Αποτίμηση και ανατροφοδότηση από την πολιτιστική ομάδα της β΄ τάξης

Μία ακόμα δημιουργική σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Η πολιτιστική ομάδα της β΄ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο της αποτίμησης και ανατροφοδότησης των δράσεων της κατά το σχολικό έτος 2023-24, πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια συνάντηση.

Η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Ηλιάδη Αμαλία, η συντονίστρια του πολιτιστικού προγράμματος, κυρία Τσουμπέκου Σοφία , οι συμμετέχουσες καθηγήτριες, κυρία Καμπλιώνη Αρετή και κυρία Αναγνωστοπούλου Αθανασία,  είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να μοιραστούν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν ,να αναστοχαστούν,  να αποτιμήσουν μαζί με τους συμμετέχοντες μαθητές τα πεπραγμένα των δράσεων τους και να  επαναπροσδιορίσουν  τους στόχους τους.

Συγκινητική υπήρξε η αναφορά των μαθητών της πολιτιστικής ομάδας στην οργάνωση και μεθοδολογία του πολιτιστικού προγράμματος: «Συνομιλώντας με το παρελθόν, Μύθοι και παραδόσεις» το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το διάστημα από Οκτώβριο 2023 έως Μάιο 2024. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσημα 30 μαθητές και μαθήτριες της β΄ τάξης. Η επιλογή των μαθητών από το σύνολο που εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, έγινε με κριτήριο τη δέσμευση των μαθητών για συνέπεια όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην ομάδα εργασίας και στις ανάγκες του προγράμματος. Η μέθοδος εργασίας που επιλέχθηκε για την υλοποίηση της δράσης ήταν η μέθοδος σχεδίων εργασίας και εκπαιδευτικές- βιωματικές εκδρομές .Οι εργασίες εκπονήθηκαν από μαθητές που δούλεψαν σε μικρές ομάδες ή ατομικά. Στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικές- βιωματικές μέθοδοι,  τεχνολογικά μέσα, κατασκευές, συνέντευξη και δημιουργία σύντομων βίντεο, τα οποία  έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και στο κανάλι μας στο youtube.

Ιδιαίτερες υπήρξαν οι στιγμές που οι μαθητές βίωσαν μέσα από τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές στην Αθήνα και στην Καστοριά. Όμως η μοναδική εμπειρία που έζησαν πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένο στο Βουκουρέστι, Σινάια, Μπραν, Μπρασόβ  αποτέλεσε το επίκεντρο της  αποτίμησης τους, αναφερόμενοι στα οφέλη που αποκόμισαν από μία τέτοιου είδους εκδρομή στο εξωτερικό.

Πράγματι οι σχολικές εκδρομές προσφέρουν ένα τεράστιο εύρος  πλεονεκτημάτων για τους μαθητές όχι μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ένα σχολικό ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια ωφέλιμη  εμπειρία από την άποψη της προσωπικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Οι μαθητές ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της τάξης και ανταλλάσσοντας νέες εμπειρίες ανέπτυξαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους. Ο χρόνος που πέρασαν ως ομάδα τους βοήθησε να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Επιπλέον η σχολική εκδρομή στο Βουκουρέστι τους πρόσφερε  την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους μάθησης και να εκπαιδευτούν με διαφορετικές οπτικές και μεθόδους. Η εμπειρία μιας άλλης χώρας και του πολιτισμού της έδωσε  στους μαθητές μας την δυνατότητα να γίνουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Χάρη σε αυτό το ταξίδι βίωσαν  πρωτοφανείς στιγμές , επιτεύχθηκε η μεταξύ τους σύσφιξη  σχέσεων ,ενισχύθηκε η πειθαρχία και καλή διαπαιδαγώγηση με αποτέλεσμα τη βελτίωση του χαρακτήρα τους και την μείωση του καθημερινού άγχους.

Η  ενασχόληση των μαθητών με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έδωσε από νωρίς πολλά θετικά στοιχεία που συνηγορούν στην περαιτέρω προσπάθεια να συνεχιστεί η συμμετοχή της Σχολικής Μονάδας και σε παρόμοια προγράμματα την επόμενη σχολική χρονιά .Παρατηρήθηκε ότι η συμμετοχή των μαθητών ήταν ενθουσιώδης. Οι μαθητές επέδειξαν δημιουργικότητα, φαντασία ,επινοητικότητα, πρωτοβουλία υπευθυνότητα και συνέπεια στον προγραμματισμό και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και κριτικό ενδιαφέρον για τα διάφορα θέματα που αντιμετώπισαν. Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις ικανότητες και την διαφορετικότητα τους λειτουργώντας όμως ισότιμα, μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο συμμετοχής και συλλογικής λήψης αποφάσεων. Κατάφεραν να εργαστούν ομαδικά και να επικοινωνήσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπεύθυνους καθηγητές  με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ήρθαν σε επαφή με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Βαλκανικών χωρών και ένιωσαν άνετα με τις ομοιότητες και της διαφορές που διαπίστωσαν στην κουλτούρα αυτών των λαών. Βελτιώθηκε επίσης ή αυτοεκτίμησή τους και η γενικότερη στάση τους μέσα στη σχολική τάξη.

Η Διευθύντρια και οι υπεύθυνοι καθηγητές συγχαίρουν την ομάδα πολιτισμού της β΄ τάξης για την άψογη συνεργασία , τους εύχονται καλό καλοκαίρι και δίνουν ραντεβού το Σεπτέμβρη με νέες δράσεις και στόχους.

Ένταξη δημιουργικής-συνθετικής εργασίας μαθητών/τριών του Σχολείου στην «Ιστοσελίδα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Bιωματικής Mάθησης του Υπουργείου Παιδείας»

Η πρωτότυπη εργασία των μαθητών/τριών του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Βυζαντινής Ιστορίας Β’ Γυμνασίου και αφορά τα Ελληνικά Μνημεία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας μας που προστατεύονται από την UNESCO. Οι μαθητές/τριες σε στενή, ευδόκιμη, αρμονική συνεργασία με την καθηγήτριά τους κ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, παρήγαγαν πολύ ενδιαφέροντα κείμενα: αφηγήσεις, περιγραφές, εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, σχόλια εμπνευσμένα από τη μελέτη και την επεξεργασία του ακόλουθου εκπαιδευτικού υλικού του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
https://www.greekunescomonuments.gr/
https://www.greekunescomonuments.gr/to-ergo/axiopio-to-iliko/
και πλαισιωμένα με τις αντίστοιχες εικόνες και φωτογραφίες τους.

Διαβάστε την εργασία στο σύνδεσμο:
https://www.calameo.com/read/0046253967ee60ee0f9db

Δείτε ανάλογο υλικό στον παρακάτω σύνδεσμο, στην κατηγορία Καινοτόμες δράσεις – 5ο ΓΕΛ & 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Υπουργείου Παιδείας https://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php/alles-kainotomes-draseis/6576-kainotomes-draseis-5o-gel-trikalon-9o-gymnasio-trikalon?fbclid=IwAR0RnxS_TPCLCpUC2Vz-rAy_qqkE2YXgQQ3ZcyhnIQ43TPbzzUX57zJIZeo

Η συμμετοχή στη δράση «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία – Γνωρίστε διαδικτυακά τα ελληνικά μνημεία της UNESCO» μέσω του διαδικτυακού τόπου «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO» αποτελεί τμήμα της ομώνυμης εκπαιδευτικής δράσης. Έχει σκοπό τη γνωριμία μικρών και μεγάλων σε όλον τον κόσμο με τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρωτότυπα ψηφιακά έντυπα φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, ενώ με τις προτάσεις δραστηριοτήτων και τα διαδραστικά παιχνίδια μπορείτε να «περιηγηθείτε» νοερά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας! Το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία της UNESCO» σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αρχαία ιερά, βυζαντινοί ναοί και μονές, μεσαιωνικές πολιτείες, κάστρα και λιμάνια, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζονται μέσα από το κοινό πρίσμα της εγγραφής τους ως Μνημεία Εξέχουσας Παγκόσμιας Σημασίας. Το πλούσιο αυτό υλικό παρέχεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή.
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας, τις δυνατότητες του χώρου και του χρόνου και το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τις έννοιες: Πολιτισμός, Ιστορία, Τέχνη, Μνημεία, Μουσεία, παλιές φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, ταινίες, ντοκουμέντα. Με τον τρόπο αυτό και μέσα από μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης, οι έφηβοι μαθητές μας γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, παρατηρώντας, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις, εξερευνώντας και εκφράζοντας τα συναισθήματά τους ελεύθερα, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Επομένως, προγράμματα σχεδιασμένα σύμφωνα με τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα, δίνουν την δυνατότητα ανάδειξης αξιόλογων εργασιών μαθητών που με την σειρά τους επιβεβαιώνουν το πολυποίκιλο έργο της εκπαίδευσης και των εναλλακτικών μορφών μάθησης και δημιουργίας, προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα καθηγητών και μαθητών.

Η Συντονίστρια-Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός,
Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Β’ τάξης στην Καστοριά

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Β’ τάξης στην Καστοριά, στο πλαίσιο των συνεργαζόμενων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας «Η υγιεινή διατροφή δίνει φωνή στη σωματική και πνευματική ζωή»  και Πολιτιστικών  «Συνομιλώντας με το παρελθόν – Μύθοι και παραδόσεις». Συντονίστριες των δύο προγραμμάτων είναι αντίστοιχα η κα Ντάνα Ειρήνη (Χημικός) και η κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής γλώσσας). Συνεργάτες η κα Γαρδίκα Μαρία (Φυσικός) και η κα Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογος). Στην εκδρομή συνόδευσαν οι κυρίες Ντάνα Ειρήνη, Γαρδίκα Μαρία και Καμπλιώνη Αρετή.

Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς νεολιθικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ανοιχτό Μουσείο Δισπηλιού, μας ταξίδεψε στον χρόνο και μας έδωσε μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα νεολιθικό χωριό δίπλα στη λίμνη περίπου 7.500 χρόνια πριν. Η αναπαράσταση του ήταν άμεση, απτή και βιωματική, βασισμένη πάντα στα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας. Έτσι αντιληφθήκαμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της εποχής εκείνης ζούσαν, έβρισκαν την τροφή τους, μαγείρευαν και αποθήκευαν το πλεόνασμά της.

Επόμενος σταθμός μας ήταν η «Σπηλιά του Δράκου». Ένα φυσικό σπήλαιο με την είσοδό του στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων οι οποίοι στολίζουν τις 10 μικρές και μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, καθώς και οι 7 υπόγειες λίμνες, μας πρόσφεραν μια μοναδική εμπειρία ανεξίτηλης ομορφιάς και διέγειραν την φαντασία μας, ακούγοντας ταυτόχρονα το μύθο του δράκου του σπηλαίου σύμφωνα με τον οποίο στη σπηλιά υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος.

Στη συνέχεια περπατώντας στην όχθη της λίμνης σε μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, συναντήσαμε τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια Μονή που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τμήμα της και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της περιοχής, συμβάλλοντας κυρίως στην πνευματική ζωή του τόπου.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην περπατήσουμε στα λιθόστρωτα στενά της παραδοσιακής πόλης. Έτσι ξεκινώντας από την νότια παραλία, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, περνώντας από την συνοικία του Ντολτσό, φτάσαμε στο Απόζαρι και στη βόρια παραλία. Στη διαδρομή αυτή θαυμάσαμε τα επιβλητικά αρχοντικά της. Άλλα νεοκλασικά κι άλλα πιστά στην τοπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τη λαϊκή Τέχνη ανήκαν στην πλειονότητά τους σε πλούσιους εμπόρους και βιοτέχνες της γούνας και είναι αδιάψευστοι… μάρτυρες της οικονομικής άνθισης, τότε που οι γουνοποιοί επέκτειναν τις δραστηριότητές τους έξω από τη χώρα. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί κι άλλα έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ανάμεσά τους, δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες με πλούσιο ιστορικό φορτίο. Στα στενά δρομάκια της πόλης απλώνεται επίσης μια περήφανη γαστρονομική παράδοση, με τα όσπρια, το κρέας και τα γλυκά κουταλιού.

Δεν έπαψε όμως κάθε στιγμή να μας εντυπωσιάζει η όψη της λίμνης με την πόλη να καθρεφτίζεται πάνω της, με τους ψαράδες, τους πελεκάνους, τι πάπιες και τα υπόλοιπα πουλιά. Έχει τόσα πολλά να σου χαρίσει αυτή η πόλη απλά και μόνο κοιτώντας τη λίμνη της. Μοναδικό φυσικό τοπίο!  Έτσι η εκδρομή μας τελείωσε με πολύ όμορφες εντυπώσεις, τόσο από το φυσικό κάλλος της πόλης και της λίμνης, όσο και από την ιστορία της, αλλά και τη γαστρονομία της.

Οι συνοδοί της εκδρομής συγχαίρουν για ακόμα μία φορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και εύχονται και σε μελλοντικές εποικοδομητικές συνεργασίες!

Επίσκεψη της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Τρικάλων (2ο ΕΠΑΛ)

Την Τετάρτη, 24-04-2024, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Πρότυπο ΕΠΑΛ (2ο ΕΠΑΛ) Τρικάλων. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο και για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία που μπορεί να προσφέρει ένα απολυτήριο από το ΕΠΑΛ. Επίσης πληροφορήθηκαν για τη δυνατότητα φοίτησης σε πανεπιστημιακές σχολές. Τους μαθητές συνόδευσαν ο κος Ευαγγελακόπουλος Κωνσταντίνος (Πληροφορικής), ο κος Ρίζος Σωτήριος (Φιλόλογος) και η κα Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Γλώσσας).

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Α’ τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στον Βόλο

Την Πέμπτη 18 /4/2024  η Α’ τάξη του 9ου  Γυμνασίου Τρικάλων στο 
πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων υλοποίησε μονοήμερη εκδρομή στον 
Βόλο.

Διαβάστε παρακάτω τις εντυπώσεις μαθητριών από την εκπαιδευτική μας 
εκδρομή στον Βόλο.

“Με την άφιξή μας  στον Βόλο  το πρώτο μέρος  που επισκεφτήκαμε ήταν 
το Βυζαντινό  μουσείο της Μακρινίτσας. Το μουσείο είχε ως σκοπό να 
κεντρίσει το  ενδιαφέρον  του επισκέπτη  μεταφέροντάς τον από  την 
γραφική πλατεία της Μακρινίτσας σε μια άλλη εποχή , αυτή της 
Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου της Ιστορίας μας. Πρόκειται για 
το πρώτο μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια που λειτουργεί στην 
ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Το μουσείο διαθέτει  270 εκθέματα  από 
την περιοχή της Μακρινίτσας, προερχόμενα ακόμα και από τον 13ο αιώνα . 
Το μουσείο  βρίσκεται στην πλατεία της Μακρινίτσας δίπλα από τον Ιερό 
Ναό Κοιμήσεως  της  Θεοτόκου . Μεταξύ  των σπάνιων και πολύτιμων   
βυζαντινών  κειμηλίων του , βρίσκονται το μαρμαρόγλυπτο έκθεμα της 
Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως , οι εικόνες του φημισμένου λαϊκού 
ζωγράφου Θεοφίλου καθώς και άλλες ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και άμφια, 
λάβαρα, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά βιβλία κ.λπ.  

Έπειτα  επισκεφτήκαμε  το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως 
οικία Κοντού και μουσείο Θεοφίλου που βρίσκεται στην Ανακασιά στον Άνω 
Βόλο. Αρχικά το αρχοντικό  ήταν ιδιοκτησία  της οικογένειας   
Χατζηαναστάση  μέχρι  το 1905 που το αγόρασε  ο Γιάννης Κοντός . Το 
1912  ξεκίνησε  ένα  πρόγραμμα  ζωγραφικής διακόσμησης   της σάλας   
του τελευταίου ορόφου από τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ 
. Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα   νεότερα μνημεία  της 
περιοχής, καθώς  τόσο η ίδια όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος 
διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση 
πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο το ζωγραφικό έργο 
του Θεόφιλου.      

Κατάκοποι από τις αξιόλογες μουσειακές μας ξεναγήσεις , το μεσημέρι 
κατηφορίσαμε  από την  καταπράσινη Μακρινίτσα προς  την πόλη του 
Βόλου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο λιμάνι  της πόλης, να φωτογραφηθούμε στον μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και 
Ελένης, να απολαύσουμε  την βόλτα μας  στην παραλία του Βόλου και 
τελικά να γευματίσουμε έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο του Παγασητικού.

Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν το  Fashion City Outlet,  το Mall   
της Λάρισας. Εκεί μπορούσαμε να φάμε ένα παγωτό ή  να πάρουμε ένα 
snack  μέσα σε ένα  πλήθος  από Πασχαλινά  χρώματα και πλούσια 
διακόσμηση. Τέλος είχαμε την δυνατότητα να ψωνίσουμε ό,τι 
χρειαζόμασταν και ό,τι μας άρεσε.       

Η εκδρομή μας στον Βόλο ήταν μια από τις  ωραιότερες που έχουμε βιώσει 
ως μαθήτριες  και πιστεύουμε πως εκπλήρωσε όλους τους εκπαιδευτικούς 
στόχους στα πλαίσια των οποίων διοργανώθηκε. Αυτή μας η εκδρομή δεν θα 
μπορούσε να υλοποιηθεί εάν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της 
διευθύντριας  κ. Ηλιάδη  Αμαλίας, αρχηγό της εκδρομής  μας, την οποία 
και ευχαριστούμε ολόθερμα. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τις 
συνοδούς καθηγήτριες  κ. Τσουμπέκου  Σοφία  (αγγλικής ) και την κ. 
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (μαθηματικό). Ήταν μία  αξέχαστη εκπαιδευτική 
εκδρομή !! 

Ασπρούδη Ευαγγελία και Κατσιγιάννη Βασιλική
Μαθήτριες  της  Α’ τάξης  του τμήματος  Α3’ του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων
«Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού»

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα η Α’ Τάξη του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, διδακτική επίσκεψη της στις παλιές Εκκλησίες του Βαρουσιού: στην Παναγία Επίσκεψη, τον πρώτο Μητροπολιτικό ναό της πόλης των Τρικάλων, μετά την λήξη της μακραίωνης περιόδου της Τουρκοκρατίας και την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Παρασκευή. Η παρούσα επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας της Χριστιανικής Συνοικίας “Βαρούσι” και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ήταν μια περιήγηση με ξενάγηση στην Ιστορία, την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της παλιάς πόλης.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και Χειράκης Απόστολος, Θεολόγος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων θεωρώντας πως η Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία, η  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης αποτελούν αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας, ανέλαβαν  την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αφορμή υπήρξε  η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα: «Όμορφα μοναστήρια με υπέροχη θέα που όλοι λατρέψαμε, εντυπωσιακά και διαφορετικά μεταξύ τους, με κεντήματα εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά…τα οποία εκτείνονται σε όλους τους τοίχους, στο ταβάνι και στο πάτωμα (μαρμαροθετήματα). Όμορφες εκκλησίες που από το 14ο Βυζαντινό αιώνα οι άνθρωποι κατασκεύασαν με φοβερές τεχνικές και αρχιτεκτονικές γνώσεις», όπως καταθέτει η μαθήτρια της Β’ Τάξης Φούντα Μαρία.

Παναγία Επίσκεψη, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος: εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…Εκκλησιαστικός, Θρησκευτικός Τουρισμός που τονώνει το αίσθημα της Ιστορικότητας του τόπου μας (ως ανθρωπογενούς περιβάλλοντος).

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η κατάθεση εντυπώσεων και απόψεων της μαθήτριας Κατσιγιάννη Βασιλικής του Α3 τμήματος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων:

«Η αναχώρησή μας από το σχολείο για την διδακτική μας επίσκεψη στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας και του μαθήματος των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε περίπου 8:15 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά από την ξεναγό και διευθύντριά μας κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς το Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων, όπου και επισκεφθήκαμε τον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης. Στην Παναγία Επίσκεψη παρακολουθήσαμε ένα τμήμα της λειτουργίας των Προηγιασμένων και ακολούθησε ξενάγηση από την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, Θεολόγο, κατά την οποία πληροφορηθήκαμε πολλά πράγματα-βασικά στοιχεία του ναού. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1869 αλλά το καμπαναριό του το 1959. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή του, βασισμένη καθώς είναι σε δυτικοευρωπαϊκούς ρυθμούς  δεν περιλαμβάνει πολλές τοιχογραφίες αλλά μεγαλοπρεπείς πίνακες αγίων και ιερών προσώπων σε κορνίζες. Ο ναός είναι βασιλική με τρούλο, δηλαδή έχει σταυρωτό τρούλο και τα κιονόκρανά του είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως και οι κίονες.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στον ιερό ναό της Παναγίας Επίσκεψης, ξεναγηθήκαμε από την κ. Ηλιάδη στα παλιά σπίτια της περιοχής του Βαρουσιού. Τα σπίτια αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά εξαιτίας του τρόπου κατασκευής τους με την εναλλαγή δηλαδή της πέτρας, της λάσπης, του ξύλου, φυσικών υλικών που δημιουργούν  έναν ανθεκτικό «φλοιό» σαν κέλυφος για το σπίτι. Τα ψηλότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από λεπτόκοκα και ελαφρύτερα υλικά με απόρροια να μην πιέζουν τη βάση και να μένουν ανθεκτικά στο χρόνο.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο ναό των Αγίων Αναργύρων ο οποίος χρονολογείται στη Μεταβυζαντινή περίοδο (περίπου 1865-1870) με κατασκευή επιμελημένη, μικρού μεγέθους και χωρίς κίονες στο εσωτερικό του. Είναι χτισμένος με βάση βυζαντινούς ρυθμούς και πρότυπα και κατάγραφος, δηλαδή αγιογραφημένος από άκρη σε άκρη. Οι τοίχοι του, λοιπόν, είναι περιτριγυρισμένοι από εικόνες και παραστάσεις Αγίων κάθε κοινωνικής τάξης και αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιγραφές στους τοίχους και τα μετάλλια, οι κυκλικοί δίσκοι δηλαδή με εικόνες Αγίων. Στον ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε και τα εγκοιμητήρια, τους τόπους του ναού που οι ασθενείς προσκυνητές κοιμόντουσαν παρακαλώντας τους Αγίους Αναργύρους να τους θεραπεύσουν. Ο ναός αυτός είναι απλή Βασιλική, δηλαδή δεν έχει τρούλο.

Μετά από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που έχει παρόμοιο τέμπλο με αυτό του ναού της Αγίας Επίσκεψης. Εκεί, μας εντυπωσίασε η διαμόρφωση της κατασκευής του γυναικωνίτη και το χτίσιμό της πάνω από την σκάλα. Επίσης, τα κιονόκρανα της εκκλησίας είναι περίτεχνα και θυμίζουν Ιωνικό ρυθμό.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όλα αυτά τα κτίσματα(ναοί και οικίες) που επισκεφθήκαμε θα έπρεπε η κοινωνία να τους αποδίδει μεγαλύτερη πολιτισμική αξία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αναμφισβήτητα, η διδακτική αυτή επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων, στο Βαρούσι, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, επειδή όχι μόνο μάθαμε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον τόπο μας, αλλά η επίσκεψη αυτή έγινε επίσης αφορμή να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες μέσω της επικοινωνίας μας με τους καθηγητές μας, την κ. Ηλιάδη Αμαλία και τον κ. Χειράκη Απόστολο, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄αυτή την πρωτοβουλία!».

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στην Κέρκυρα

Διαβάστε τις εντυπώσεις της μαθήτριας Κάκια Βασιλικής εδώ.

Για ακόμα μία χρονιά, μαθητές της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πανέμορφο νησί της Κέρκυρας. Από την Τετάρτη, 10-04-2024 έως και την Παρασκευή, 12-04-2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Γ’ τάξης στο νησί των Φαιάκων, στα πλαίσια των εγκεκριμένων από τη ΔΔΕ Τρικάλων συνεργαζόμενων πολιτιστικών προγραμμάτων: Ταξιδεύοντας στις πιο όμορφες ελληνικές γωνιές  και Εξερευνώντας τα ελληνικά νησιά, με συντονίστριες την κα Τόγια Ευαγγελία (Φιλόλογο) και την κα Βαλκανιώτη Αθανασία (Γερμανικής Γλώσσας) και συνεργάτες τον κο Ρίζο Σωτήριο (Φιλόλογο) και την κα Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο – Ιστορικό), εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι συνόδευσαν την ομάδα των μαθητών.

Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τα αξιοθέατα του νησιού και της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, όπως την Σπιανάδα, τον Άγιο Σπυρίδωνα, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Παλαιό Κάστρο, το Κανόνι, την Παναγία των Βλαχερνών, το Μον Ρεπό, το Casa Parlante, τη μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα και μέσα από όλα αυτά προσέλαβαν νέα βιωματική γνώση, ψυχαγωγήθηκαν και κυρίως ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το ομαδικό πνεύμα και το δέσιμο μεταξύ τους.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές συγχαίρουν ακόμα μία φορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την άψογη συμπεριφορά τους και τους εύχονται ολόψυχα να συνεχίσουν μία ανοδική πορεία στο λύκειο, συμμετέχοντας πάντα σε τόσο δημιουργικές και βιωματικές δράσεις.

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, Κοινωνός πολιτισμού και παιδείας – Ταξιδεύοντας στη ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στις 7 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, σε εμάς, την πολιτιστική ομάδα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων δόθηκε μια καταπληκτική και μοναδική ευκαιρία στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Συνομιλώντας με το παρελθόν-Μύθοι και Παραδόσεις», να επισκεφτούμε μια εξαίσια χωρά της Ευρώπης, τη Ρουμάνια, και να ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα της, το Βουκουρέστι, την πόλη Μπρασόβ, τη Σινάια και το παραδοσιακό, παραμυθένιο, μεσαιωνικό συγκρότημα του κάστρου Μπραν.

Την Κυριακή το πρωί ξεκινήσαμε με ανυπομονησία και – παρόλο που όλοι οι συμμαθητές μου είχαν ένα πολύ πρωινό ξύπνημα – η ιδέα ότι μας περίμεναν τέσσερις υπέροχες μέρες σε μια άλλη πόλη και χώρα, μας είχε ενθουσιάσει βαθύτατα! Την πρώτη μέρα την περάσαμε κυρίως στο λεωφορείο, παρακολουθώντας τα συνεχώς εναλλασσόμενα τοπία, καθώς αλλάζαμε πόλεις και σύνορα. Διασχίζοντας την πανέμορφη κοιλάδα του Στρυμόνα με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στο Ρούσε. Αν πρέπει να μου μείνει κάτι από την συγκεκριμένη διαδρομή, τότε σίγουρα θα είναι μια (από τις αρκετές) ενδιάμεση στάση στην Βουλγαρία, όπου τρέξαμε όλοι σε μια παιδική χαρά , νιώθοντας για μια ακόμα φορά παιδιά και διασκεδάζοντας με τους φίλους μας.

Η ακόμα πιο αξέχαστη θα είναι εκείνη η ώρα που αφιερώσαμε στο να δεθούμε περισσότερο με τις καθηγήτριες-συνοδούς μας όταν αρχίσαμε να εξιστορούμε γεγονότα που έχουν συμβεί στο σχολείο μας. Με όμορφη κουβεντούλα και γέλια περάσαμε τη Γέφυρα της Φιλίας που ενώνει τη Βουλγαρία με τη Ρουμάνια, πάνω από το Δούναβη. Το βράδυ όταν φτάσαμε στο Βουκουρέστι ήμασταν τόσο κατάκοποι που με το που πήραμε τα κλειδιά των δωματίων μας, πήγαμε κατευθείαν για ύπνο.

Την δεύτερη μέρα και πρωί της Δευτέρας, έπειτα από ένα θαυμάσιο πρωινό, ξεκινήσαμε για το αξιοθαύμαστο Παλάτι του Κοινοβουλίου ή αλλιώς «Παλάτι του Λαού», το οποίο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης, αποτελούμενο από 14 ορόφους και πάνω από 5000 δωμάτια, συμπεριλαμβάνοντας την Βουλή της Ρουμανίας. Μετά από μια λεπτομερή ξενάγηση σε ορισμένα από τα δωμάτια, ακολουθούμενη από ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας εξήγησε ο ξεναγός μας, κατευθυνθήκαμε προς το Πατριαρχείο του Βουκουρεστίου και τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, όπου προσκυνήσαμε με ευλάβεια τα ιερά λείψανα τους, όπως επίσης και του Αγίου Νεκταρίου.

Μετέπειτα, επισκεφτήκαμε το υπαίθριο εθνογραφικό και λαογραφικό μουσείο χωριού “Dimitrie Gusti”, όπου πήραμε μια γεύση για το πως ζούσαν οι Ρουμάνοι στα χωριά, καθώς επίσης και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, βλέποντας τις κατοικίες τους και τον τρόπο διαμόρφωσης κάθε δωματίου. Κατόπιν, το πρόγραμμα της εκδρομής μας επέτρεψε να κυκλοφορήσουμε σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα και να ψωνίσουμε πράγματα της αρεσκείας μας. Το απόγευμα της δεύτερης μέρας περιπλανηθήκαμε στην Παλιά Πόλη, θαυμάζοντας τα νεοκλασικά κτίρια, κι έπειτα επισκεφτήκαμε το περίφημο βιβλιοπωλείο “Cărturești Carusel”, όπου πολλοί μαθητές ψωνίσαμε μοναδικές εκδόσεις βιβλίων που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα. Η βραδιά έκλεισε με μια εξαίσια γευσιγνωσία της ρουμανικής κουζίνας και μια ακόμα βόλτα στην Παλιά Πόλη.

Την Τρίτη το πρωί ξυπνήσαμε πολύ νωρίτερα για να προλάβουμε την κίνηση και ξεκινήσαμε για το Κάστρο Μπραν που ήταν το κυρίαρχο τουριστικό αξιοθέατο της μέρας. Κάναμε μια στάση στην Πραχόβα, όπου επισκεφτήκαμε την Μονή του Κατακουζηνού στην Σινάια. Ο ξεναγός μας εκεί μας εξιστόρησε την ζωή του Κατακουζηνού και την όλη ιστορία του μοναστηριού. Αφήνοντας πίσω μας το ορεινό αυτό θέρετρο της κομητείας  Πραχόβα κατευθυνθήκαμε προς την πόλη του Μπραν η όποια ζει με τον μύθο και την ιστορία του κόμη Δράκουλα. Κι αυτός ακριβώς ο μύθος μας οδήγησε και μας έφερε ως πολιτιστική ομάδα μπροστά σ’ αυτό το μυθικό κάστρο, το Κάστρο του Μπραν. Χρισμένο στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και με αύρα μυστήριου και θρύλου, το κάστρο οφείλει τη φήμη του στους μύθους που δημιουργήθηκαν γύρω από τον Δράκουλα. Το μυθιστόρημα του ιρλανδού Μπραμ Στόκερ, που μεταφέρθηκε στη συνεχεία στον κινηματογράφο με τον Κρίστοφερ Λη στο ρόλο του αιμοσταγούς κόμη. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το μυθιστόρημα του Στοκερ, το κάστρο Μπραν, μιας μικρής πόλης  5000 κατοίκων 186 χλμ βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, θα ήταν ένα ακόμη από τα πολλά μεσαιωνικά μνημεία της Ρουμανίας κι όχι κορυφαίος προορισμός στη χωρά.  Όταν φτάσαμε στο Κάστρο Μπραν, ήμασταν ελεύθεροι να περιηγηθούμε στα διαφορετικά δωμάτια του κάστρου, μαθαίνοντας περισσότερα για τον «Δράκουλα των Καρπαθίων», όπως ονομάστηκε αργότερα ο Κόμης Βλαντ Τσεπες η Βλαντ ο Παλουκωτής διότι παλούκωσε 10000 οθωμανούς αιχμαλώτους. Κάθε δωμάτιο ήταν πιο ξεχωριστό από το άλλο. Χαρακτηριστικό τους οι τοξωτές οροφές και τα μυστικά περάσματα με τα όποια επικοινωνούν τα δωμάτια μεταξύ τους. Στον 4ο όροφο του κάστρου παρουσιάζοντα, με τη χρήση νέας τεχνολογίας τα πλάσματα της νύχτας, σύμφωνα με τους μύθους και τις δοξασίες της Τρανσυλβανίας.

Πριν την είσοδο στο κάστρο, υπήρχαν μικρά ξύλινα περίπτερα με πάσης φύσεως αναμνηστικά καθώς και μαγαζιά με τοπική κουζίνα. Πήραμε λοιπόν σουβενίρ για τις οικογένειές μας και γευτήκαμε τις παραδοσιακές τους λιχουδιές. Φεύγοντας από το καταπράσινο και γεμάτο μυστήριο Μπραν ταξιδέψαμε προς το Μπρασόβ μια πόλη των 400.000 κατοίκων, πανέμορφη, πλακόστρωτη και γεμάτη από εικόνες και μεγαλόπρεπα κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα. Ξεχυθήκαμε στην κεντρική πλατεία για να απολαύσουμε ένα δροσερό παγωτό ή να ψωνίσουμε κι άλλα σουβενίρ. Το βράδυ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, εμπλουτισμένοι με γνώσεις και εμπειρίες, έτοιμοι για την αναχώρηση της επόμενης μέρας.

Προσωπικά το Βουκουρέστι θα μου μείνει για πάντα μια αξέχαστη, βιωματική, εκπαιδευτική εμπειρία, που πρόσθεσε στη φαρέτρα μου επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες  για τον Βαλκανικό πολιτισμό, τους μύθους και τις παραδόσεις του. Η συγκεκριμένη τετραήμερη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου, και πιστεύω πως δίκαια αποκαλούν την πρωτεύουσα της Ρουμανίας: «Το Παρίσι των Βαλκανίων».

                                                                      

Εμείς, όλοι οι μαθητές που ανήκουμε στην πολιτιστική ομάδα της Β’ Γυμνασίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα την Διευθύντρια του σχολειού μας κα Ηλιάδη Αμαλία  η όποια με την προθυμία και την συγκατάβαση της στάθηκε διπλά μας σε κάθε μας βήμα, στήριξε αυτήν μας την προσπάθεια,  πίστεψε σε αύτη, με αποτέλεσμα την υλοποίηση αυτής της πραγματικά αξέχαστης εκπαιδευτικής-πολιτιστικής εκδρομής. Ευχαριστούμε, επίσης, την κα Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικής, συντονίστρια του πολιτιστικού αυτού προγράμματος και αρχηγό της εκδρομής και τις συνοδούς καθηγήτριες κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία, μαθηματικό, και κα Καμπλιώνη Αρετή, φιλόλογο για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής και την ευκαιρία που μας έδωσαν σε τόσο νεαρή ηλικία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό, την παράδοση και τους μύθους μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Ευαγγελία Καλαμπάκα
Μέλος της πολιτιστικής ομάδας της Β τάξης του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

Παρακολουθείστε όμορφες στιγμές από το ταξίδι μας εδώ καθώς και μια “αποκαλυπτική” συνέντευξη για τον Κόμη Δράκουλα εδώ.

Επίσκεψη των μαθητών της Β’ τάξης στο εργοστάσιο “ΚΛΙΑΦΑ”

Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων και συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο εργοστάσιο “Κλιάφα” του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, την Παρασκευή 5/4/2024.

Κατά την επίσκεψη τους στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης οι μαθητές του σχολείου ξεναγήθηκαν στο χώρο παραγωγής των αναψυκτικών από την υπεύθυνη παραγωγής κ .Κωτούλα Μαρία.

Στην συνέχεια παρακολούθησαν την γραμμή παραγωγής ενός αναψυκτικού, την εμφιάλωσή και τυποποίησή του .Μεγάλη εντύπωση έκαναν στους μαθητές οι αυτοματισμοί των μηχανημάτων και ο μικρός αριθμός εργαζομένων στην παραγωγή λόγω της ανάπτυξης της Τεχνολογίας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές για τις συνθήκες εργασίας, τους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης, τις εξαγωγές των προϊόντων, την δυνατότητα παραγωγής των προϊόντων σε σχέση με τον χρόνο και τις δυσκολίες του ¨επιχειρείν¨. Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές απόλαυσαν και δροσίστηκαν από τα αναψυκτικά που τους πρόσφεραν

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, οι υπεύθυνοι καθηγητές Τεχνολογίας κ. Κουκουδά Σημέλα και κ. Γκαλιάκη Δημήτριο και οι συνοδοί καθηγητές Ρίζος Σωτήριος (ΠΕ02) και Ντάνα Ειρήνη (ΠΕ 04) ευχαριστούν την Διοίκηση της επιχείρησης και την υπεύθυνη παραγωγής για την θερμή υποδοχή, την υπομονή που έδειξε η υπεύθυνη για τις ερωτήσεις των μαθητών και τον χρόνο που αφιέρωσε παρά το φόρτο εργασίας της.

Διδακτική επίσκεψη στα Μετέωρα

.

Ιστορική και Αρχαιολογική παιδεία,  μύηση  στις αξίες και τα πνευματικά αγαθά της ιστορίας και της παράδοσης, αρχιτεκτονική και θρησκευτική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπήρξε  για το τμήμα Β3 του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, η εξερεύνηση και ξενάγηση στα Άγια Μετέωρα, στις Μονές Μεγάλου Μετεώρου και στη Μονή Βαρλαάμ την Πέμπτη, 4-04- 2024. Η διδακτική αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας με διδάσκουσα καθηγήτρια την κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και συνοδό την κ. Τσουμπέκου Σοφία, καθηγήτρια Αγγλικών.

Οι ιστορικές έρευνες, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα έργα συντήρησης που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ανέδειξαν στην τοπική, στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα, το ανυπέρβλητο  βάθος και πλάτος αυτών των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία αναφοράς ιδιαίτερα της  βυζαντινής, υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων εν γένει την αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου, πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πνευματικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…

Στο Πέτρινο Δάσος των Μετεώρων, μεταξύ ουρανού και γης, νιώσαμε την προστατευτική ανάσα του Θεού, αναζωογονηθήκαμε, πνευματικά και ψυχικά, στην αγκαλιά της ανοιξιάτικης φύσης, μαγευτήκαμε από τη βυζαντινή αύρα αυτών των αετοφωλιών της παράδοσης, των μοναδικών Μετεωρίτικων Μοναστηριών…

Το Μεγάλο Μετέωρο και η Μονή Βαρλαάμ ανέπαυσαν τις ανήσυχες ψυχές μας με λόγια και έργα άξια Ανθρώπων…η τέχνη του Υψηλού συνεπήρε τις καρδιές και το πνεύμα μας πέρα και πάνω από τις γήινες, βιοτικές μέριμνες του χοϊκού ανθρώπου!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ