναικωνίτη και το χτίσιμό της πάνω από την σκάλα. Επίσης, τα κιονόκρανα της εκκλησίας είναι περίτεχνα και θυμίζουν Ιωνικό ρυθμό.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όλα αυτά τα κτίσματα(ναοί και οικίες) που επισκεφθήκαμε θα έπρεπε η κοινωνία να τους αποδίδει μεγαλύτερη πολιτισμική αξία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αναμφισβήτητα, η διδακτική αυτή επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων, στο Βαρούσι, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, επειδή όχι μόνο μάθαμε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον τόπο μας, αλλά η επίσκεψη αυτή έγινε επίσης αφορμή να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες μέσω της επικοινωνίας μας με τους καθηγητές μας, την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτή την πρωτοβουλία!».

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στην Κέρκυρα

Διαβάστε τις εντυπώσεις της μαθήτριας Κάκια Βασιλικής εδώ.

Για ακόμα μία χρονιά, μαθητές της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πανέμορφο νησί της Κέρκυρας. Από την Τετάρτη, 10-04-2024 έως και την Παρασκευή, 12-04-2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στο νησί των Φαιάκων, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά, με συντονίστριες την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και συνεργάτες τον κο Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κα Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο – Ιστορικό), εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι συνόδευσαν την ομάδα των μαθητών.

Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τα αξιοθέατα του νησιού και της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, όπως την Σπιανάδα, τον Άγιο Σπυρίδωνα, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Παλαιό Κάστρο, το Κανόνι, την Παναγία των Βλαχερνών, το Μον Ρεπό, το Casa Parlante, τη μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα και μέσα από όλα αυτά προσέλαβαν νέα βιωματική γνώση, ψυχαγωγήθηκαν και κυρίως ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το ομαδικό πνεύμα και το δέσιμο μεταξύ τους.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές συγχαίρουν ακόμα μία φορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και τους εύχονται ολόψυχα να συνεχίσουν μία ανοδική πορεία στο λύκειο, συμμετέχοντας πάντα σε τόσο δημιουργικές και βιωματικές δράσεις.

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, Κοινωνός πολιτισμού και παιδείας – Ταξιδεύοντας στη ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στις 7 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, σε εμάς, την πολιτιστική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων δόθηκε μια καταπληκτική και μοναδική ευκαιρία στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν-Μύθοι και Παραδόσεις», να επισκεφτούμε μια εξαίσια χωρά της Ευρώπης, τη Ρουμάνια, και να ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα της, το Βουκουρέστι, την πόλη Μπρασόβ, τη Σινάια και το παραδοσιακό, παραμυθένιο, μεσαιωνικό συγκρότημα του κάστρου Μπραν.

Την Κυριακή το πρωί ξεκινήσαμε με ανυπομονησία και – παρόλο που όλοι οι συμμαθητές μου είχαν ένα πολύ πρωινό ξύπνημα – η ιδέα ότι μας περίμεναν τέσσερις υπέροχες μέρες σε μια άλλη πόλη και χώρα, μας είχε ενθουσιάσει βαθύτατα! Την πρώτη μέρα την περάσαμε κυρίως στο λεωφορείο, παρακολουθώντας τα συνεχώς εναλλασσόμενα τοπία, καθώς αλλάζαμε πόλεις και σύνορα. Διασχίζοντας την πανέμορφη κοιλάδα του Στρυμόνα με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στο Ρούσε. Αν πρέπει να μου μείνει κάτι από την συγκεκριμένη διαδρομή, τότε σίγουρα θα είναι μια (από τις αρκετές) ενδιάμεση στάση στην Βουλγαρία, όπου τρέξαμε όλοι σε μια παιδική χαρά , νιώθοντας για μια ακόμα φορά παιδιά και διασκεδάζοντας με τους φίλους μας.

Η ακόμα πιο αξέχαστη θα είναι εκείνη η ώρα που αφιερώσαμε στο να δεθούμε περισσότερο με τις καθηγήτριες-συνοδούς μας όταν αρχίσαμε να εξιστορούμε γεγονότα που έχουν συμβεί στο σχολείο μας. Με όμορφη κουβεντούλα και γέλια περάσαμε τη Γέφυρα της Φιλίας που ενώνει τη Βουλγαρία με τη Ρουμάνια, πάνω από το Δούναβη. Το βράδυ όταν φτάσαμε στο Βουκουρέστι ήμασταν τόσο κατάκοποι που με το που πήραμε τα κλειδιά των δωματίων μας, πήγαμε κατευθείαν για ύπνο.

Την δεύτερη μέρα και πρωί της Δευτέρας, έπειτα από ένα θαυμάσιο πρωινό, ξεκινήσαμε για το αξιοθαύμαστο Παλάτι του Κοινοβουλίου ή αλλιώς «Παλάτι του Λαού», το οποίο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης, αποτελούμενο από 14 ορόφους και πάνω από 5000 δωμάτια, συμπεριλαμβάνοντας την Βουλή της Ρουμανίας. Μετά από μια λεπτομερή ξενάγηση σε ορισμένα από τα δωμάτια, ακολουθούμενη από ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας εξήγησε ο ξεναγός μας, κατευθυνθήκαμε προς το Πατριαρχείο του Βουκουρεστίου και τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, όπου προσκυνήσαμε με ευλάβεια τα ιερά λείψανα τους, όπως επίσης και του Αγίου Νεκταρίου.

Μετέπειτα, επισκεφτήκαμε το υπαίθριο εθνογραφικό και λαογραφικό μουσείο χωριού “Dimitrie Gusti”, όπου πήραμε μια γεύση για το πως ζούσαν οι Ρουμάνοι στα χωριά, καθώς επίσης και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, βλέποντας τις κατοικίες τους και τον τρόπο διαμόρφωσης κάθε δωματίου. Κατόπιν, το πρόγραμμα της εκδρομής μας επέτρεψε να κυκλοφορήσουμε σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα και να ψωνίσουμε πράγματα της αρεσκείας μας. Το απόγευμα της δεύτερης μέρας περιπλανηθήκαμε στην Παλιά Πόλη, θαυμάζοντας τα νεοκλασικά κτίρια, κι έπειτα επισκεφτήκαμε το περίφημο βιβλιοπωλείο “Cărturești Carusel”, όπου πολλοί μαθητές ψωνίσαμε μοναδικές εκδόσεις βιβλίων που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα. Η βραδιά έκλεισε με μια εξαίσια γευσιγνωσία της ρουμανικής κουζίνας και μια ακόμα βόλτα στην Παλιά Πόλη.

Την Τρίτη το πρωί ξυπνήσαμε πολύ νωρίτερα για να προλάβουμε την κίνηση και ξεκινήσαμε για το Κάστρο Μπραν που ήταν το κυρίαρχο τουριστικό αξιοθέατο της μέρας. Κάναμε μια στάση στην Πραχόβα, όπου επισκεφτήκαμε την Μονή του Κατακουζηνού στην Σινάια. Ο ξεναγός μας εκεί μας εξιστόρησε την ζωή του Κατακουζηνού και την όλη ιστορία του μοναστηριού. Αφήνοντας πίσω μας το ορεινό αυτό θέρετρο της κομητείας  Πραχόβα κατευθυνθήκαμε προς την πόλη του Μπραν η όποια ζει με τον μύθο και την ιστορία του κόμη Δράκουλα. Κι αυτός ακριβώς ο μύθος μας οδήγησε και μας έφερε ως πολιτιστική ομάδα μπροστά σ’ αυτό το μυθικό κάστρο, το Κάστρο του Μπραν. Χρισμένο στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και με αύρα μυστήριου και θρύλου, το κάστρο οφείλει τη φήμη του στους μύθους που δημιουργήθηκαν γύρω από τον Δράκουλα. Το μυθιστόρημα του ιρλανδού Μπραμ Στόκερ, που μεταφέρθηκε στη συνεχεία στον κινηματογράφο με τον Κρίστοφερ Λη στο ρόλο του αιμοσταγούς κόμη. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το μυθιστόρημα του Στοκερ, το κάστρο Μπραν, μιας μικρής πόλης  5000 κατοίκων 186 χλμ βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, θα ήταν ένα ακόμη από τα πολλά μεσαιωνικά μνημεία της Ρουμανίας κι όχι κορυφαίος προορισμός στη χωρά.  Όταν φτάσαμε στο Κάστρο Μπραν, ήμασταν ελεύθεροι να περιηγηθούμε στα διαφορετικά δωμάτια του κάστρου, μαθαίνοντας περισσότερα για τον «Δράκουλα των Καρπαθίων», όπως ονομάστηκε αργότερα ο Κόμης Βλαντ Τσεπες η Βλαντ ο Παλουκωτής διότι παλούκωσε 10000 οθωμανούς αιχμαλώτους. Κάθε δωμάτιο ήταν πιο ξεχωριστό από το άλλο. Χαρακτηριστικό τους οι τοξωτές οροφές και τα μυστικά περάσματα με τα όποια επικοινωνούν τα δωμάτια μεταξύ τους. Στον 4ο όροφο του κάστρου παρουσιάζοντα, με τη χρήση νέας τεχνολογίας τα πλάσματα της νύχτας, σύμφωνα με τους μύθους και τις δοξασίες της Τρανσυλβανίας.

Πριν την είσοδο στο κάστρο, υπήρχαν μικρά ξύλινα περίπτερα με πάσης φύσεως αναμνηστικά καθώς και μαγαζιά με τοπική κουζίνα. Πήραμε λοιπόν σουβενίρ για τις οικογένειές μας και γευτήκαμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές. Φεύγοντας από το καταπράσινο και γεμάτο μυστήριο Μπραν ταξιδέψαμε προς το Μπρασόβ μια πόλη των 400.000 κατοίκων, πανέμορφη, πλακόστρωτη και γεμάτη από εικόνες και μεγαλόπρεπα κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα. Ξεχυθήκαμε στην κεντρική πλατεία για να απολαύσουμε ένα δροσερό παγωτό ή να ψωνίσουμε κι άλλα σουβενίρ. Το βράδυ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, εμπλουτισμένοι με γνώσεις και εμπειρίες, έτοιμοι για την αναχώρηση της επόμενης μέρας.

Προσωπικά το Βουκουρέστι θα μου μείνει για πάντα μια αξέχαστη, βιωματική, εκπαιδευτική εμπειρία, που πρόσθεσε στη φαρέτρα μου επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες  για τον Βαλκανικό πολιτισμό, τους μύθους και τις παραδόσεις του. Η συγκεκριμένη τετραήμερη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου, και πιστεύω πως δίκαια αποκαλούν την πρωτεύουσα της Ρουμανίας: «Το Παρίσι των Βαλκανίων».

                                                                      

Εμείς, όλοι οι μαθητές που ανήκουμε στην πολιτιστική ομάδα της Β’ Γυμνασίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα την Διευθύντρια του σχολειού μας κα Ηλιάδη Αμαλία  η όποια με την προθυμία και την συγκατάβαση της στάθηκε διπλά μας σε κάθε μας βήμα, στήριξε αυτήν μας την προσπάθεια,  πίστεψε σε αύτη, με αποτέλεσμα την υλοποίηση αυτής της πραγματικά αξέχαστης εκπαιδευτικής-πολιτιστικής εκδρομής. Ευχαριστούμε, επίσης, την κα Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικής, συντονίστρια του πολιτιστικού αυτού προγράμματος και αρχηγό της εκδρομής και τις συνοδούς καθηγήτριες κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία, μαθηματικό, και κα Καμπλιώνη Αρετή, φιλόλογο για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής και την ευκαιρία που μας έδωσαν σε τόσο νεαρή ηλικία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό, την παράδοση και τους μύθους μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Ευαγγελία Καλαμπάκα
Μέλος της πολιτιστικής ομάδας της Β τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε όμορφες στιγμές από το ταξίδι μας εδώ καθώς και μια “αποκαλυπτική” συνέντευξη για τον Κόμη Δράκουλα εδώ.

Επίσκεψη των μαθητών της Β’ τάξης στο εργοστάσιο “ΚΛΙΑΦΑ”

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο εργοστάσιο “Κλιάφα” του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, την Παρασκευή 5/4/2024.

Κατά την επίσκεψη τους στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης οι μαθητές του σχολείου ξεναγήθηκαν στο χώρο παραγωγής των αναψυκτικών από την υπεύθυνη παραγωγής κ .Κωτούλα Μαρία.

Στην συνέχεια παρακολούθησαν την γραμμή παραγωγής ενός αναψυκτικού, την εμφιάλωσή και τυποποίησή του .Μεγάλη εντύπωση έκαναν στους μαθητές οι αυτοματισμοί των μηχανημάτων και ο μικρός αριθμός εργαζομένων στην παραγωγή λόγω της ανάπτυξης της Τεχνολογίας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές για τις συνθήκες εργασίας, τους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης, τις εξαγωγές των προϊόντων, την δυνατότητα παραγωγής των προϊόντων σε σχέση με τον χρόνο και τις δυσκολίες του ¨επιχειρείν¨. Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές απόλαυσαν και δροσίστηκαν από τα αναψυκτικά που τους πρόσφεραν

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, οι υπεύθυνοι καθηγητές Τεχνολογίας κ. Κουκουδά Σημέλα και κ. Γκαλιάκη Δημήτριο και οι συνοδοί καθηγητές Ρίζος Σωτήριος (ΠΕ02) και Ντάνα Ειρήνη (ΠΕ 04) ευχαριστούν την Διοίκηση της επιχείρησης και την υπεύθυνη παραγωγής για την θερμή υποδοχή, την υπομονή που έδειξε η υπεύθυνη για τις ερωτήσεις των μαθητών και τον χρόνο που αφιέρωσε παρά το φόρτο εργασίας της.

Διδακτική επίσκεψη στα Μετέωρα

.

Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης, αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα, στις Μονές Μεγάλου Μετεώρου και στη Μονή Βαρλαάμ την Πέμπτη, 4-04- 2024. Η διδακτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας με διδάσκουσα καθηγήτρια την κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και συνοδό την κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών.

Οι ιστορικές έρευνες, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα έργα συντήρησης που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ανέδειξαν στην τοπική, στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα, το ανυπέρβλητο  βάθος και πλάτος αυτών των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…

Στο Πέτρινο Δάσος των Μετεώρων, μεταξύ ουρανού και γης, νιώσαμε την προστατευτική ανάσα του Θεού, αναζωογονηθήκαμε, πνευματικά και ψυχικά, στην αγκαλιά της ανοιξιάτικης φύσης, μαγευτήκαμε από τη βυζαντινή αύρα αυτών των αετοφωλιών της παράδοσης, των μοναδικών Μετεωρίτικων Μοναστηριών…

Το Μεγάλο Μετέωρο και η Μονή Βαρλαάμ ανέπαυσαν τις ανήσυχες ψυχές μας με λόγια και έργα άξια Ανθρώπων…η τέχνη του Υψηλού συνεπήρε τις καρδιές και το πνεύμα μας πέρα και πάνω από τις γήινες, βιοτικές μέριμνες του χοϊκού ανθρώπου!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

«Εξερευνώντας το δίδυμο οθωμανικό λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» της Αμαλίας Ηλιάδη

Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας, αρχιτεκτονική  εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στο  δίδυμο οθωμανικό λουτρό στις παλιές φυλακές  Τρικάλων, την Πέμπτη, 21-03- 2024, όπως και στα παρακείμενα οθωμανικά μνημεία Κουρσούμ Τζαμί και το Μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ.

Στη νότια είσοδο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα το οποίο πλέον είναι επισκέψιμο δημιουργώντας μια νέα τουριστική δυναμική στην περιοχή. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της οδού Αθηνών – Καρδίτσας – Τρικάλων, στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, κοντά στο επιβλητικό οθωμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ και πλάι στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου (19ος αι.). Τα διπλά ή δίδυμα λουτρά ήταν κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα επισκέπτονται ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Το κτίριο στα Τρίκαλα είχε δύο κύριες εισόδους, μια στα νότια για το ανδρικό λουτρό, και μια στα βόρεια για το γυναικείο. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Τρικάλων, επισκέψιμο για τα σχολεία και το ευρύ κοινό.

Φτάνοντας σήμερα στην προστασία και ανάδειξη του δίδυμου οθωμανικού λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, πρέπει να αναλογιστούμε πως, στο παρελθόν,  η μορφή και η ακριβής θέση του λουτρού δεν ήταν  γνωστές, καθώς από το 1893 και μετά το κτίριο υπέστη πολλές επεμβάσεις, προκειμένου να στεγάσει το κεντρικό κτίριο των φυλακών Τρικάλων, οι οποίες λειτούργησαν εκεί ως το 2006.Οι  διερευνητικές εργασίες, οι οποίες οδήγησαν στην ταύτιση του ισογείου τμήματος των παλαιών φυλακών με το δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που αποτυπώνεται σε παλαιό τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης απέδειξαν πως η  αρχική στέγαση των λουτρών με θόλους καταστράφηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή, κατά τη μετατροπή του κτιρίου σε φυλακή και σίγουρα πολύ πριν την ανακατασκευή του ορόφου από οπλισμένο σκυρόδεμα στη δεκαετία του 1950.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στους Δελφούς και στην Αράχωβα

Διαβάστε τις εντυπώσεις τη μαθήτριας Νταούλα Ευαγγελίας ΕΔΩ

Την Παρασκευή, 16-02-2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στους Δελφούς και στην Αράχωβα, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία μέσα από την επίσκεψη αυτή να αποκτήσουν δημιουργική επαφή με ελληνικούς τόπους μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και γνώση σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων, στοιχείων και αξιοθεάτων της Ελλάδας, με στόχο τη σύγκρισή τους με τοπικά πολιτιστικά μνημεία και δρώμενα.

Η περιήγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Vagonetto, το οποίο είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στον ελληνικό χώρο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μπουν στη ζωή των μεταλλωρύχων και να επισκεφτούν μια πραγματική υπόγεια στοά, στην οποία ο χρόνος ‘πάγωσε’ στα μέσα του 20ου αιώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση και περιήγηση το Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τον “Ομφαλό της Γης” στους πρόποδες του Παρνασσού. Απόλαυσαν το υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες και είδαν από κοντά το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Τέλος, περιηγήθηκαν στην πανέμορφη και γραφική Αράχωβα, βασικό προορισμό για τον χειμερινό τουρισμό της Ελλάδας και ανέβηκαν τη μεγάλη «σκάλα» που οδηγεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελείται από 264 σκαλοπάτια και την προσπάθεια της ανάβασης ανταμείβει φυσικά η πανοραμική θέα.

Συντονίστριες των προγραμμάτων και συνοδοί: κα. Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογος) και κα. Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας)

Συμμετέχοντες καθηγητές και συνοδοί: κος. Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος), κα. Ντάνα Ειρήνη (Χημικός)

Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα. Ηλιάδη Αμαλία, και οι συντονίστριες και συνοδοί καθηγητές συγχαίρουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες, τόσο για το ήθος και την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια της δράσης, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις εργασίες που υλοποιούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων και τους εύχονται να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Έπεται συνέχεια…

Για να διαβάσετε εντυπώσεις των μαθητών μας για την εκδρομή, πατήστε ΕΔΩ

Παρακολούθηση της ταινίας “Τα παιδιά με τη βαλίτσα – Σκηνές από μία μετανάστευση”

Την Τρίτη, 13-2-2024 και ώρα 11:00 π.μ. η Γ’ τάξη και το τμήμα Β2 του Σχολείου μας παρακολούθησαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων την ελληνογερμανική ταινία: Τα παιδιά με τη βαλίτσα. Σκηνές από μία μετανάστευση. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το “μάθημα ιστορίας” που πήραν μέσα από την ταινία σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων προς τη Γερμανία.

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον κ. Παπαχρήστο Ευθύμιο, εκπαιδευτικό στη Νυρεμβέργη και κύριο συντελεστή της ταινίας, ο οποίος μοιράστηκε με μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς τις εμπειρίες τους, έδωσε συμβουλές και έλυσε απορίες σε σχέση με τα νοήματα της ταινίας.

Η παρακολούθηση της ταινίας έγινε στα πλαίσια των εναλλακτικών τρόπων μάθησης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις, με συντονίστρια την κα. Βαλκανιώτη Αθανασία, καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας.

Συνοδοί καθηγητές: Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας), Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος), Γαρδίκα Μαρία (Φυσικός), Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).